Αντί για ουρλιαχτά μισαλλοδοξίας, τραγούδια, αντί για νεοναζιστές τραμπούκους, δώρα και χαμόγελα παιδιών και καθηγητών. Καλοχώρι με τα όλα του, και με σχολεία (διευθυντές, δασκάλους, καθηγητές και συλλόγους γονέων και κηδεμόνων) υπόδειγμα.
Τα Δημοτικά σχολεία 1ο και 2ο στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, αλλά και το 3ο Γυμνάσιο Ελευθερίου-Κορδελιού επιφύλαξαν την καλύτερη υποδοχή που θα μπορούσαν να έχουν οι μικρούληδες πρόσφυγες που διαμένουν στο κέντρο φιλοξενίας της περιοχής.
Κι έτσι, ενθαρρυντικά άρχισε η δεύτερη φάση του προγράμματος «Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ)» για προσφυγόπουλα των δομών φιλοξενίας, που από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας επεκτείνεται και σε άλλα σχολεία της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας.
Ενα φωτεινό «καλώς ήρθατε» στα ελληνικά και τα αγγλικά υποδέχθηκε τα βασανισμένα παιδιά του πολέμου κι ύστερα ήρθαν τα τραγούδια και μικρά δωράκια που τους είχαν ετοιμάσει.
Τα προσφυγόπουλα ένιωσαν την ανεπιτήδευτη θέρμη και το ευχαριστήθηκαν, ένιωσαν ξανά παιδιά μετά από καιρό.
Για να μην τους αδικήσουμε, το ίδιο θερμή ήταν η υποδοχή και στο 3ο Γυμνάσιο Ελευθερίου-Κορδελιού, όπου άρχισαν τα μαθήματα παιδιά από το κέντρο φιλοξενίας Καλοχωρίου, ηλικίας 13 έως 15 ετών.
Την ίδια στιγμή, πυρετώδεις είναι οι ετοιμασίες για τα μαθήματα που θα αρχίσουν την επόμενη εβδομάδα σε αρκετά σχολεία της Θεσσαλονίκης, της Ημαθίας και του Κιλκίς.
Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τα παιδιά Δημοτικού, 130 θα βρεθούν σε σχολεία της Ημαθίας, 150 του Κιλκίς και 230 στη Θεσσαλονίκη.
Επιπλέον, συνολικά 165 θα είναι τα παιδιά που θα πάνε σε Γυμνάσια των τριών νομών.
Θυμίζουμε ότι τα κριτήρια επιλογής των σχολείων που θα φιλοξενήσουν ΔΥΕΠ, σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, είναι η απόσταση από το κέντρο φιλοξενίας και η επάρκεια του σχολείου σε αίθουσες και υλικοτεχνική υποδομή.
Τη μεταφορά των παιδιών από και προς το σχολείο έχει αναλάβει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).
Ετσι, από την ερχόμενη Δευτέρα, παιδιά από το Καβαλάρι θα βρεθούν στο Δημοτικό σχολείο Μελισσοχωρίου, όσα βρίσκονται στο Δερβένι-Αλεξύλ θα μεταφερθούν στο 1ο και το 4ο Δημοτικό σχολείο Ωραιοκάστρου.
Αντίστοιχα, από τα Διαβατά θα κάνουν μάθημα στο 1ο και το 2ο σχολείο Αγ. Αθανασίου, από το κέντρο φιλοξενίας της Αλεξάνδρειας Ημαθίας θα βρεθούν στο 4ο και το 5ο Δημοτικό σχολείο Αλεξάνδρειας, ενώ τα παιδιά της δομής του Πολυκάστρου θα μάθουν γράμματα στο 1ο Δημοτικό σχολείο Πολυκάστρου και στο 1ο και το 2ο Δημοτικό Αξιούπολης.
Σε ό,τι αφορά τα Γυμνάσια, θα χρησιμοποιηθούν τα σχολικά συγκροτήματα Εγνατίας για τη δομή Βαγιοχωρίου, το 4ο Γυμνάσιο Λαγκαδά για το Καβαλάρι, το 1ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου για τη δομή Δερβένι-Αλεξύλ, το 1ο Γυμνάσιο Αγίου Αθανασίου για τα Διαβατά, το Γυμνάσιο Βεργίνας για τα παιδιά του στρατοπέδου «Αρματολού Κόκκινου» στη Βέροια, στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας το Γυμνάσιο Καβάσιλα θα εξυπηρετήσει παιδιά της Αλεξάνδρειας, ενώ το Γυμνάσιο Πλατανιά θα καλύψει τις ανάγκες του Πολυκάστρου.
Μέσα σε αυτή την ευχάριστη πλέον εκπαιδευτική αναταραχή, παραφωνία αποτελεί και πάλι ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, ο οποίος προσπαθεί να «ισορροπήσει» στο κλίμα έντασης το οποίο προκάλεσε και ο ίδιος το προηγούμενο διάστημα.
Διότι τώρα προσπαθεί να δείξει ότι η απόφαση για τα σχολεία που επελέγησαν στην περιοχή του δεν προέκυψε κατόπιν δικών του προτάσεων αφού, προφανώς, δεν θέλει να φανεί ότι κάποιους ήθελε να… στενοχωρήσει λιγότερο.
Γι' αυτό και χθες εξέδωσε ανακοίνωση για να πει ότι «η δημοτική αρχή Ωραιοκάστρου ουδέποτε είχε επίσημη ενημέρωση ή κλήθηκε σε σύσκεψη με αρμόδιους φορείς της εκπαίδευσης και ως εκ τούτου ουδέποτε πρότεινε είτε προφορικά είτε εγγράφως οτιδήποτε αναφορικά με τη χρησιμοποίηση συγκεκριμένων σχολικών κτιρίων. Η μοναδική συνάντηση που έγινε ήταν αυτή που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο… Εκτοτε, δεν υπήρξε κάποια σχετική συνάντηση ή επικοινωνία. Οτιδήποτε άλλο λέγεται ή γράφεται είναι ψευδές».
Μόνο που είναι λίγο περίεργο οτι ενώ όλες οι άλλες περιοχές και τα σχολεία που επιλέχθηκαν ήταν κοντά στα κέντρα φιλοξενίας, δεν συνέβη το ίδιο με αυτά του Ωραιοκάστρου.
Ερωτηθείς σχετικά από την «Εφ.Συν.» ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ανανιάδης, δήλωσε ότι «επιλέξαμε τον δρόμο της συνεννόησης στο Ωραιόκαστρο και γι' αυτό καταλήξαμε κατόπιν πρότασης του δημάρχου πριν από δέκα μέρες στο 1ο και το 4ο Δημοτικό σχολείο Ωραιοκάστρου. Τώρα λέει ότι αυτό δεν έχει γίνει ποτέ. Κι αυτός λοιπόν λέει αλήθεια, αλλά κι εγώ το ίδιο κάνω».
Τελικά, ό,τι και να λένε οι χάρτες και οι χιλιομετρητές, το Καλοχώρι και το Ελευθέριο-Κορδελιό είναι πολύ, μα πολύ μακριά από το Ωραιόκαστρο…
Από efsyn.gr
Από efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.