8.2.17

«Καμπανάκι» της Διεθνούς Αμνηστίας για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων

«Οικογένειες, έγκυοι, ηλικιωμένοι και παιδιά συνεχίζουν να ζουν σε δύσκολες συνθήκες», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Διεθνής Αμνηστία, ενώ κάνει λόγο για συνθήκες διαβίωσης που προκαλούν «ανησυχία».Η ερευνητική ομάδα της Διεθνούς Αμνηστίας ολοκλήρωσε την Τρίτη τη δεκαήμερη επίσκεψή της στην Ελλάδα που είχε ως στόχο την αξιολόγηση των συνθηκών διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα και τα νησιά.

Οι ερευνητές βρέθηκαν στο Ελληνικό, τη Ριτσώνα, το παλιό κτίριο της Softex στη Θεσσαλονίκη, τη Νέα Καβάλα Κιλκίς, όπως επίσης στη Μόρια και το Καρά Τεπέ στη Λέσβο. Κατά τις επισκέψεις τους συνομίλησαν με πρόσφυγες και μετανάστες, υπεύθυνους λειτουργίας των δομών, ακτιβιστές και εκπροσώπους ΜΚΟ.

Σχετικά με τα κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα, οι ερευνητές κάνουν λόγο για «συνθήκες που συνεχίζουν να αποτελούν παράγοντα ανησυχίας» και «ανεπαρκή διαμονή». «Δεν μπορούμε να εκφράσουμε γνώμη για όλα τα κέντρα φιλοξενίας», διευκρινίζει η Μόνικα Κόστα Ρίμπα, επικεφαλής της αποστολής της Διεθνούς Αμνηστίας, «ωστόσο αυτά που είδαμε είναι ακατάλληλα για μακρόχρονη διαμονή». Παρά το γεγονός ότι οι σκηνές έχουν αντικατασταθεί από κοντέινερ, περιγράφει η ίδια, «αυτό δεν είναι απαραίτητα μεγάλη βελτίωση».


Ανεπαρκείς ιατρικές υπηρεσίες
Για παράδειγμα στη Νέα Καβάλα τα κοντέινερ «ήταν άδεια κουτιά. Οι πρόσφυγες μας είπαν πως όταν βρέχει το νερό μπαίνει μέσα και δεν έχουν ηλεκτρικό. Μέσα στα κοντέινερ έχει ακόμα κρύο. Οικογένειες, έγκυοι, ηλικιωμένοι και παιδιά μεταξύ άλλων συνεχίζουν να ζουν σε δύσκολες συνθήκες», τονίζει η Μόνικα Κόστα Ρίμπα.
Παράλληλα, στη Ριτσώνα οι ερευνητές εντόπισαν ανεπαρκείς ιατρικές υπηρεσίες. «Εκεί οι ιατρικές υπηρεσίες σταματούν στις πέντε το απόγευμα και δεν υπάρχουν ιατρικές εγκαταστάσεις σε κοντινή απόσταση», εξηγεί η ίδια.

Σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στο Ελληνικό κάνει λόγο για «συνθήκες κόλασης». Όπως συμπληρώνει η ερευνήτρια της οργάνωσης, Λία Γώγου, εντοπίστηκαν «μεγάλες ελλείψεις σε εγκαταστάσεις υγιεινής και σε εξαερισμό, καθώς και ανεπαρκής αριθμός σε τουαλέτες και ντους», ενώ οι πρόσφυγες «εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την ποιότητα του φαγητού και την περιορισμένη παροχή ζεστού νερού». Ασυνόδευτα παιδιά και γυναίκες που ταξίδεψαν μόνες με τα παιδιά τους είπαν εξάλλου «ότι φοβούνται για την ασφάλειά τους στον καταυλισμό και μίλησαν για την απόγνωση που βιώνουν εξαιτίας των κακών συνθηκών και της απελπισίας για την έλλειψη εναλλακτικών λύσεων».

Εσφαλμένη υπόθεση ότι η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα
«Σημαντική ανησυχία» προκαλεί, όπως επισημαίνει η Μόνικα Κόστα Ρίμπα, και ο υπερπληθυσμός στα νησιά, όπου «περίπου 15.000 πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να επιστραφούν στην Τουρκία λόγω της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και κάτω από την εσφαλμένη υπόθεση ότι η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα». Στη Μόρια, όπως περιγράφει, «παρά τις πρόσφατες μεταφορές σε ξενοδοχεία και σε άλλο χώρο, εκατοντάδες άνθρωποι συνεχίζουν να ζουν σε σαθρές σκηνές εκτεθειμένες στις σκληρές καιρικές συνθήκες, όπως είναι η βροχή και ο δυνατός αέρας».

Σχετικά με τους πρόσφατους θανάτους στη Μόρια η επικεφαλής της αποστολής τονίζει ότι «δεν θα έπρεπε να εξεταστούν ανεξάρτητα από τις τρομερές συνθήκες που επικρατούν στο hotspot του νησιού». «Αυτές οι τρομερές συνθήκες σχετίζονται επίσης με την απόφαση των ευρωπαϊκών και ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας που έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να παγιδευτούν στα ελληνικά νησιά».

Από την άλλη πλευρά οι ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας εντόπισαν σε σχέση με την προηγούμενη επίσκεψή τους τον περασμένο Ιούλιο μια αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που ζουν σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα στην Ελλάδα. Αν και η Μόνικα Κόστα Ρίμπα χαρακτηρίζει την αύξηση αυτή «θετική κίνηση», ωστόσο σπεύδει να συμπληρώσει ότι «δεν είναι αρκετή, καθώς χιλιάδες εξακολουθούν να μαραζώνουν σε ακατάλληλα κέντρα φιλοξενίας».

Οι πρόσφυγες δείχνουν μεγάλη ανθεκτικότητα παρά τις δυσκολίες
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους οι ερευνητές συνομίλησαν με εκατοντάδες πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες και διαπίστωσαν ότι «παρά τις δύσκολες συνθήκες οι γυναίκες και οι άνδρες που έχουν παγιδευτεί στην Ελλάδα δείχνουν τεράστια ανθεκτικότητα. Μετά από όλα όσα έχουν περάσει στις χώρες τους και το δύσκολο και εξαιρετικά επικίνδυνο ταξίδι τους εξαιτίας τις απουσίας νόμιμων και ασφαλών διόδων για την Ευρώπη δείχνουν γενναιοδωρία και ανθρωπιά».

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις χώρες της Ε.Ε. να επιταχύνουν τις διαδικασίες μετεγκατάστασης και οικογενειακής επανένωσης και χορηγήσουν βίζες για ανθρωπιστικούς και άλλους λόγους ώστε να μεταφέρουν πρόσφυγες σε άλλες χώρες. Επιπλέον, καλεί την Ελλάδα και την Ε.Ε. να μεταφέρουν πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στη ενδοχώρα για να εξεταστούν τα αιτήματα ασύλου τους, «έτσι ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν στη συνέχεια σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα χωρίς να διακινδυνεύουν τη ζωή τους».

Από thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.