15.11.16

Για μια χούφτα φασίστες...

Δεν χρειάζεται να έχει κάποιος πολύ ισχυρή μνήμη. Αλλωστε, έχουν περάσει μόλις 21 χρόνια από τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα. Ηταν καλοκαίρι του 1995, όταν Σέρβοι εθνικιστές (με την αρωγή μιας χούφτας Ελλήνων «εθελοντών» μεταξύ άλλων) σκότωσαν 8.373 μουσουλμάνους, βοσνιακής καταγωγής.

Η μικρή πόλη Σρεμπρένιτσα ήταν -υποτίθεται- ασφαλής χάρη στην παρουσία του ΟΗΕ και την επίβλεψη του ολλανδικού στρατού.Οι Σέρβοι, όμως, σκότωσαν ανενόχλητοι περισσότερους από 8.000 Βόσνιους, ακόμη και ανήλικα παιδιά. Τη γλίτωσαν μόνο οι γυναίκες και τα πολύ μικρά αγόρια.
Μια μαύρη σελίδα της Ιστορίας «θύμισαν» στους Βόσνιους προχθές μερικά ακροδεξιά στοιχεία, που ανάρτησαν πανό που έγραφε «μαχαίρι-σύρμα-Σρεμπρένιτσα». Είναι απολύτως λογικό να εξοργιστούν οι Βόσνιοι, αλλά και κάθε νοήμων άνθρωπος.
Το θέμα μπορεί να πάρει τεράστιες διαστάσεις κι αυτό εξαρτάται από τις διαθέσεις της Βοσνιακής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, αλλά και της κυβέρνησής τους.
Από χθες το πρωί, η ΕΠΟ κάνει ό,τι μπορεί για να μπαλώσει την κατάσταση. Τόσο το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας όσο και ο προσωρινός πρόεδρος Γιάννης Δρόσος απέστειλαν επιστολές, όπου ζητούν συγγνώμη.
Η ενέργεια αυτών των λίγων ονομάζεται «μισαλλόδοξη», ενώ οι «οπαδοί» που μας έκαναν ρεζίλι περιγράφονται ως «περιθωριακή μειονότητα».
Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, που δείχνει να έχει πάρει πολύ ζεστά τον νέο του ρόλο, απέστειλε επιστολή προς την αστυνομία, όπου ουσιαστικά ζητά τη σύλληψη αυτών που κράτησαν στα χέρια τους το εμετικό πανό.
«Γίναμε μάρτυρες ενός εμετικού περιστατικού. Τα ανθρωπόμορφα φασιστοειδή δεν έχουν καμία θέση στα ελληνικά γήπεδα. Για τον λόγο αυτό σας καλώ για τις δικές σας ΑΜΕΣΕΣ ενέργειες» αναφέρει μεταξύ άλλων.
Η αλήθεια είναι πως αν το εσωτερικό κύκλωμα του γηπέδου λειτουργεί, είναι εύκολο να εντοπιστούν οι δράστες. Ετσι κι αλλιώς, υπάρχουν και φωτογραφίες όπου φαίνονται τα πρόσωπά τους. Κι εκεί είναι το οξύμωρο της υπόθεσης. Αυτοί που κρατούν το συγκεκριμένο πανό στα χέρια τους, είναι πιτσιρικάδες που ενδεχομένως να μην είχαν γεννηθεί το 1995!
Στον αντίποδα, ίσως η υπόθεση δυσκολέψει αν αποδειχτεί ότι ανάμεσα στα ακροδεξιά στοιχεία που πάντοτε εμφανίζονται στα ματς της Εθνικής, ήταν και Σέρβοι οπαδοί...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.