Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ψηφοφορίες διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα αποτελέσματά της είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικά για τον τρόπο που πολιτεύονται οι ομάδες των ευρωπαϊκών κομμάτων, αλλά και για την ιδιαίτερη στάση των Ελλήνων ευρωβουλευτών και τον τρόπο που λειτουργούν μακριά από τα φώτα της επικαιρότητας.
Πρόκειται για την τροπολογία 315, η οποία περιλαμβανόταν στην έκθεση του ευρωβουλευτή Ρίτσαρντ Κόρμπετ του βρετανικού Εργατικού Κόμματος για τη γενική αναθεώρηση του κανονισμού του Κοινοβουλίου. Με την τροπολογία αυτή επιδιωκόταν απλώς να ενισχυθούν οι όροι διαφάνειας στις σχέσεις μεταξύ των ευρωβουλευτών και των εκπροσώπων των διάφορων λόμπι που λύνουν και δένουν στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο.
Σύμφωνα με την τροπολογία αυτή, «οι βουλευτές θα πρέπει να δημοσιοποιούν ηλεκτρονικά όλες τις προγραμματισμένες συναντήσεις με εκπροσώπους συμφερόντων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Mητρώου Διαφάνειας. Tο προεδρείο παρέχει την απαιτούμενη υποδομή στην ιστοσελίδα του Kοινοβουλίου».
Ακόμα και αυτή η στοιχειώδης πρόβλεψη θεωρήθηκε τελικά υπερβολική. Από την ομάδα των Πράσινων (Greens/EFA) ψήφισαν 48 υπέρ της τροπολογίας και ένας απείχε, από την Αριστερά (GUE/NGL) υπερψήφισαν την τροπολογία και οι 46, από τους Συντηρητικούς Ευρωσκεπτικιστές (ECR) ψήφισαν 64 «ναι» και 3 «όχι», από τους Λαϊκιστές Ευρωσκεπτικιστές (EFDD) 38 «ναι» και 3 «όχι», από την Ακρα Δεξιά (ENF) 26 «ναι», 5 αποχές και 6 «όχι», από τους Σοσιαλδημοκράτες (S&D) 77 «ναι», 98 αποχές και 1 «όχι», από τους Φιλελεύθερους (ALDE) 9 «ναι», 1 αποχή και 56 «όχι» και από τους Συντηρητικούς (EPP) 3 «ναι», 2 απείχαν και 200 καταψήφισαν την τροπολογία.
Τελικά η τροπολογία συγκέντρωσε την πλειοψηφία των παρευρισκομένων (319 έναντι 274), αλλά όχι την απόλυτη πλειοψηφία στο σύνολο των ευρωβουλευτών που απαιτείται για την αναθεώρηση του κανονισμού του Κοινοβουλίου. Ετσι, με την ευθύνη όσων την καταψήφισαν, ένα στοιχειώδες μέτρο διαφάνειας και καταπολέμησης της πολιτικής διαφθοράς απορρίφθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο.
Και ποιοι είναι αυτοί που ευθύνονται από τους Ελληνες ευρωβουλευτές;
Κατ’ αρχάς το σύνολο των ευρωβουλευτών της Αριστεράς υπερψήφισε την τροπολογία. Αλλωστε, είχαν συνυπογράψει εξαρχής το κείμενό της. Ψήφισαν οι Στέλιος Κούλογλου, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Χρυσόγονος (ΣΥΡΙΖΑ), Νίκος Χουντής (Λαϊκή Ενότητα), Σοφία Σακοράφα (ανεξάρτητη).
Θετικά ψήφισαν και οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Σωτήρης Ζαριανόπουλος, οι οποίοι κατατάσσονται στους μη εγγεγραμμένους, καθώς και ο ανεξάρτητος Νότης Μαριάς, ο οποίος κατατάσσεται στους Συντηρητικούς Ευρωσκεπτικιστές.
ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία
Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν και τα μέλη της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Εύα Καϊλή (ΠΑΣΟΚ), Γιώργος Γραμματικάκης και Μιλτιάδης Κύρκος (Ποτάμι). Διαφορετικό δρόμο ακολούθησε ο Νίκος Ανδρουλάκης (ΠΑΣΟΚ), ο οποίος επέλεξε την αποχή.
Εκείνοι που καταψήφισαν την τροπολογία ήταν οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι ακολούθησαν σύσσωμοι τη γραμμή της ευρωπαϊκής Δεξιάς: Μανώλης Κεφαλογιάννης, Γιώργος Κύρτσος, Μαρία Σπυράκη, Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη και Θόδωρος Ζαγοράκης. Αλλωστε χωρίς λόμπι δεν υπάρχει Δεξιά.
Πάντως, η μεγάλη έκπληξη ήρθε από τη Χρυσή Αυγή. Οι δήθεν «αντισυστημικοί» εκπρόσωποί της Γεώργιος Επιτήδειος, Ελευθέριος Συναδινός και Λάμπρος Φουντούλης καταψήφισαν την τροπολογία, μαζί με τον ομοϊδεάτη τους του γερμανικού NPD Ούντο Φόιγκτ.
Ετσι διαφοροποιήθηκαν από την πλειοψηφία των ευρωσκεπτικιστών της Ακρας Δεξιάς, οι οποίοι με επικεφαλής τη Μαρίν Λεπέν υποστήριξαν την τροπολογία. Αποδείχτηκε έτσι για ακόμα μια φορά ότι η Χρυσή Αυγή το πρώτο που φοβάται είναι η διαφάνεια στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το πρώτο που έχει να κρύψει είναι οι επαφές της με τους λομπίστες του μεγάλου κεφαλαίου.
Πηγη: Εφσυν
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.