22.2.17

Έκθεση Διεθνούς Αμνηστίας: «Εκκωφαντική σιωπή της διεθνούς κοινότητας στις θηριωδίες του 2016»

Οι πολιτικοί που χρησιμοποιούν την τοξική και απάνθρωπη ρητορική του «εμείς εναντίον αυτών», η διασπορά φόβου και η δαιμονοποίηση ομάδων ανθρώπων μας δημιουργούν έναν επικίνδυνο και διχασμένο κόσμο, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Συγκεκριμένα, στην ετήσια έκθεσή της για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλον τον κόσμο με τίτλο «The State of the World's Human Rights» η Αμνηστία προειδοποιεί πως ελοχεύει ο κίνδυνος αλυσιδωτών αντιδράσεων, καθώς πολλά ισχυρά κράτη υποχωρούν από τις δεσμεύσεις τους σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Συγκεκριμένα, τονίζει ότι οι επιπτώσεις της ρητορικής του «εμείς εναντίον αυτών», η οποία καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική ατζέντα στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και αλλού, πυροδοτεί μια παγκόσμια οπισθοδρόμηση εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και αποδυναμώνει τρομακτικά την παγκόσμια αντίδραση σε μαζικές θηριωδίες, αναφέρει η οργάνωση.
Η έκθεση μιλάει, μεταξύ άλλων, στην «ξενοφοβική ρητορική μίσους του Τραμπ στις ΗΠΑ», τις πρακτικές των Ορμπάν, Ερντογάν, Ντουτέρτε, την παγίδευση προσφύγων στα νησιά Ναούρου και Μάνους από την Αυστραλιανή κυβέρνηση, στη μαζική λήψη αυστηρών μέτρων καταστολής από την Κίνα, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, την Ινδία, το Ιράν, την Ταϊλάνδη.
Αναφέρεται στο παρατεταμένο καθεστώς έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία αλλά και τη Γαλλία αλλά και στους «άνευ προηγουμένου» καταστροφικούς νόμους για την παρακολούθηση στη Μεγάλη Βρετανία.
Η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει πως σημειώθηκε, επίσης, άνοδος της αντι-φεμινιστικής ρητορικής καθώς και εκείνης που εναντιώνεται στα άτομα ΛΟΑΤΚΙ. Παράδειγμα αυτών, αποτελούν οι προσπάθειες περιστολής των δικαιωμάτων των γυναικών στην Πολωνία, οι οποίες οδήγησαν σε μαζικές διαδηλώσεις.
Το 2016 πολλές κυβερνήσεις έκαναν τα στραβά μάτια σε εγκλήματα πολέμου, προώθησαν συμφωνίες που υπονομεύουν το δικαίωμα αίτησης ασύλου, θέσπισαν νόμους που παραβιάζουν το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση, υποκίνησαν δολοφονίες βασιζόμενες απλώς σε κατηγορίες για χρήση ναρκωτικών, δικαιολόγησαν βασανιστήρια και πρακτικές μαζικής παρακολούθησης και εκχώρησαν υπερεξουσίες στις αστυνομικές δυνάμεις.
Κάποιες κυβερνήσεις στράφηκαν επίσης εναντίον προσφύγων και μεταναστών, ομάδων, που εύκολα μετατρέπονται σε εξιλαστήρια θύματα. 
Η έκθεση καταγράφει πώς 36 χώρες παραβίασαν τη διεθνή νομοθεσία επιστρέφοντας παράνομα πρόσφυγες πίσω σε χώρες στις οποίες τα δικαιώματα τους βρίσκονταν σε κίνδυνο.
Η Αμνηστία μιλάει για την «παράνομη», όπως την χαρακτηρίζει για μια ακόμη φορά η οργάνωση, συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό και τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων, αιτούντων άσυλο και μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα οι οποίοι, όπως αναφέρει, ζουν σε άθλιες συνθήκες. Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τουλάχιστον 8 Σύροι πρόσφυγες επεστράφησαν εξαναγκαστικά στην Τουρκία.
Προβλέπει δε πως το 2017 θα προκληθούν συνεχείς κρίσεις, ως αποτέλεσμα της απουσίας πρωτοβουλιών εκ μέρους των ηγετών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε μια χαοτική παγκόσμια σκηνή. Η πολιτική του «εμείς εναντίον αυτών» έχει αρχίσει να διαμορφώνεται και σε διεθνές επίπεδο, με την πολυμέρεια να αντικαθίσταται από μια πιο επιθετική και συγκρουσιακή παγκόσμια τάξη.
Από τα στοιχεία που παρουσιάζει η οργάνωση προκύπτουν ακόμα εγκλήματα πολέμου σε τουλάχιστον 32 χώρες μέσα στο 2016.
Παρά τις προκλήσεις «η διεθνής αδιαφορία για τα εγκλήματα πολέμου έχει εδραιωθεί ως ο κανόνας με το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. να παραμένει σε παράλυση λόγω αντιπαλοτήτων μεταξύ των μόνιμων κρατών-μελών».
«Η διεθνής κοινότητα έχει ήδη απαντήσει με εκκωφαντική σιωπή στις αμέτρητες θηριωδίες που διαπράχθηκαν μέσα το 2016: τον σε ζωντανή μετάδοση τρόμο στο Χαλέπι, τις χιλιάδες δολοφονίες από τις επιχειρήσεις της αστυνομίας στο πλαίσιο του "πολέμου κατά των ναρκωτικών» στις Φιλιππίνες, τη χρήση χημικών όπλων και την πυρπόληση εκατοντάδων χωριών στο Νταρφούρ. Το μεγάλο ερώτημα για το 2017 θα είναι σε ποιο βαθμό ο κόσμος θα επιτρέψει τη διάπραξη φρικαλεοτήτων προτού δράσει για να τις αντιμετωπίσει», τονίζει ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, ο Σαλίλ Σετί.

Τι περιέχει η Έκθεση για την Ελλάδα

Η Ελλάδα αντιμετώπισε  σημαντικές προκλήσεις ως προς την εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών υποδοχής και την πρόσβαση προσφύγων και αιτούντων άσυλο σε υπηρεσίες ασύλου, μετά την υιοθέτηση της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας.
Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τουλάχιστον 8 Σύροι πρόσφυγες επεστράφησαν εξαναγκαστικά στην Τουρκία. Το κλείσιμο της βαλκανικής οδού εγκλώβισε χιλιάδες πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες στην ηπειρωτική Ελλάδα σε άθλιες συνθήκες.
Παράλληλα, συνεχίστηκαν οι κατηγορίες σχετικά με τη χρήση βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης από μέλη των σωμάτων ασφαλείας κατά τη διάρκεια συλλήψεων ή/και της κράτησης. Το Δεκέμβριο του 2016, ψηφίστηκε νέο νομοσχέδιο για την ίδρυση της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.
«Το 2016, έτος-ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα, με την υιοθέτηση και εφαρμογή της παράνομης συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας. Οι τραγικές συνέπειές της γνωστές: χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά και χιλιάδες στην ηπειρωτική χώρα σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Επειδή τα ανθρώπινα δεν είναι διαπραγματεύσιμα, όλες και όλοι μαζί πρέπει να διεκδικήσουμε την κατά γράμμα τήρησή τους από τις κυβερνήσεις», δήλωσε ο Σπυρίδων-Ηρακλής Ακτύπης, Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Από efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.