20.2.17

20 Φεβρουαρίου 1941: Το πρώτο τρένο με Εβραίους αναχωρεί από την Πολωνία για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης

Mε το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το Πλοτσκ της Πολωνίας είχε σχεδόν 10.000 Εβραίους, περίπου το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού. Τον Νοέμβριο του 1939 δημιουργήθηκε ένα γκέτο. Οι Εβραίοι δεν μπορούσαν να αφήσουν το γκέτο χωρίς άδεια, αλλά οι Πολωνοί έμπαιναν χωρίς δυσκολία για να παρέχουν τροφή σε υψηλές τιμές.
Η γερμανική αστυνομία έκανε νυχτερινές επιδρομές που αφορούσαν αναζητήσεις και λεηλασία,και συνοδευόταν πολλές φορές με δολοφονίες. Πριν από την ίδρυση του γκέτο, οι αρχές ζήτησαν από τις αρχές να τους παράσχουν μια λίστα των ηλικιωμένων αναπήρων και των χρόνιων πασχόντων. Μερικές μέρες αργότερα όλοι συνελήφθησαν και απελάθηκαν. Μετά από μία από τις νυχτερινές επιδρομές κάποιοι Εβραίοι υπέβαλαν καταγγελία ενώπιον των γερμανικών αρχών. Σε αντίποινα, οι Γερμανοί συνέλαβαν και εκτέλεσαν 180 Εβραίους.

Η κοινότητα Πλοτσκ εκκαθαρίστηκε σε δύο εκτοπίσεις: στις 20 του Φλεβάρη και 28, του 1941. Κατά τη διάρκεια της πρώτης απέλασης, ο κεντρικός δρόμος ήταν γεμάτος με Εβραίους. Περισσότεροι από τους μισούς στάλθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Dzialdowo. Κατά τη διάρκεια της επόμενης απέλασης οι εναπομείναντες Εβραίοι στάλθηκαν στο ίδιο στρατόπεδο, όπου βασανίστηκαν και θανατώθηκαν. Κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου 1941 έξι μεταφορές των Εβραίων από Πλοτσκ έφτασε στο Radom District (5.000-7.000 Εβραίοι). Ήταν διασκορπισμένοι σε μικρές περιοχές – ξυπόλητοι, ρακένδυτοι, και εξαντλημένοι.

Οι περισσότεροι από τους απελαθέντες έχασαν τη ζωή τους στα στρατόπεδα. Περίπου 100 επιζώντες (οι περισσότεροι από τους οποίους επέστρεψαν από την ΕΣΣΔ και μερικοί από τους οποίους σώθηκαν από την «Άρια» πλευρά της πόλης) ανασυγκρότησαν την κοινότητα και επανίδρυσαν δημόσια ιδρύματα πρόνοιας. Τον Οκτώβριο του 1949, στη κοινότητα ανεγέρθηκε ένα μνημείο στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Οργανώσεις των πρώην κατοίκων της Πλοτσκ υπάρχουν σε πολλές χώρες.

Πηγή: jewishvirtuallibrary.org, kar.org.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.