11.10.16

Το Λονδίνο ενάντια στον φασισμό! Tίμησε την «Μάχη της Cable Street» με μεγάλη αντιφασιστική πορεία

Στις 4 Οκτωβρίου του 1936, στο Λονδίνο, έλαβε χώρα μία πολύ μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση, η οποία έμεινε γνωστή στην Ιστορία ως «Η Μάχη της Cable Street». Τουλάχιστον μισό εκατομμύριο αντιφασίστες απαγόρευσαν στην πράξη στους φασίστες της Βρετανική Ένωση Φασιστών (BUF) να διοργανώσουν την συγκέντρωσή τους, με την οποία φιλοδοξούσαν να ακολουθήσουν τον ματωμένο δρόμο της Γερμανίας και της Ιταλίας της εποχής.

Εκτότε, το αντιφασιστικό κίνημα τιμά εκείνη την μέρα, αλλά και την συνδέει με την άμεση, σημερινή αναγκαιότητα τσακίσματος του φασισμού, με μεγάλες διαδηλώσεις στο ίδιο σημείο.

Αυτό ακριβώς έγινε και προχθές, με μια μεγάλη σε όγκο και έντονη σε παλμό αντιφασιστική πορεία στο East End, στην οποία συμμετείχαν, εκτός των άλλων, οι εβραϊκές και οι ιρλανδικές κοινότητες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην σύγκρουση του 1936.

Ένας από τους διοργανωτές της διαδήλωσης, ο David Rosenberg, μέλος του εβραϊκού σοσιαλιστικού ομίλου, δήλωσε στο IBTimes, ότι «η μάχη της Cable Street ήταν μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της δεκαετίας του 1930 στη Βρετανία, γιατί αν κοιτάξετε την Ευρώπη εκείνη την εποχή, ο φασισμός ήταν σε ανοδική πορεία παντού και είχε πολλά επιτυχίες. Αλλά εδώ στο Λονδίνο, υποχώρησε και στον αγώνα για να υποχωρήσει, η μάχη της Cable Street ήταν μια σημαντική στιγμή. Αυτό συνέβη εδώ στο East End του Λονδίνου και έτσι, από το 1986, στην 50η επέτειο, κάθε τρία ή πέντε χρόνια, διοργανώνουμε την πορεία μνήμης».

Προσθέτει ότι στην «μετά δημοψηφίσματος Brexit» εποχή, «είχαμε τεράστια αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων, με μια ολόκληρη σειρά κοινοτήτων να έχουν μπει στο στόχαστρο. Ο ρατσισμός στην Βρετανία είναι εξαιρετικά ευέλικτος, έτσι το μήνυμά μας είναι να τιμήσουμε εκείνους που αντιστάθηκαν στον αντισημιτισμό την δεκαετία του 1930, αλλά απευθυνόμαστε και στο σήμερα, ότι έχουμε να παλέψουμε ενάντια στον ρατσισμό και υπέρ μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας, όπου ο καθένας είναι απολύτως ευπρόσδεκτος ως ισότιμο μέλος της».

Για πολλούς, αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Βρετανία αναφορικά με τις ρατσιστικές επιθέσεις, παραπέμπει, τηρουμένων των αναλογιών, στην ανώμαλη κατάσταση της 10ετίας του ’30. Είναι χαρακτηριστικό, ότι μεταξύ 24 Ιουνίου και 30 Σεπτεμβρίου του 2016, καταγράφηκαν περίπου 5.000 αδικήματα με ρατσιστικά κίνητρα, έναντι 3.620 κατά τις 99 ημέρες πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit, σύμφωνα με τα στοιχεία από τον Δήμο του Λονδίνου.



Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι τα παραπάνω αφορούν στην αντιδραστική «εκδοχή» της βρετανικής εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, με τους φασίστες να υπερασπίζονται τα συμφέροντα εκείνου του τμήματος της οικονομικής ελίτ που δεν ικανοποιούνται από την ΕΕ. Είναι προφανές πως αυτά τα εγκλήματα είναι σαφώς σε απευθείας και απόλυτη αντίθεση με τα συμφέροντα της βρετανικής εργατικής τάξης που αντιτίθεται στην ΕΕ από την πλευρά των δικών της συμφερόντων. Και μόνο εκ του «πονηρού» ή λόγω άγνοιας μπορούν να «ταυτιστούν», ή ακόμη χειρότερο να «χρεωθούν», οι ρατσιστικές επιθέσεις στο « Brexit».

Ο Austin Harney, που ήταν στο συλλαλητήριο από την ιρλανδική κοινότητα δήλωσε: «Νομίζω, ότι ως κοινότητα, είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς να είμαστε εδώ σήμερα, γιατί διαδραματίσαμε καίριο ρόλο στην αντίσταση εκείνη την ημέρα. Η μάχη της Cable Street είχε καταστροφικές συνέπειες για τους φασίστες και είναι κάτι που πρέπει να θυμόμαστε πάντα».

Να σημειωθεί, ότι αν και προσκλήθηκε, ο δήμαρχος του Λονδίνου δεν εμφανίστηκε στην πορεία, ενώ απέφυγε να αναφερθεί στην επέτειο έστω και από τους λογαριασμούς του στα κοινωνικά δίκτυα.

Από toperiodikpo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.