14.11.16

Συλλογή βασικών ειδών για προσφύγων από την ΣΦΗΝΑ και την Αντιφασιστική Κίνηση Θήβας

Η “ΣΦΗΝΑ" και η Αντιφασιστική Κίνηση Θήβας κάνουν την Αλληλεγγύη πράξη. Καλούμε όλες και όλους τους συμπολίτες μας να στήσουμε ασπίδα προστασίας, να υψώσουμε τείχος αλληλεγγύης, να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη ζωή, στη μετακίνηση και στην ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωση των προσφύγων και μεταναστών. Το δικαίωμα στην μόρφωση και την εργασία. 


Με την εφαρμογή από την κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α –ΑΝ.ΕΛ. της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της λεγόμενης προσφυγικής κρίσης, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβίστηκαν στην χώρα μας. Η «λύση» δόθηκε με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης (όπως αυτό της Ριτσώνας) τα οποία στήνει ο ελληνικός στρατός και διαχειρίζονται μη κυβερνητικές οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.), από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το σύνολο σχεδόν των χρημάτων που δαπανά η Ε.Ε. για την προσφυγική κρίση περνάει υποχρεωτικά μέσω Μ.Κ.Ο. Έτσι έχει στηθεί μια κερδοσκοπική μηχανή Μ.Κ.Ο, εταιρειών catering που προσφέρουν συνήθως άθλιο φαγητό, κατασκευαστικών εταιριών που αναλαμβάνουν τη στέγαση σε containers και λοιπών προμηθευτών που κάνουν «δουλειές» και θησαυρίζουν εκμεταλλευόμενοι τον πόνο των προσφύγων.

Σε απάντηση, αλληλέγγυοι από διάφορους πολιτικούς χώρους και διάφορες χώρες έστησαν στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αυτοοργανωμένες και ανεξάρτητες από το κράτος και Μ.Κ.Ο. δομές που καλύπτουν όχι μόνο τις βασικές ανάγκες της στέγασης και τις σίτισης αλλά και τη μόρφωση παιδιών και ενηλίκων (π.χ εκμάθηση γλωσσών). Το σημαντικότερο είναι ότι μέσω των συνελεύσεων η διαχείριση των δομών αυτών γίνεται από κοινού με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται έτσι μέσα στον αστικό ιστό και σε αλληλεπίδραση με την κοινωνία και όχι εγκλωβισμένοι σε στρατόπεδα, σε βουνά και λαγκάδια ή σε εγκαταλελειμμένους και ακατάλληλους βιομηχανικούς χώρους (όπως το νέο στρατόπεδο που ετοιμάζεται στη Θήβα), απομονωμένοι και μακριά από τις πόλεις. Εικόνες που φέρνουν στην μνήμη τις ζοφερές εικόνες από τα ρατσιστικά γκέτο στην ναζιστική Γερμανία.

Για την στήριξη αυτών των ανεξάρτητων και αυτοδιαχειριζόμενων δομών κάνουμε σε όλες και όλους τους συμπολίτες μας έκκληση για συγκέντρωση τροφίμων μακράς διάρκειας και είδη καθημερινής πρώτης ανάγκης:

Τρόφιμα
- Ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια
- Συμπυκνωμένο τοματοχυμό, πελτέ, ντοματάκι κονσέρβα
- Ελαιόλαδο, σπορέλαια
- Γάλα εβαπορέ και γάλα βρεφικό
- Συσκευασμένα τρόφιμα (νιφάδες δημητριακών, τσουρεκάκια, κρουασάν, φρυγανιές, μπισκότα, χυμοί σε ατομικές συσκευασίες)

Είδη καθαριότητας
- Χλωρίνη και υγρά γενικού καθαρισμού (με προτεραιότητα)
- Υγρό πιάτων και σφουγγάρια
- Σακούλες σκουπιδιών (όλα τα μεγέθη)
- Απορρυπαντικό για πλυντήριο και για πλύσιμο στο χέρι
- Σκούπες, φαράσια, σφουγγαρίστρες, κουβάδες

Είδη ατομικής υγιεινής
- Σαμπουάν
- Χαρτί υγείας και χαρτί κουζίνας
- Ξυραφάκια

Είδη δημιουργικής απασχόλησης
- Ραπτομηχανή, ραπτικά, υφάσματα
- Χαρτί του μέτρου, μπλοκ ζωγραφικής, χαρτοταινίες, κόλλα, τέμπερες, πινέλα
- Παζλ, σκάκι

Η συγκέντρωση θα γίνεται στο χώρο της ΣΦΗΝΑΣ, Κάδμου 48
κάθε Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα 18.00-20.00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.