8.12.16

I heard the news today, oh boy

Ήταν 8 Δεκεμβρίου του 1980, όταν ο John Lennon έπεφτε νεκρός από τα πυρά του μανιακού δολοφόνου Mark Chapman. Ήταν το τραγικό τέλος μιας τεράστιας καριέρας και μιας πολυτάραχης ζωής, για έναν από τους πιο σημαντικούς και κοινωνικά ευαίσθητους τραγουδοποιούς όλων των εποχών.

Ο Lennon, όπως και τα υπόλοιπα σκαθάρια (Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr), ξεκίνησε την μουσική του καριέρα παίζοντας σε μπάντες του skiffle (κάτι σαν μια αγγλική εκδοχή της φολκ της δεκαετίας του 50) σε ταβέρνες και μαγαζιά του Liverpool.Όμως, η επαφή των τεσσάρων με τα μπλουζ και το ροκ εντ ρολ, μέσα από τους δίσκους που έφερναν μαζί τους οι ναύτες από την Αμερική. Οι Lennon, McCartney και Harrison, θα αλλάξουν το όνομα τους από The Quarrymen σε The Beatles. Μαζί τους, σε αυτήν την σύνθεση, μπαίνουν ο μπασίστας Stuart Suttclife, και ο ντράμερ Pete Best. Τον Αύγουστο του 1960 μετακομίζουν στο Αμβούργο, όπου και εμφανίζονται σε ένα κακόφημο κλαμπ της πόλης, δουλεύοντας υπό άθλιες συνθήκες. Η παραμονή στο Αμβούργο θα είναι σχετικά σύντομη, αφού μετά από μερικούς μήνες, επιστρέφουν στο Λίβερπουλ. Εκεί, η σύνθεση τους παίρνει και την τελική της μορφή. Οι Suttclife και Best φεύγουν, ο McCartney ξεκινά να παίζει μπάσο, και στα ντραμς κάθεται ο Ringo Starr. Είναι επίσης η εποχή που οι Lennon και McCartney γίνονται το κύριο συνθετικό δίδυμο του συγκροτήματος, ενώ προσλαμβάνουν τον ιδιοφυή μάνατζερ Brian Epstein, ο οποίος και δημιουργεί την εικόνα του γκρούπ, με τα κουστούμια και τα μακρυά- για το 1962- μαλλιά. Οι εμφανίσεις τους προκαλούν φρενίτιδα, πράγμα που θα τους οδηγήσει γρήγορα στο πρώτο τους δισκογραφικό συμβόλαιο, με την εταιρία Parlophone, το  Please Please Me, που θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο του 1963. Ήταν και η πρώτη μεγάλη τους επιτυχία. Την ίδια χρονιά περιοδεύουν σε Αγγλία και Σουηδία, όπου αποθεώνονται. 


Όταν, το 1964, πατούν για πρώτη φορά τα πόδια τους στις ΗΠΑ, οι Beatles βλέπουν την φήμη τους να φτάνει σε δυσθεώρητα ύψη. Είναι η εποχή που ο κόσμος κυριαρχείται από την Beatlemania,  και ένας  "προκλητικός" Lennon παίζει με τα νεύρα της Συντηρητικής Αμερικής και της διαβόητης ΚΚΚ λέγοντας (σε μια στιγμή ματαιοδοξίας), ότι οι Beatles είναι πιο διάσημοι και απ'τον Χρηστό. Είναι επίσης η εποχή που οι Beatles θα συναντήσουν τον Bob Dylan,  σε μια συνάντηση που θα επηρεάσει αρκετά τον Lennon.  Από το 1964 και μετά ο Lennon θα αρχίσει να μιμείται το ένρινο φωνητικό στυλ του Dylan, και ο Dylan θα εκνευρίσει τους "πιουρίστες" της φολκ, αντικαθιστώντας την ακουστική κιθάρα με μια Fender Stratocaster και μια πλήρη μπάντα που τον συνοδεύει. 




Το 1964  και το 1965 οι Beatles αρχίζουν να πειραματίζονται με την κλασσική μουσική, την soul, την folk και σιγά σιγά να μπαίνουν στην ψυχεδέλεια. Είναι και η εποχή που εγκαταλείπουν, σιγά σιγά, τα τραγούδια που είχαν να κάνουν με νεανικούς έρωτες, και να σχολιάζουν κοινωνικά θέματα. Η μοναξιά, η ζωή στην μεταπολεμική Βρετανία, η θέληση των νέων να ανεξαρτητοποιηθούν από τους γονείς τους,ο καταναλωτισμός και η απληστία είναι μόνο μερικά από τα θέματα με τα οποία ασχολούνται στα πιο "ενήλικα" πια άλμπουμ τους (Rubber Soul, Revolver,Sgt Peppers Lonely Hearts Club Band, The Beatles-το περίφημο White Album). Είναι επίσης η εποχή που ο Lennon γνωρίζει την Yoko Ono, και αρχίζει σιγά σιγά να στρέφεται προς τον ακτιβισμό.



To 1969 αυτός και η Γιόκο Όνο περνούν δύο εβδομάδες σε κρεβάτια ξενοδοχείων στο Αμστερνταμ και το Μόντρεαλ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον Πόλεμο στο Βιετνάμ. Ταυτόχρονα ο Lennon αρχίζει να γίνεται όλο και πιο επικριτικός για τον ρόλο της Βρετανίας στον Πόλεμο του Βιετνάμ και στον Πόλεμο της Μπιάφρας. Είναι τότε που ηχογραφεί και το Give Peace a Chance.



Το 1970 οι Beatles διαλύονται και αρχίζει η σόλο καριέρα του Λέννον. Η κριτική του απέναντι στους πολέμους, τον καπιταλισμό, αλλά και την καταπίεση των γυναικών και των μειονοτήτων γίνεται όλο και πιο αιχμηρή, και ακούγεται όλο και περισσότερο από τα τραγούδια του."Instant Karma", "Woman is the Nigger of the World", "Imagine", "Mery Xmass (War is over)", "Working Class Hero".....



O Lennon έγινε ήρωας μιας ολόκληρης γενιάς ανθρώπων που ήθελε να αλλάξει τον κόσμο....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.