25.1.17

Ρεπορτάζ για την συνέντευξη τύπου για την διεθνιστική αντιφασιστική πορεία 28/1 για τα Ίμια

Έγινε στην ΕΣΗΕΑ η συνέντευξη τύπου των 19 πολιτικών και κοινωνικών συλλογικοτήτων που καλούν στην διεθνιστική αντιφασιστική συγκέντρωση το Σάββατο 28 Γενάρη στις 4μμ στην πλατεία Ρηγίλλης.
Η συνέντευξη ξεκίνησε με τον Τάκη Γιαννόπουλο από τον Αντιφασιστικό Συντονισμό Αθήνας-Πειραιά ο οποίος παρουσίασε τα βασικά σημεία του κοινού καλέσματος για την συγκέντρωση. Εξήγησε ότι πρόκειται ήδη για μια πρώτη νίκη του αντιφασιστικού κινήματος το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή υποχώρησε και για πρώτη φορά από το 1996 δεν θα κάνει συγκέντρωση για τα Ίμια στο κέντρο της Αθήνας. Έκανε μια αναδρομή στις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις σταθμό που ήταν:
Πρωτομαγιά 1997: ματαίωση της πρωτομαγιάτικης φιέστας της Χρυσής Αυγής στην Πλατεία Κολοκοτρώνη
Απρίλης 2002: ματαίωση χρυσαυγίτικης συγκέντρωσης στο Πεδίο του Άρεως με αφορμή την είσοδο τότε του Ζαν Μαρί Λεπέν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών.
Σεπτέμβρης 2005: ματαίωση του πανευρωπαικού Hatewave Festival που σχεδίαζε η ΧΑ πρώτα στην Μεσσηνία και μετά στο κάμπινγκ  Ιnterstation στην Στυλίδα
Φλεβάρης 2008: 3 τραυματίες ο ένας εκ των οποίων από κτύπημα με μαχαίρι στην κοινή επίθεση χρυσαυγιτών και ΜΑΤ ενάντια στην αντιφασιστική συγκέντρωση που ματαίωσε τελικά την φασιστική σύναξη για τα Ίμια στην πλατεία Κολοκοτρώνη
Αύγουστος 2013: ματαίωση του χρυσαυγίτικου φεστιβάλ στην παραλία της Καλαμάτας
Γενάρης 2016: ματαίωση της χρυσαυγίτικης φιέστας για τα Ίμια στην πλατεία Ρηγίλης
Γενάρης 2017: η Χρυσή Αυγή για πρώτη φορά δεν εξαγγέλει καν συγκέντρωση στην πλατεία Ρηγίλλης για τα Ίμια παρά μόνο μπροστά στα γραφεία της στην Μεσογείων.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Γιουσούφ από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κουρδιστάν που εξήγησε την σημασία του κοινού αγώνα των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό.
Στην συνέντευξη μίλησαν επίσης εκπρόσωποι από: ο Παύλος Αντωνόπουλος από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο Χρήστος Σκάρλος από τον Συντονισμό για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό σωματείων-φοιτητικών συλλόγων-συλλογικοτήτων, ο Κ.Νικολάου από την Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση, ο Νέστορας Κοβάλσκι από την ΟΡΜΑ, ο Γιάννης Φελέκης από την ΟΚΔΕ Σπάρτακος και ο Νίκος Πελεκούδας από το ΕΕΚ.

Στις ομιλίες αυτές έγινε αναφορά στο κύμα διαδηλώσεων με αφορμή την ορκωμοσία Τραμπ στις ΗΠΑ, στην επίθεση χρυσαυγιτών σε δημοτικό σχολείο στο Πέραμα, την απειλή του πολέμου που ήδη διεξάγεται στην Μέση Ανατολή κοκ.
Ακόμα στην σημασία του ενωτικού εγχειρήματος του Σαββάτου καθώς και στο επόμενο μεγάλο ραντεβού του κινήματος στις 18 Μάρτη με αφορμή την παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού και την συμπλήρωση ενός χρόνου από την επαίσχυντη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.

Επίσης έγινε αναφορά στο πρόγραμμα της συγκέντρωσης όπου θα ξεκινήσει στις 4μμ με ομιλίες συλλογικοτήτων για να ακολουθήσει συναυλία με τουςRadioSol, χορευτικό από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κουρδιστάν και θεατρικό δρώμενο. Θα ακολουθήσει πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία και τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην οδό Μεσογείων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.