1.2.17

11 ώρες περίμενε ασθενοφόρο η πρόσφυγας μάνα του βρέφους στη Ριτσώνα που ξεψύχησε!!

Συνολικότερα ζητήματα σχετικά με την πρόσβαση των προσφύγων στις υπηρεσίες παροχής υγείας και τη «δυσκαμψία» που παρατηρείται σε ορισμένες περιπτώσεις για την εξυπηρέτηση περιστατικών αναδεικνύει μέσα από ανακοίνωση-καταγγελία η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Χαλκίδας σε Πρόσφυγες-Μετανάστες, με αφορμή το τραγικό περιστατικό του θανάτου ενός βρέφους μόλις δύο μηνών, την περασμένη Παρασκευή, που διέμενε στον καταυλισμό της Ριτσώνας.
Αρχικά επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί η εικόνα ότι η μητέρα πήρε το βρέφος και έφυγε από το Νοσοκομείο της Χαλκίδας, παρά το γεγονός ότι οι γιατροί τής είπαν ότι θα πρέπει να μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Αθήνας, ενώ στη συνέχεια οι γονείς προσήχθησαν προκειμένου να δώσουν κατάθεση.
Ωστόσο, η πρωτοβουλία αλληλεγγύης παρουσιάζει μια διαφορετική διάσταση των γεγονότων, αναδεικνύοντας παράλληλα ένα γενικότερο ζήτημα γύρω από την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της χώρας, η οποία στην περίπτωση των προσφύγων και μεταναστών επιδεινώνεται εξαιτίας αδυναμιών ακόμη και σε μικρά ζητήματα, όπως η επικοινωνία και η μετάφραση.
Παράλληλα αναδεικνύονται και τα προβλήματα σε ζητήματα παροχής υπηρεσιών υγείας εντός των κέντρων φιλοξενίας όπου κυρίως δραστηριοποιούνται μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Ελλειψη οξυγόνου

Συγκεκριμένα, η πρωτοβουλία αλληλεγγύης επισημαίνει αρχικά το γεγονός ότι το κοριτσάκι αντιμετώπιζε από τη γέννησή του σοβαρό πρόβλημα υγείας και χρειαζόταν υποστήριξη οξυγόνου και τονίζει ότι «στις 25 Ιανουαρίου το βρέφος μεταφέρθηκε από τη μητέρα λόγω έλλειψης οξυγόνου στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου ύστερα από εξετάσεις τούς είπαν ότι θα καλέσουν ασθενοφόρο, χωρίς να τους ενημερώσουν για πού και για ποιο λόγο».
Συνεχίζει μάλιστα σημειώνοντας πως «η γυναίκα έμεινε εκτός κλινικής με το βρέφος στην αγκαλιά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, περιμένοντας ασθενοφόρο, και όλα αυτό το διάστημα συχνά ενοχλούσε τους γιατρούς για την έκδοση του περιστατικού, ενώ για τελευταία φορά ενόχλησε τον γιατρό ο οποίος της είπε ότι το παιδί είναι καλά δίχως να τους δώσει περαιτέρω οδηγίες. Ετσι η μητέρα, ελλείψει ασθενοφόρου, επέστρεψε στη Ριτσώνα με ταξί».
Αναφορικά μάλιστα με τα γεγονότα που σημειώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής 27 Ιανουαρίου, η πρωτοβουλία τονίζει στην ανακοίνωσή της ότι:
«Το πρωί στις 10 η ώρα (σ.σ. η μητέρα) επισκέφτηκε τους γιατρούς λέγοντάς τους ότι το βρέφος δεν ήταν καλά και οι οποίοι της είπαν ότι αν χειροτερέψει να καλέσουν ασθενοφόρο. Το απόγευμα και ενώ οι γιατροί είχαν αποχωρήσει έπαιρναν τηλέφωνο τους υπεύθυνους του camp (γιατρούς και υπεύθυνους ΙΟΜ και ΜΚΟ) και κανείς δεν απαντούσε.
»Γύρω στις 12 παρά 20 κάλεσαν ασθενοφόρο το οποίο δεν πήγε ποτέ και στις 12 με 12.15 με συνοδεία της γιαγιάς και του θείου τού βρέφους καλέστηκε ταξί και καθ’ οδόν για το Νοσοκομείο της Χαλκίδας το βρέφος εξέπνευσε».

Εξηγήσεις του υπ. Υγείας

Πηγές του υπουργείου Υγείας, όταν θέσαμε υπόψη τους την καταγγελία της πρωτοβουλίας αλληλεγγύης, ανέφεραν στην «Εφ.Συν.» πως η μητέρα έφτασε με το παιδί στο Νοσοκομείο Χαλκίδας το μεσημέρι της 26ης Γενάρη και πως μετά την εξέταση οι γιατροί την ενημέρωσαν ότι το περιστατικό έπρεπε να διακομιστεί στο Νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού» της Αθήνας.
Στη συνέχεια, όμως, και πάντα σύμφωνα με πληροφορίες από τη διοίκηση του νοσοκομείου, όταν το ασθενοφόρο ήρθε και αναζητήθηκαν η γυναίκα με το παιδί για τη μεταφορά, δεν τους έβρισκε κανείς.
Υποστηρίζεται, δε, ότι υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία με το camp ώστε να βρεθούν οι γονείς, η οποία απέβη άκαρπη, και παρά το γεγονός ότι το ασθενοφόρο ήρθε, η διακομιδή ακυρώθηκε. Την επόμενη μέρα, 27 Ιανουαρίου, το παιδί μεταφέρθηκε νεκρό στο νοσοκομείο από συγγενείς του.

Aπό efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.