9.1.17

Μόρια: Στην "κατάψυξη" η ανθρώπινη αξιοπρέπεια των προσφύγων, με ευθύνη όχι του χιονιά αλλά της κυβέρνησης

Ανεπαρκή χαρακτηρίζει η Κομισιόν την κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στα νησιά, όπου τις τελευταίες ημέρες σκηνές βούλιαξαν στο χιόνι. Η αρμόδια εκπρόσωπος Ν. Μπερτό υπενθύμισε ότι η διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών υποδοχής είναι πρώτα απ’ όλα ευθύνη των ελληνικών αρχών.

Η Κομισιόν, ωστόσο, δηλώνει έτοιμη να συνδράμει τις ελληνικές αρχές οικονομικά και τεχνικά, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής προσφύγων.

Οι σκηνές στους καταυλισμούς που υπάρχουν στα νησιά έχουν θαφτεί στο χιόνι και οι πρόσφυγες  δίνουν αγώνα επιβίωσης μέσα στο χιονιά χωρίς θέρμανση κάτω από άθλιες συνθήκες. Μετά μάλιστα από τις εικόνες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τη Μόρια στη Λέσβο υπάρχουν καταγγελίες ότι απαγορεύτηκε η λήψη φωτογραφιών μέσα από τον καταυλισμό.

Το γεγονός αυτό κατήγγειλε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook και ο φωτορεπόρτερ, Μάριος Λώλος.Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής διέψευσε κατηγορηματικά τα περί απαγόρευσης εισόδου δημοσιογράφων στη Μόρια και λήψης φωτογραφιών.

Όπως επισημαίνει, αυτές οι πληρφορίες «αποτελούν συνειδητό ψέμα». Σύμφωνα με το υπουργείο, αυτή η διαστρέβλωση έρχεται να συμπληρώσει την διαστρέβλωση της τοποθέτησης του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα ότι «κανένας άνθρωπος δεν είναι σε σκηνές, εκτός από κάποιες λίγες σε Βαγιοχώρι και Ελληνικό».

Κληθείσα να σχολιάσει τις παρούσες συνθήκες των κέντρων φιλοξενίας στα νησιά, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ν. Μπερτό απάντησε, ότι η κατάσταση είναι ανεπαρκής και υπενθύμισε ότι η διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών υποδοχής, καθώς και η διαχείριση των προσφυγικών κέντρων στην Ελλάδα, είναι πρώτα απ' όλα ευθύνη των ελληνικών αρχών.

Παράλληλα, η Ν.Μπερτό τόνισε, ότι η Κομισιόν παρακολουθεί στενά την κατάσταση και κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τις ελληνικές αρχές.

Σημείωσε δε, ότι η Επιτροπή έχει ήδη επισημάνει την ανάγκη δημιουργίας πρόσθετων χώρων υποδοχής για τους πρόσφυγες στα νησιά και έχει ενημερώσει τις τοπικές και εθνικές αρχές πως είναι έτοιμη να τα χρηματοδοτήσει. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να παράσχει «οικονομική και τεχνική στήριξη», δήλωσε η Ν. Μπερτό.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν την άμεση λήψη έκτακτων μέτρων για να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι πρόσφυγες στα νησιά στεγάζονται σε αξιοπρεπή και ζεστά καταλύματα που είναι κατάλληλα για τον χειμώνα.

«Είμαστε εξοργισμένοι καθώς βλέπουμε, παρά τις υποσχέσεις των ελληνικών αρχών, σήμερα στη Λέσβο και τη Σάμο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να είναι αβοήθητοι στο κρύο. Ζουν εκτεθειμένοι στο χιόνι και την παγωμένη βροχή, συχνά χωρίς πρόσβαση σε ζεστό νερό, σχεδόν χωρίς καθόλου θέρμανση και σε αφόρητες θερμοκρασίες υπό το μηδέν» λέει ο επικεφαλής της Αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Κλεμεντ Περίν.

Οι Γιατροί του Κόσμου σε ανάρτησή τους στο Facebook η οποία συνοδεύεται από φωτογραφικό υλικό από τη Μόρια στη Λέσβο, τονίζουν ότι η διαβίωση σε αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες είναι πέρα και πάνω από κάθε συμφωνία.

Médecins du Monde Greece - Γιατροί του Κόσμου
πριν από 9 ώρες
Συμβαίνει τώρα: φωτογραφίες από το κέντρο υποδοχής προσφύγων της Μόριας στη Λέσβο.
Αυτές είναι οι συνθήκες στις οποίες διαβιούν πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες ως συνέπεια της συμφωνίας ΕΕ Τουρκίας. Ως Médecins du Monde Greece - Γιατροί του Κόσμου υπενθυμίζουμε για μια ακόμα φορά ότι η διαβίωση ανδρών, γυναικών και παιδιών σε αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες είναι πέρα και πάνω από την ανάγκη για τήρηση οποιασδήποτε συμφωνίας.
#mdm #mdmgreece #dotw #whereverpeopleare #refugees #moria#hotspot

Από in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.