Μόλις ένα μήνα μετά την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής, τον Μάιο του 2015, ένα από τα πρωτοπαλίκαρα του Νίκου Μιχαλολιάκου, ο Χρήστος Ρήγας, αποχώρησε από τη ναζιστική οργάνωση, βάλλοντας κατά της κεντρικής της ηγεσίας και προσωπικά κατά του Αρχηγού της.
Ιδρυσε μάλιστα και δικό του κόμμα, δίνοντάς του το όνομα ΛΕΠΕΝ (Λαϊκή Ελληνική Πατριωτική Ενωση), ενώ διατηρεί και τη θέση του περιφερειακού συμβούλου στη Δυτική Ελλάδα, που κατέκτησε ως επικεφαλής της Ελληνικής Αυγής στη συγκεκριμένη περιφέρεια.
Ως έδρα της οργάνωσής του θέλησε να κάνει τον Αγ. Παντελεήμονα, αφού εκεί είχε βέβαια αναπτύξει τη δράση του ως στέλεχος της Χρυσής Αυγής, ενώ ο ίδιος δηλώνει ότι δεν είναι εθνικοσοσιαλιστής, όπως οι πρώην «συναγωνιστές» του.
Στόχος του, όπως λέει, είναι να απευθυνθεί στον «ευρύτερο πατριωτικό χώρο» και να στραφεί περισσότερο σε νοσταλγούς της χούντας, παρά σε καθαρούς ναζιστές.
Δεν είναι μόνο το όνομα ΛΕΠΕΝ που παραπέμπει στον ιδρυτή του γαλλικού Εθνικού Μετώπου, αλλά και το σύμβολο που θυμίζει αυτό του Front National, το οποίο ακολουθεί τα χρώματα της γαλλικής σημαίας.
Στις 27 Νοεμβρίου, ο Ρήγας μετείχε στην ημερίδα που διοργάνωσε στην Κόρινθο ένας άλλος αποχωρήσας από τη Χρυσή Αυγή και κατηγορούμενος στη δίκη, ο Ευστάθιος Μπούκουρας.
Στην ίδια εκδήλωση μετείχαν ακόμα ο επίσης πρώην χρυσαυγίτης Γεώργιος Δημητρούλιας, ο απόστρατος στρατιωτικός Σάββας Καλεντερίδης, γνωστός από την ανάμειξή του στη υπόθεση Οτσαλάν, το πρώην στέλεχος του ΛΑΟΣ Γιάννης Κουριανίδης και άλλα στελέχη του ακροδεξιού χώρου.
Η ημερίδα τελικά ματαιώθηκε από την παρέμβαση του αντιφασιστικού κινήματος.
Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Χρήστος Ρήγας είναι πολύ προσεκτικός απέναντι στους παλιούς «συναγωνιστές» του.
Επιμένει να χαρακτηρίζει τη Χρυσή Αυγή «κανονικό κόμμα», ενώ δυσκολεύεται να θυμηθεί συγκεκριμένα περιστατικά από την εγκληματική της δράση.
Ωστόσο αποκαλυπτική είναι η μαρτυρία του για τον τρόπο διοίκησης της ναζιστικής οργάνωσης και τον ιδιαίτερο ρόλο του Αρχηγού και του στενού του πυρήνα, κατονομάζοντας τα στελέχη που τον απαρτίζουν.
Οπως εξηγεί, αυτός που αποφασίζει για τα πάντα είναι ο Μιχαλολιάκος και καμία ενέργεια δεν γίνεται αν δεν έχει την έγκρισή του, ενώ επιβεβαιώνει ότι οι επιθέσεις της Χρυσής Αυγής που έχουν καταγραφεί από τα ΜΜΕ ήταν σε γνώση της ηγεσίας της οργάνωσης και των κατά τόπους επικεφαλής της, δηλαδή των περιφερειαρχών και των πυρηναρχών.
Σημειώνει ακόμα ότι ο Αρχηγός επιλέγει τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, τα οποία υποτίθεται ότι έχουν την αρμοδιότητα της εκλογής των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, όμως, όπως γίνεται κατανοητό, απλώς επικυρώνουν και πάλι την επιλογή του Μιχαλολιάκου.
Γιατί βέβαια η Χρυσή Αυγή είναι μια ναζιστική οργάνωση με κάθετη δομή και αυστηρή ιεραρχία και πειθαρχία.
Πιστεύω ότι οι επιθέσεις που έχουν καταγραφεί από την αστυνομία και τα ΜΜΕ ήταν σε γνώση της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής και των κατά τόπους επικεφαλής του κόμματος
Ο Ρήγας με τους παλιούς «συναγωνιστές» του. Ο Παναγιώταρος, όπως ο ίδιος λέει, ήταν ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής στο κέντρο της Αθήνας |
• Πότε ενταχθήκατε στη Χρυσή Αυγή και για ποιους λόγους αποφασίσατε να αποχωρήσετε;
Ανέκαθεν ανήκα στον ευρύτερο πατριωτικό χώρο, με ανιδιοτέλεια και έχοντας μοναδικό κίνητρο την αγάπη μου για την πατρίδα Ελλάδα. Εντάχθηκα στη Χρυσή Αυγή το 2007, θεωρώντας πως αντιπροσώπευε όλα εκείνα που αντιπροσώπευε η πατριωτική μου σκέψη και συνείδηση. Αποχώρησα τον Μάιο του 2015 γιατί παρά τις συνεχείς προσπάθειές μου για ένα κόμμα-κίνημα, ανοιχτό στην ελληνική κοινωνία και τα μεγάλα προβλήματά της, με δημοκρατικές διαδικασίες στο πλαίσιο του καταστατικού του κόμματος και του συνταγματικού χάρτη της χώρας, εν τούτοις οι δικές μου αντιλήψεις αλλά και άλλων συναγωνιστών περιθωριοποιήθηκαν από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής.
• Τι σας προσέλκυσε στη Χρυσή Αυγή;
Είναι ο ακτιβισμός που με εξέφραζε και εξακολουθεί να με εκφράζει και σήμερα ως πρόεδρο του κόμματος της Λαϊκής Ελληνικής Πατριωτικής Ενωσης.
Ενας ακτιβισμός για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων της πατρίδος μας και του αγρίως πενόμενου ελληνικού λαού.
Αλλωστε εμείς στη ΛΕΠΕΝ έχουμε σαν τρίπτυχο: πατρίδα με ασφαλή σύνορα, οικογένεια και παράδοση. Για όλα αυτά, εάν χρειαστεί, δίνουμε και το αίμα μας.
Μετά την αποχώρηση από τη ναζιστική οργάνωση, ο Ρήγας έφτιαξε το δικό του κόμμα. Δεν είναι μόνο το όνομα ΛΕΠΕΝ που παραπέμπει στον ιδρυτή του γαλλικού Εθνικού Μετώπου, αλλά και το σύμβολο που θυμίζει αυτό του Front National. |
• Ποιο ρόλο έπαιζε το κατάστημά σας, το μπαρ «Πύλες», στην ανάπτυξη της Χρυσής Αυγής στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα;
Κατ’ αρχάς δεν ήταν μπαρ, με την έννοια που ενδεχομένως εσείς θέλετε να προσδώσετε. Δηλαδή του κακόφημου μαγαζιού.
Ηταν μια καφετέρια όπως χιλιάδες καφετέριες στην Αθήνα, με ελεύθερη είσοδο των πολιτών-θαμώνων για ξεκούραση και απόλαυση του ελεύθερου χρόνου τους.
Τώρα, εντασσόμενος στη Χρυσή Αυγή, βεβαίως και διέθεσα τον χώρο για ανοιχτές ομιλίες στελεχών της Χρυσής Αυγής.
Ομως σημειώστε ότι την καφετέρια τη διέθετα και σε τοπικές επιτροπές κατοίκων, για συζητήσεις θεμάτων που άπτονται της περιοχής τους.
Αλλωστε το ίδιο δεν κάνουν όλα τα κόμματα; Βέβαια, για τη Χρυσή Αυγή, η καφετέριά μου κατέστη ορμητήριο επιτυχούς ανάδειξης στελεχών της Χρυσής Αυγής και μετέπειτα βουλευτών, λόγω των πολύ μεγάλων γνωριμιών που είχα στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα.
• Υπάρχει ένα βίντεο που δείχνει στελέχη του πυρήνα της Νίκαιας, ανάμεσα στα οποία και ο Ρουπακιάς, να κάνουν περιφορά της εικόνας του Αγ. Παντελεήμονα στην ομώνυμη περιοχή. Στον Αγ. Παντελεήμονα έρχονταν στελέχη της Χρυσής Αυγής και από άλλες περιοχές; Επικεφαλής ποιος ήταν στην περιοχή;
Ναι, έρχονταν στον Αγ. Παντελεήμονα στελέχη απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά ο επικεφαλής στο κέντρο της Αθήνας ήταν ο Παναγιώταρος.
• Ποια είναι η δομή και η ιεραρχία της Χρυσής Αυγής;
Η δομή της Χρυσής Αυγής είναι ίδια με όλα τα σημερινά κοινοβουλευτικά κόμματα. Στο συνέδριό της εκλέγονται ο γενικός γραμματέας και η Κεντρική Επιτροπή, από την οποία εκλέγεται το Πολιτικό Συμβούλιο (Εκτελεστικό Γραφείο).
Η ένστασή μου όμως είναι πως, ενώ τις κομματικές αποφάσεις θα έπρεπε να τις λαμβάνει κατά πλειοψηφία το Πολιτικό Συμβούλιο, τούτο δεν συνέβαινε με αποτέλεσμα ο γενικός γραμματέας να αποφασίζει για τα πάντα, δίκην Καίσαρος.
Σημειώστε ότι το Πολιτικό Συμβούλιο είναι εκλεγμένο από στελέχη όλης της επικράτειας, ενώ οι βουλευτές εκλέγονται με ψήφους μόνον από τις περιφέρειές τους.
• Υπάρχει έστω και η παραμικρή πιθανότητα το συνέδριο να «εκλέξει» ποτέ άλλον στη θέση του γενικού γραμματέα;
Τα συνέδρια κατά διαβολική σύμπτωση βγάζουν πάντα το ίδιο πρόσωπο για γενικό γραμματέα, τον Μιχαλολιάκο, ο οποίος πάντα ήθελε να τον φωνάζουν «Αρχηγό».
• Ποιος είναι ο ρόλος του Αρχηγού;
Του Καίσαρα, του Αυτοκράτορα, του Ναβουχοδονόσορα...
• Πώς ορίζεται το Πολιτικό Συμβούλιο; Ποιοι το αποτελούν και ποιες είναι οι αρμοδιότητές τους;
Οπως σας είπα και προηγουμένως, το Πολιτικό Συμβούλιο είναι το ανώτερο θεσμικό όργανο.
Εν τούτοις ενώ θα έπρεπε εκείνο να αποφασίζει κατά πλειοψηφία, χαράσσοντας τη στρατηγική του κόμματος, αυτό δεν συνέβαινε, γιατί ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής αποφάσιζε μόνος του, με τον κλειστό περίγυρό του, παρακάμπτοντας το Πολιτικό Συμβούλιο.
• Ποιοι αποτελούν τον κλειστό περίγυρο του Αρχηγού και ποιος ο ρόλος της Κεντρικής Επιτροπής στη λήψη των αποφάσεων;
Εμείς στην Κεντρική Επιτροπή απλώς βαράγαμε παλαμάκια. Οι αποφάσεις περνάγανε από τον Αρχηγό και τον προσωπικό του κύκλο.
Ο προσωπικός κύκλος του Αρχηγού, την περίοδο που ήμουν εγώ, ήταν Παναγιώταρος, Λαγός, Κασιδιάρης, Γερμενής, Τσακίρης απ’ τη Θεσσαλονίκη, Ελένη Ζαρούλια, Ματθαιόπουλος. Αυτοί κάνανε κουμάντο.
• Ποιοι και με ποιο τρόπο γίνονται μέλη της Κεντρικής Επιτροπής;
Για να γίνεις μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, έπρεπε να γίνει έγκριση από τον Αρχηγό.
Η Κεντρική Επιτροπή είχε εκλέξει το Πολιτικό Συμβούλιο, που ο γενικός γραμματέας κατά παράβαση του καταστατικού του κόμματος το συγκαλούσε όποτε εκείνος έκρινε ότι τον εξυπηρετούσε.
Επί της ουσίας σπανιότατα. Το οποίο στην πορεία επικύρωνε τις προειλημμένες αποφάσεις του κονκλάβιου του Αρχηγού.
• Πώς οργανώνονται οι επιθέσεις; Ποιος δίνει την εντολή και ποιοι έχουν γνώση γι’ αυτές;
Προσωπικά δεν γνωρίζω ποιος οργανώνει και ποιος υποκινεί στη Χρυσή Αυγή τέτοιου είδους αντιδημοκρατικές επιθέσεις.
Εγώ, ως υπεύθυνος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας της Χρυσής Αυγής -σας θυμίζω ότι είμαι εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας- καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής μου στη Χρυσή Αυγή, δεν καταγράφηκαν έκνομες επιθέσεις σε αλλοδαπούς και δεν υποκινήθηκαν γεγονότα που παραβιάζουν το Σύνταγμα της χώρας.
Τα όποια έκνομα γεγονότα έγιναν στην Αιτωλοακαρνανία, διαδραματίστηκαν πριν αλλά και μετά τη διάρκεια της δικής μου ευθύνης στην περιοχή.
• Μπορείτε να αναφερθείτε σε συγκεκριμένες επιθέσεις που ξέρετε ότι οργανώθηκαν από τη Χρυσή Αυγή;
Πιστεύω ότι οι επιθέσεις που έχουν καταγραφεί από την αστυνομία και τα ΜΜΕ ήταν σε γνώση της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής και των κατά τόπους επικεφαλής του κόμματος.
Ομως δεν μπορώ να σας απαντήσω για συγκεκριμένες επιθέσεις, από τη στιγμή που δεν ήμουν παρών στη λήψη και την εκτέλεση αυτών των αποφάσεων. Οπως και να έχει, πάντως, προσωπικά καταδίκαζα και καταδικάζω αυτές τις πρακτικές.
• Αρα ο Αρχηγός και η στενή ομάδα του λαμβάνουν τις αποφάσεις για τις ενέργειες αυτές.
Ολες οι ενέργειες είναι αποτέλεσμα του Μιχαλολιάκου και του κλειστού κύκλου του και τίποτα δεν γίνεται αν αυτό δεν έχει την έγκριση του Αρχηγού.
• Παρακολουθώντας κανείς τη δράση της Χρυσής Αυγής καταλαβαίνει ότι η βία δεν είναι απλώς ένα μέσο γι’ αυτήν, αλλά το ίδιο το πολιτικό της μήνυμα. Εσείς γιατί πιστεύετε ότι προκαλεί με οργανωμένο και διατεταγμένο τρόπο αυτές τις επιθέσεις;
Τα βίαια επεισόδια που προκαλεί με οργανωμένο και διατεταγμένο τρόπο η Χρυσή Αυγή, γίνονται για λόγους αυτοπροβολής και για ψηφοθηρικούς λόγους.
Και πράγματι τα ΜΜΕ φάνηκαν έτοιμα να υπερπροβάλουν τα επεισόδια αυτά. Αλλωστε επί χρόνια οι ενέργειες αυτές δεν είχαν απασχολήσει τις αρχές, επομένως η Χρυσή Αυγή θεωρούσε ότι θα παραμένουν ατιμώρητες εσαεί.
Ιδρυσε μάλιστα και δικό του κόμμα, δίνοντάς του το όνομα ΛΕΠΕΝ (Λαϊκή Ελληνική Πατριωτική Ενωση), ενώ διατηρεί και τη θέση του περιφερειακού συμβούλου στη Δυτική Ελλάδα, που κατέκτησε ως επικεφαλής της Ελληνικής Αυγής στη συγκεκριμένη περιφέρεια.
Ως έδρα της οργάνωσής του θέλησε να κάνει τον Αγ. Παντελεήμονα, αφού εκεί είχε βέβαια αναπτύξει τη δράση του ως στέλεχος της Χρυσής Αυγής, ενώ ο ίδιος δηλώνει ότι δεν είναι εθνικοσοσιαλιστής, όπως οι πρώην «συναγωνιστές» του.
Στόχος του, όπως λέει, είναι να απευθυνθεί στον «ευρύτερο πατριωτικό χώρο» και να στραφεί περισσότερο σε νοσταλγούς της χούντας, παρά σε καθαρούς ναζιστές.
Δεν είναι μόνο το όνομα ΛΕΠΕΝ που παραπέμπει στον ιδρυτή του γαλλικού Εθνικού Μετώπου, αλλά και το σύμβολο που θυμίζει αυτό του Front National, το οποίο ακολουθεί τα χρώματα της γαλλικής σημαίας.
Στις 27 Νοεμβρίου, ο Ρήγας μετείχε στην ημερίδα που διοργάνωσε στην Κόρινθο ένας άλλος αποχωρήσας από τη Χρυσή Αυγή και κατηγορούμενος στη δίκη, ο Ευστάθιος Μπούκουρας.
Στην ίδια εκδήλωση μετείχαν ακόμα ο επίσης πρώην χρυσαυγίτης Γεώργιος Δημητρούλιας, ο απόστρατος στρατιωτικός Σάββας Καλεντερίδης, γνωστός από την ανάμειξή του στη υπόθεση Οτσαλάν, το πρώην στέλεχος του ΛΑΟΣ Γιάννης Κουριανίδης και άλλα στελέχη του ακροδεξιού χώρου.
Η ημερίδα τελικά ματαιώθηκε από την παρέμβαση του αντιφασιστικού κινήματος.
Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Χρήστος Ρήγας είναι πολύ προσεκτικός απέναντι στους παλιούς «συναγωνιστές» του.
Επιμένει να χαρακτηρίζει τη Χρυσή Αυγή «κανονικό κόμμα», ενώ δυσκολεύεται να θυμηθεί συγκεκριμένα περιστατικά από την εγκληματική της δράση.
Ωστόσο αποκαλυπτική είναι η μαρτυρία του για τον τρόπο διοίκησης της ναζιστικής οργάνωσης και τον ιδιαίτερο ρόλο του Αρχηγού και του στενού του πυρήνα, κατονομάζοντας τα στελέχη που τον απαρτίζουν.
Οπως εξηγεί, αυτός που αποφασίζει για τα πάντα είναι ο Μιχαλολιάκος και καμία ενέργεια δεν γίνεται αν δεν έχει την έγκρισή του, ενώ επιβεβαιώνει ότι οι επιθέσεις της Χρυσής Αυγής που έχουν καταγραφεί από τα ΜΜΕ ήταν σε γνώση της ηγεσίας της οργάνωσης και των κατά τόπους επικεφαλής της, δηλαδή των περιφερειαρχών και των πυρηναρχών.
Σημειώνει ακόμα ότι ο Αρχηγός επιλέγει τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, τα οποία υποτίθεται ότι έχουν την αρμοδιότητα της εκλογής των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, όμως, όπως γίνεται κατανοητό, απλώς επικυρώνουν και πάλι την επιλογή του Μιχαλολιάκου.
Γιατί βέβαια η Χρυσή Αυγή είναι μια ναζιστική οργάνωση με κάθετη δομή και αυστηρή ιεραρχία και πειθαρχία.
Πιστεύω ότι οι επιθέσεις που έχουν καταγραφεί από την αστυνομία και τα ΜΜΕ ήταν σε γνώση της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής και των κατά τόπους επικεφαλής του κόμματος
Ο Ρήγας με τους παλιούς «συναγωνιστές» του. Ο Παναγιώταρος, όπως ο ίδιος λέει, ήταν ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής στο κέντρο της Αθήνας |
• Πότε ενταχθήκατε στη Χρυσή Αυγή και για ποιους λόγους αποφασίσατε να αποχωρήσετε;
Ανέκαθεν ανήκα στον ευρύτερο πατριωτικό χώρο, με ανιδιοτέλεια και έχοντας μοναδικό κίνητρο την αγάπη μου για την πατρίδα Ελλάδα. Εντάχθηκα στη Χρυσή Αυγή το 2007, θεωρώντας πως αντιπροσώπευε όλα εκείνα που αντιπροσώπευε η πατριωτική μου σκέψη και συνείδηση. Αποχώρησα τον Μάιο του 2015 γιατί παρά τις συνεχείς προσπάθειές μου για ένα κόμμα-κίνημα, ανοιχτό στην ελληνική κοινωνία και τα μεγάλα προβλήματά της, με δημοκρατικές διαδικασίες στο πλαίσιο του καταστατικού του κόμματος και του συνταγματικού χάρτη της χώρας, εν τούτοις οι δικές μου αντιλήψεις αλλά και άλλων συναγωνιστών περιθωριοποιήθηκαν από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής.
• Τι σας προσέλκυσε στη Χρυσή Αυγή;
Είναι ο ακτιβισμός που με εξέφραζε και εξακολουθεί να με εκφράζει και σήμερα ως πρόεδρο του κόμματος της Λαϊκής Ελληνικής Πατριωτικής Ενωσης.
Ενας ακτιβισμός για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων της πατρίδος μας και του αγρίως πενόμενου ελληνικού λαού.
Αλλωστε εμείς στη ΛΕΠΕΝ έχουμε σαν τρίπτυχο: πατρίδα με ασφαλή σύνορα, οικογένεια και παράδοση. Για όλα αυτά, εάν χρειαστεί, δίνουμε και το αίμα μας.
Μετά την αποχώρηση από τη ναζιστική οργάνωση, ο Ρήγας έφτιαξε το δικό του κόμμα. Δεν είναι μόνο το όνομα ΛΕΠΕΝ που παραπέμπει στον ιδρυτή του γαλλικού Εθνικού Μετώπου, αλλά και το σύμβολο που θυμίζει αυτό του Front National. |
• Ποιο ρόλο έπαιζε το κατάστημά σας, το μπαρ «Πύλες», στην ανάπτυξη της Χρυσής Αυγής στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα;
Κατ’ αρχάς δεν ήταν μπαρ, με την έννοια που ενδεχομένως εσείς θέλετε να προσδώσετε. Δηλαδή του κακόφημου μαγαζιού.
Ηταν μια καφετέρια όπως χιλιάδες καφετέριες στην Αθήνα, με ελεύθερη είσοδο των πολιτών-θαμώνων για ξεκούραση και απόλαυση του ελεύθερου χρόνου τους.
Τώρα, εντασσόμενος στη Χρυσή Αυγή, βεβαίως και διέθεσα τον χώρο για ανοιχτές ομιλίες στελεχών της Χρυσής Αυγής.
Ομως σημειώστε ότι την καφετέρια τη διέθετα και σε τοπικές επιτροπές κατοίκων, για συζητήσεις θεμάτων που άπτονται της περιοχής τους.
Αλλωστε το ίδιο δεν κάνουν όλα τα κόμματα; Βέβαια, για τη Χρυσή Αυγή, η καφετέριά μου κατέστη ορμητήριο επιτυχούς ανάδειξης στελεχών της Χρυσής Αυγής και μετέπειτα βουλευτών, λόγω των πολύ μεγάλων γνωριμιών που είχα στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα.
• Υπάρχει ένα βίντεο που δείχνει στελέχη του πυρήνα της Νίκαιας, ανάμεσα στα οποία και ο Ρουπακιάς, να κάνουν περιφορά της εικόνας του Αγ. Παντελεήμονα στην ομώνυμη περιοχή. Στον Αγ. Παντελεήμονα έρχονταν στελέχη της Χρυσής Αυγής και από άλλες περιοχές; Επικεφαλής ποιος ήταν στην περιοχή;
Ναι, έρχονταν στον Αγ. Παντελεήμονα στελέχη απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά ο επικεφαλής στο κέντρο της Αθήνας ήταν ο Παναγιώταρος.
• Ποια είναι η δομή και η ιεραρχία της Χρυσής Αυγής;
Η δομή της Χρυσής Αυγής είναι ίδια με όλα τα σημερινά κοινοβουλευτικά κόμματα. Στο συνέδριό της εκλέγονται ο γενικός γραμματέας και η Κεντρική Επιτροπή, από την οποία εκλέγεται το Πολιτικό Συμβούλιο (Εκτελεστικό Γραφείο).
Η ένστασή μου όμως είναι πως, ενώ τις κομματικές αποφάσεις θα έπρεπε να τις λαμβάνει κατά πλειοψηφία το Πολιτικό Συμβούλιο, τούτο δεν συνέβαινε με αποτέλεσμα ο γενικός γραμματέας να αποφασίζει για τα πάντα, δίκην Καίσαρος.
Σημειώστε ότι το Πολιτικό Συμβούλιο είναι εκλεγμένο από στελέχη όλης της επικράτειας, ενώ οι βουλευτές εκλέγονται με ψήφους μόνον από τις περιφέρειές τους.
• Υπάρχει έστω και η παραμικρή πιθανότητα το συνέδριο να «εκλέξει» ποτέ άλλον στη θέση του γενικού γραμματέα;
Τα συνέδρια κατά διαβολική σύμπτωση βγάζουν πάντα το ίδιο πρόσωπο για γενικό γραμματέα, τον Μιχαλολιάκο, ο οποίος πάντα ήθελε να τον φωνάζουν «Αρχηγό».
• Ποιος είναι ο ρόλος του Αρχηγού;
Του Καίσαρα, του Αυτοκράτορα, του Ναβουχοδονόσορα...
• Πώς ορίζεται το Πολιτικό Συμβούλιο; Ποιοι το αποτελούν και ποιες είναι οι αρμοδιότητές τους;
Οπως σας είπα και προηγουμένως, το Πολιτικό Συμβούλιο είναι το ανώτερο θεσμικό όργανο.
Εν τούτοις ενώ θα έπρεπε εκείνο να αποφασίζει κατά πλειοψηφία, χαράσσοντας τη στρατηγική του κόμματος, αυτό δεν συνέβαινε, γιατί ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής αποφάσιζε μόνος του, με τον κλειστό περίγυρό του, παρακάμπτοντας το Πολιτικό Συμβούλιο.
• Ποιοι αποτελούν τον κλειστό περίγυρο του Αρχηγού και ποιος ο ρόλος της Κεντρικής Επιτροπής στη λήψη των αποφάσεων;
Εμείς στην Κεντρική Επιτροπή απλώς βαράγαμε παλαμάκια. Οι αποφάσεις περνάγανε από τον Αρχηγό και τον προσωπικό του κύκλο.
Ο προσωπικός κύκλος του Αρχηγού, την περίοδο που ήμουν εγώ, ήταν Παναγιώταρος, Λαγός, Κασιδιάρης, Γερμενής, Τσακίρης απ’ τη Θεσσαλονίκη, Ελένη Ζαρούλια, Ματθαιόπουλος. Αυτοί κάνανε κουμάντο.
• Ποιοι και με ποιο τρόπο γίνονται μέλη της Κεντρικής Επιτροπής;
Για να γίνεις μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, έπρεπε να γίνει έγκριση από τον Αρχηγό.
Η Κεντρική Επιτροπή είχε εκλέξει το Πολιτικό Συμβούλιο, που ο γενικός γραμματέας κατά παράβαση του καταστατικού του κόμματος το συγκαλούσε όποτε εκείνος έκρινε ότι τον εξυπηρετούσε.
Επί της ουσίας σπανιότατα. Το οποίο στην πορεία επικύρωνε τις προειλημμένες αποφάσεις του κονκλάβιου του Αρχηγού.
• Πώς οργανώνονται οι επιθέσεις; Ποιος δίνει την εντολή και ποιοι έχουν γνώση γι’ αυτές;
Προσωπικά δεν γνωρίζω ποιος οργανώνει και ποιος υποκινεί στη Χρυσή Αυγή τέτοιου είδους αντιδημοκρατικές επιθέσεις.
Εγώ, ως υπεύθυνος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας της Χρυσής Αυγής -σας θυμίζω ότι είμαι εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας- καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής μου στη Χρυσή Αυγή, δεν καταγράφηκαν έκνομες επιθέσεις σε αλλοδαπούς και δεν υποκινήθηκαν γεγονότα που παραβιάζουν το Σύνταγμα της χώρας.
Τα όποια έκνομα γεγονότα έγιναν στην Αιτωλοακαρνανία, διαδραματίστηκαν πριν αλλά και μετά τη διάρκεια της δικής μου ευθύνης στην περιοχή.
• Μπορείτε να αναφερθείτε σε συγκεκριμένες επιθέσεις που ξέρετε ότι οργανώθηκαν από τη Χρυσή Αυγή;
Πιστεύω ότι οι επιθέσεις που έχουν καταγραφεί από την αστυνομία και τα ΜΜΕ ήταν σε γνώση της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής και των κατά τόπους επικεφαλής του κόμματος.
Ομως δεν μπορώ να σας απαντήσω για συγκεκριμένες επιθέσεις, από τη στιγμή που δεν ήμουν παρών στη λήψη και την εκτέλεση αυτών των αποφάσεων. Οπως και να έχει, πάντως, προσωπικά καταδίκαζα και καταδικάζω αυτές τις πρακτικές.
• Αρα ο Αρχηγός και η στενή ομάδα του λαμβάνουν τις αποφάσεις για τις ενέργειες αυτές.
Ολες οι ενέργειες είναι αποτέλεσμα του Μιχαλολιάκου και του κλειστού κύκλου του και τίποτα δεν γίνεται αν αυτό δεν έχει την έγκριση του Αρχηγού.
• Παρακολουθώντας κανείς τη δράση της Χρυσής Αυγής καταλαβαίνει ότι η βία δεν είναι απλώς ένα μέσο γι’ αυτήν, αλλά το ίδιο το πολιτικό της μήνυμα. Εσείς γιατί πιστεύετε ότι προκαλεί με οργανωμένο και διατεταγμένο τρόπο αυτές τις επιθέσεις;
Τα βίαια επεισόδια που προκαλεί με οργανωμένο και διατεταγμένο τρόπο η Χρυσή Αυγή, γίνονται για λόγους αυτοπροβολής και για ψηφοθηρικούς λόγους.
Και πράγματι τα ΜΜΕ φάνηκαν έτοιμα να υπερπροβάλουν τα επεισόδια αυτά. Αλλωστε επί χρόνια οι ενέργειες αυτές δεν είχαν απασχολήσει τις αρχές, επομένως η Χρυσή Αυγή θεωρούσε ότι θα παραμένουν ατιμώρητες εσαεί.
Από efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.