16.12.16

Καθαρίστριες λεωφορείων Αθήνας: 7 μήνες απλήρωτες! Γιατί;

Αναδημοσιεύουμε προκήρυξη από το net.xekinima.org για τον ηρωϊκό αγώνα των καθαριστριών των μπλε λεωφορείων της Αθήνας, που διανύουν τον 7ο μήνα που είναι απλήρωτες! Η αλληλεγγύη μας είναι το μόνο τους όπλο.
...................................................................................................
Οι καθαρίστριες και καθαριστές των αστικών λεωφορείων της Αθήνας (ΟΣΥ – Οδικές Συγκοινωνίες Αθήνας) έχουν να πληρωθούν από το Μάιο. Σ’ αυτό το διάστημα κινήθηκαν δικαστικά για να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους και την ίδια στιγμή περίμεναν από το υπουργείο Μεταφορών να δώσει λύση στο σάπιο, μαφιόζικο καθεστώς των εργολαβιών στο δημόσιο – καθώς από τις 4 Αυγούστου το υπουργείο πέρασε από τη βουλή νομοθεσία που επιτρέπει την απευθείας πρόσληψη των καθαριστριών από την ΟΣΥ και την εκπαραθύρωση του εργολάβου (εταιρεία «Λινκ Απ»).

Μετά από 5 μήνες απλήρωτες-οι όμως αναγκάστηκαν να βγουν ξανά στο δρόμο!

Σήμερα διανύουν την 5η βδομάδα επίσχεσης εργασίας και καθημερινών κινητοποιήσεων στους δρόμους της Αθήνας και έχουν πια μπει στον 7ο μήνα απλήρωτων δεδουλευμένων!!

Πώς απαντά η νέα, διορισμένη από τον ΣΥΡΙΖΑ, διοίκηση της ΟΣΥ (των Γ. Αναγνωστόπουλου και Ζωής Γεωργίου) στο πρόβλημα;

Με ολοκληρωτική αδιαφορία και προκλητική συμπεριφορά!

Με δική της ευθύνη ο μαφιόζος εργολάβος έφαγε τα λεφτά των καθαριστριών-τών, ενεχυρίασε τους μισθούς τους στην τράπεζα Πειραιώς(!!) φέσωσε το ΙΚΑ με εκατομμύρια και τώρα οι καθαρίστριες-τές δεν μπορούν να βρουν το δίκαιό τους πουθενά!

Για την Τράπεζα Πειραιώς που κινείται με δισεκατομμύρια, οι μισθοί των καθαριστριών είναι ψίχουλα – όμως αρνείται να τα δώσει!

Η νέα, διορισμένη από τον ΣΥΡΙΖΑ, διοίκηση της ΟΣΥ είχε ευθύνη να ελέγχει το τι έκανε ο εργολάβος! Αντί γι’ αυτό τον κάλυπτε, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που έκανε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια!

Κάτω από την πίεση του αγώνα των καθαριστριών η διοίκηση της ΟΣΥ αναγκάστηκε να μην ανανεώσει το συμβόλαιο του μαφιόζου εργολάβου της Λινκ Απ, αλλά αντί να προσλάβει τις καθαρίστριες απευθείας… φέρνει άλλον εργολάβο (την εταιρεία ΕΥΚ)!

Η εργολαβική αυτή εταιρεία είχε επίσης αφήσει απλήρωτες καθαρίστριες σε προηγούμενη φάση στον ίδιο χώρο, στην ΟΣΥ! Κανένα πρόβλημα για τη διοίκηση…

Η διοίκηση της ΟΣΥ υπόσχεται ότι στο επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε απευθείας προσλήψεις καθαριστριών. Μόνο που δεν λέει ποιες θα είναι αυτές – θα είναι οι σημερινές καθαρίστριες (και καθαριστές) ή θα είναι κάποιες άλλες;

Αυτή η ασάφεια, δείχνει με πολλή σαφήνεια τις προθέσεις της: Η διοίκηση της ΟΣΥ έχει σκοπό να απολύσει τον κύριο όγκο από τις σημερινές καθαρίστριες που ξεζουμίζονται για χρόνια και δεκαετίες (μερικές δουλεύουν στον καθαρισμό των λεωφορείων μέχρι και 23 χρόνια) και κάποια στιγμή είπαν «φτάνει πια», ξεσηκώθηκαν και έκαναν γνωστό το πρόβλημα των εργολάβων-μαφιόζων!

Γιατί θέλει να τις «ξεφορτωθεί»; Μα γιατί ανακάλυψαν τα δικαιώματά τους και το δρόμο της διεκδίκησης και του αγώνα!

Γιατί, οι θλιβεροί γραφειοκράτες που διοικούν την ΟΣΥ, ας προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλουν εργαζόμενους που ξεσηκώνονται και που αποκαλύπτουν το σάπιο καθεστώς που διαιωνίζεται κάτω από τη δική τους διοίκηση!

Πως περιγράφεται αυτό το καθεστώς; Δεν υπάρχουν λέξεις να περιγράψουν αυτή τη διαφθορά και τη σαπίλα.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζομένες-οι στην καθαριότητα στην ΟΣΥ λύνονται εύκολα αν υπάρχει πολιτική βούληση! Αυτή είναι που λείπει!

Η διοίκηση της ΟΣΥ είναι υπεύθυνη για τον εργολάβο και όφειλε να πάρει όλα τα απαιτούμενα μέτρα από τη στιγμή που αυτός καταστρατηγούσε τη σύμβαση (ανάμεσα στους όρους της οποίας ήταν και η νομότυπη πληρωμή των εργαζομένων).

Και ακόμη και αν υποθέσουμε ότι το νομικό πλαίσιο δεν ήταν τέτοιο που να επιτρέπει στην διοίκηση της ΟΣΥ και στο υπ. Μεταφορών να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα, γιατί δεν το άλλαξαν;

Κυβέρνηση δεν είναι;

Πλειοψηφία στη βουλή δεν έχουν;

Άμα θέλουν μπορούν μέσα σε «24 ώρες» να καταθέσουν τροπολογία ή και ολόκληρο νόμο για να διορθώσουν τα κακώς έχοντα!



Θα το κάνουν; Θα πληρώσουν τις καθαρίστριες και καθαριστές; Θα τους προσλάβουν; Μόνο κάτω από την πίεση της κοινωνίας που πρέπει να σταθεί στο πλευρό των καθαριστριών-τών!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.