20.3.17

ΟΜΝΕΣ: Κάτι όμορφο γεννιέται στο Κιλκίς

Στο Κιλκίς γίνονται όμορφα πράγματα. Κι αυτή τη φορά τα κάνει η οργάνωση ΟΜΝΕΣ. Μια οργάνωση που κατάφερε να στεγάσει μέχρι τώρα 220 πρόσφυγες σε σπίτια και διαμερίσματα του νομού. Και δεν σταματά…

Ο Σύλλογος Εθελοντών Κιλκίς ΟΜΝΕΣ δημιουργήθηκε από ανθρώπους που προέρχονται από τα κοινωνικά κινήματα, που εργάστηκαν σε ομάδες αλληλεγγύης, που δραστηριοποιήθηκαν σε κινήσεις κατοίκων για την προστασία του περιβάλλοντος, τη δημιουργία κοινωνικών χώρων και τη στήριξη των ευπαθών ομάδων.


Και τότε ήρθαν οι πρόσφυγες. Και οι εθελοντές της ΟΜΝΕΣ βρέθηκαν στην Ειδομένη και μετά στο Χέρσο - αν και ακράδαντα αντίθετοι σε τέτοιες δομές, όπως δηλώνουν - «με σκοπό την καλυτέρευση των συνθηκών προσωρινής διαμονής».

Ήθελαν όμως να βρουν μια λύση στο πρόβλημα. Τόσο για τους πρόσφυγες, όσο και για την τοπική κοινωνία. Και αποφάσισαν να δουλέψουν γι’ αυτό.

Αρχικά δουλεύοντας στο Χέρσο: «συμμετείχαμε στο συντονιστικό όργανο διαχείρισης του Δήμου Κιλκίς και συνεργαστήκαμε άψογα με τον στρατό και τους κατοίκους. Καταγράψαμε σε κάθε σκηνή τα πλήρη στοιχεία προσφύγων προσεγγίζοντας ανθρώπινα τους φιλοξενούμενους».

Με την εκδήλωση της κακοκαιρίας τον Μάρτιο του 2016 απεύθυναν κάλεσμα και κατάφεραν να φιλοξενηθούν σε σπίτια 70 οικογένειες. Οι 20 από αυτές συνέχισαν να στεγάζονται με την στήριξη των εθελοντών και μικρών ομάδων του εξωτερικού.

Αμέσως μετά αποφάσισαν να βρουν μια λύση για τη στέγαση των προσφύγων δουλεύοντας συστηματικά. Εκπόνησαν μια οικονομοτεχνική μελέτη. Η μελέτη προέβλεπε τη στέγαση για ευπαθείς οικογένειες και κατέληξε σε κόστος «ανά άτομο μικρότερο από αυτό των καμπ. Αποδεικνύουμε ότι είναι φθηνότερο να στεγάσεις ανθρώπους από το να διαβιούν σε χώρους με άθλιες συνθήκες υγιεινής που οδηγούν σε παραβατικότητα και εξάντληση».



«Σημαντικό στοιχείο της μελέτης είναι ότι τα χρήματα τα οποία προέρχονται από ευρωπαϊκά κονδύλια - δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό - θα διατίθενται στην τοπική κοινωνία - αγορά επίπλων, αγορά ηλεκτρικών, είδη παντοπωλείου ενοίκια σπιτιών. Αν συνυπολογιστεί και το όφελος από την πρόσληψη προσωπικού γίνεται φανερό ότι η παραπάνω πρόταση ήταν προς όφελος όλων», αναφέρουν.

Η ΟΜΝΕΣ παρουσίασε τη μελέτη της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, το υπουργείο Μετανάστευσης και τον Δήμο του Κιλκίς. Έλαβε τα εύσημα και εγκρίθηκε. Μέσα σε δυο μήνες, από τον Νοέμβρη έως και τον Δεκέμβρη, 176 πρόσφυγες στεγάστηκαν σε διαμερίσματα του Κιλκίς.

Μέχρι τη στιγμή που μιλάμε οι πρόσφυγες που έχουν εγκατασταθεί σε σπίτι έχουν φτάσει τους 220 και έως τον Απρίλιο αναμένεται να φτάσουν τους 375, αριθμός που αντιστοιχεί, σύμφωνα με την μελέτη της ΟΜΝΕΣ, πληθυσμιακά στο Δήμο Κιλκίς.





Οι πρόσφυγες έχουν κατανεμηθεί στους 118 οικισμούς του Δήμου. Όταν κάποιοι φεύγουν για τη μετάβασή τους προς κάποια ευρωπαϊκή χώρα αντικαθίστανται από άλλους μετά από υπόδειξη της Ύπατης Αρμοστείας.

Για το πρόγραμμα εργάζονται 56 άτομα. Προχώρησε στην απορρόφηση 188.000 ευρώ τα οποία, σύμφωνα με την ΟΜΝΕΣ, δαπανήθηκαν σε επιχειρήσεις του Κιλκίς, σε μισθοδοσία, ενοίκια και ασφαλιστικά ταμεία.

«Όλες οι συναλλαγές γίνονται μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Οι προμηθευτές επιλέγονται μέσω γραπτών διαγωνισμών και τα αρχεία αυτών τηρούνται στα γραφεία του συλλόγου. Υπάρχει διαρκής έλεγχός από την Ύπατη Αρμοστεία τόσο όσον αφορά την οικονομική διαχείριση όσο και την πρακτική εφαρμογή».

Στην τελευταία επίσκεψη η Υπάτη Αρμοστεία χαρακτήρισε το πρόγραμμα ως ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη και ως προς την λειτουργία του και ως προς την αποτελεσματικότητα του. Η ΟΜΝΕΣ, συνεχίζει να εργάζεται. Μάλιστα εκπόνησε μελέτη για αντίστοιχα προγράμματα σε 11 δήμους της Βόρειας Ελλάδας, όπου αναλογούν 180 πρόσφυγες. Ήδη ξεκίνησε η υλοποίηση του προγράμματος με φιλοξενία 20 προσφύγων σε σπίτια στο Πολύκαστρο.





«Διεκδικούσαμε και διεκδικούμε αξιοπρέπεια για τους κατατρεγμένους όλου του κόσμου και συνάμα συνυπολογισμό των βαρών που φέρει μια κοινωνία σε κρίση σε μια περιοχή που έχει σηκώσει ασύμμετρα μεγάλο κομμάτι του προσφυγικού βάρους εδώ και δύο χρόνια. Παράλληλα διεκδικούμε την ισομερή κατανομή των προσφύγων σε όλη την Ελλάδα και προτείνουμε στην μελέτη μας στέγαση τόσων ανθρώπων όσων αναλογούν σε κάθε περιοχή περιοχή βάση των δημοσιευμένων στοιχείων», αναφέρει η ΟΜΝΕΣ.

«Οι εργαζόμενοι λειτουργούν ισότιμα και μαζί προσπαθούμε να φέρουμε σε πέρας ένα δύσκολο έργο. Η προσφυγική κρίση δεν είναι ευκαιρία, ούτε οι πρόσφυγες ‘πελάτες’. Δεν ξεχωρίζουμε τους ανθρώπους σε πρόσφυγες και μετανάστες. Δεν υπάρχουν λαθραίες ζωές για μας. Διατρανώνουμε την αντίθεση μας στον πόλεμο και στον ιμπεριαλισμό και αγωνιζόμαστε για να εκλείψουν οι λόγοι που οδηγούν ανθρώπους να αφήνουν τις πατρίδες τους και να ακολουθούν τον δρόμο της προσφυγιάς. Δεν ξεχνάμε τους παππούδες μας που σαν πρόσφυγες αντιμετωπίστηκαν αρνητικά. Η Ιστορία μας διδάσκει πως γράφεται με μετακινήσεις».

«Καλούμε τους συμπολίτες μας να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Καλούμε την πολιτεία να αναλάβει την ευθύνη και να προχωρήσει σε μικρά προγράμματα στέγασης κι όχι σε καμπ και κτίρια γκέτο. Διαφωνούμε με την προοπτική δημιουργίας τέτοιων χώρων στο Κιλκίς. Ο νομός μας έχει αναλάβει το βάρος που του αναλογεί. Καλούμε όποιον επιθυμεί να έρθει να μας γνωρίσει από κοντά και όποιον θέλει να βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο να γίνει μέλος μας. Έχουμε αποδείξει πλέον ότι η λύση δεν είναι ο απομονωτισμός και η ξενοφοβία αλλά η προσπάθεια ανθρώπινης διαχείρισης των γεγονότων. Έχουμε πολλά να δώσουμε και να πάρουμε από αυτούς τους ανθρώπους. Έχουμε κοινή αγωνία για το μέλλον των παιδιών μας. Ας προσπαθήσουμε να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο για όλους», καταλήγει.

* Κεντρική φωτογραφία αρχείου από το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Οι φωτογραφίες του άρθρου είναι από τη σελίδα των Εθελοντών Κιλκίς στο Facebook και τη σελίδα της ΟΜΝΕΣ

Από tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.