20.11.16

Τη γλιτώνει ο βιαστής εάν παντρευτεί το θύμα

Το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν (AKP) προωθεί νομοσχέδιο που επιτρέπει σε βιαστές να αποφεύγουν τη δίωξη αν παντρεύονται τα ανήλικα θύματά τους, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων τόσο στην αντιπολίτευση όσο και σε οργανώσεις προστασίας των δικαιωμάτων που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι με τον τρόπο αυτό ενθαρρύνει τους βιαστές και νομιμοποιεί τους καταναγκαστικούς γάμους.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το νομοσχέδιο στοχεύει στην απαλλαγή ανδρών που δεν είχαν συνειδητοποιήσει ότι είχαν σεξουαλική συνεύρεση με ανήλικο και φέρνει προς ψηφοφορία το νομοσχέδιο στις 22 Νοεμβρίου.
Αν περάσει ο νόμος, θα επιτρέψει την αποφυλάκιση όσων έχουν καταδικαστεί για επίθεση εναντίον ενός ανηλίκου εφόσον η πράξη τελέστηκε «χωρίς βία, απειλή, ή οποιοδήποτε άλλο περιορισμό στη συναίνεση» και εφόσον ο επιτιθέμενος «παντρευτεί το θύμα».
Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, πρόκειται για προσωρινή διάταξη που θα εφαρμοστεί μόνο μία φορά ώστε να επωφεληθούν οι περίπου τρεις χιλιάδες περιπτώσεις που είναι στη φυλακή κι έχουν ήδη παντρευτεί τα θύματά τους.  
Για τον Οζκούρ Οζέλ, βουλευτή του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), «η σεξουαλική κακοποίηση είναι έγκλημα και δεν υπάρχει συναίνεση σε αυτό. Αυτό είναι που αποτυγχάνει να κατανοήσει το AKP. Το να ζητείται η συναίνεση ενός παιδιού είναι κάτι που δεν νοείται στη νομοθεσία παγκοσμίως».
«Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης πέρασε νομοσχέδιο που συγχωρεί όσους παντρεύονται το παιδί που βίασαν», σχολίασε ο βουλευτής του CHP Εζγκίρ Εζέλ.
Η κυβέρνηση κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι «ηθελημένα διαστρεβλώνει το θέμα» και ισχυρίζεται ότι το νομοσχέδιο έχει στόχο «να προστατεύσει τα παιδιά».
«Οι γάμοι ανηλίκων είναι δυστυχώς μία πραγματικότητα [...] Όταν ένα παιδί γεννιέται από αυτή την ανεπίσημη σχέση, ο γιατρός ενημερώνει τον εισαγγελέα και ο σύζυγος στέλνεται στη φυλακή, προκαλώντας οικονομικές δυσκολίες στη μητέρα και το παιδί» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Βάσει του ισχύοντος ποινικού κώδικα, η κατώτερη νόμιμη ηλικία γάμου στην Τουρκία είναι τα 18, αλλά οι γάμοι σε μικρότερη ηλικία είναι διαδεδομένοι, κυρίως στα νοτιοανατολικά.
ΠΗΓΗ:ΕΦΣΥΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.