5.2.17

Ελεύθερος ο Mohamed Α - Διέκοψε την απεργία πείνας


Απόφαση περί μη ανάγκης συνέχισης της κράτησης του αιγύπτιου Mohamed A. εξέδωσε το γραφείο της υπηρεσίας ασύλου στη Λέσβο το μεσημέρι της Παρασκευής. Αμέσως μετά ο πρόσφυγας αποφάσισε την λήξη της απεργίας πείνας περιμένοντας, πλέον, την επανεξέταση του αιτήματος χορήγησης ασύλου.
Την περασμένη Τετάρτη είχε καταθέσει νέα στοιχεία με σκοπό να επανεξεταστεί το αίτημά του για άσυλο, με τη διαδικασία τού «μεταγενέστερου αιτήματος», μία διαδικασία που αναστέλλει την κράτηση. Η υπηρεσία ασύλου δεν εισηγήθηκε την κράτησή του, μετά την κατάθεση του αιτήματος κι έτσι ο 39χρονος Αιγύπτιος αφέθηκε ελεύθερος. Μετά την απελευθέρωσή του σταμάτησε και την απεργία πείνας, νοσηλεύεται όμως στο νοσοκομείο Λέσβου, λόγω της εξασθένησης του οργανισμού του.

«Η σημερινή άρση της κράτησης αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στον αγώνα του Mohamed A. μετά και τους 4 μήνες εγκλεισμού στα κρατητήρια του ελληνικού κράτους και της νοσηλείας του λόγω της απεργίας πείνας στο νοσοκομείο Μυτιλήνη. Ωστόσο συνεχίζει να παραμένει σε καθεστώς κινδύνου απέλασης καθώς η υπηρεσία ασύλου δεν έχει κάνει ακόμα παραδεκτή την εξέταση της μεταγενέστερης αίτησης. Η απόφαση επί αυτού έχει αναβληθεί αόριστα στο κοντινό μέλλον με αποτέλεσμα ο Mohamed να παραμένει σε καθεστώς ομηρίας», αναφέρουν αλληλέγγυοι στον αγώνα του Αιγύπτιου στον ιστιότοπο Indymedia.

Ο Μοχάμεντ Α. είχε ξεκινήσει απεργία πείνας, ζητώντας πολιτικό άσυλο, γιατί λίγο καιρό αφού επέστρεψε στην Αίγυπτο -μετά την εξέγερση του 2012- επέλεξε να δημοσιοποιήσει βίντεο, με τις δολοφονίες οπαδών του Μόρσι από το στρατιωτικό καθεστώς Σίσι. Το ηλεκτρονικό του ίχνος εντοπίστηκε, και από τότε διώκεται με τον κίνδυνο να εκτελεστεί αμέσως μόλις βρεθεί στα χέρια του Αιγυπτιακού κράτους. Έφυγε από τη χώρα και πλέον βρίσκεται στην Ελλάδα από τον Απρίλη του 2015.

Από thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.