17.1.17

Γερμανία: Δεν θα απαγορευτεί το νεοναζιστικό NPD αν και αντισυνταγματικό

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας απέρριψε σήμερα μια ιστορική προσπάθεια από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια της χώρας να απαγορεύσουν το ακροδεξιό Εθνικοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (NPD), το οποίο έχει χαρακτηριστεί από την κρατική υπηρεσία πληροφοριών ως ρατσιστικό και αντισημιτικόΤο Δικαστήριο αποφάσισε ότι, μολονότι οι επιδιώξεις του κόμματος αντιστρατεύονται στο γερμανικό Σύνταγμα, το NPD δεν είναι απειλή για το γερμανικό πολίτευμα, λόγω της μικρής επιρροής του. Το κόμμα έχει μόνο 5.000 επίσημα μέλη ενώ δεν διαθέτει έδρα στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Η κήρυξη όμως ενός κόμματος ως εκτός νόμου είναι δύσκολο στη Γερμανία, εν μέρει λόγω των μνημών της σύνθλιψης κάθε διαφωνίας κατά την ναζιστική εποχή και στην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία.

Η υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών της Γερμανίας αναφέρει ότι το NPD, το οποίο ιδρύθηκε το 1964, έχει περίπου 5.000 μέλη, σε μια χώρα με 82 εκατομμύρια κατοίκους, και διασυνδέσεις με βίαιους νεοναζιστές.

Αρκετά στελέχη του έχουν καταδικαστεί για άρνηση του Ολοκαυτώματος ή υποκίνηση εγκλημάτων, αλλά το κόμμα αρνείται κάθε κατηγορία για συμμετοχή σε βίαιες πράξεις.

Ποτέ δεν έχει κερδίσει αρκετές ψήφους για να μπει στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο ενώ τον Σεπτέμβριο πέρσι απώλεσε την τελευταία του θέση σε περιφερειακή βουλή, παρότι αντιπροσωπεύεται σε δημοτικά συμβούλια.

Από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μόνο δύο γερμανικά κόμματα έχουν απαγορευτεί, το 1952 το Κόμμα Σοσιαλιστικού Ράιχ, που διαδέχθηκε τους ναζιστές του Χίτλερ, και το 1956 το Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δυτική Γερμανία.

«Η νομική μου πρόβλεψη είναι ότι δεν θα υπάρξει απαγόρευση. Η πολιτική μου απαίτηση είναι ότι κανένα δικαστήριο δεν μπορεί να ξεφορτωθεί τον ακροδεξιό λαϊκισμό ή τον ακροδεξιό εξτρεμισμό με μία απαγόρευση, αυτό μπορούμε να το κάνουμε μόνο συλλογικά», έγραψε στον γερμανικό ειδησειογραφικό οργανισμό Die Zeit η βουλευτής των Πράσινων και δικηγόρος, Ρενάτε Κίναστ.

Aπό thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.