31.10.16

Τι έγινε στην Σάμο χθες με την συγκέντρωση του ρατσιστικού "Σάμος SOS" και την αντιφασιστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Χθες το πρωί μέλη της κίνησης «Σάμος SOS» έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ, αλλά παρά τις προσδοκίες των διοργανωτών δεν συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 150 άτομα. Με συνθήματα όπως «Ξυπνάτε Ελληνες» ζήτησαν την απομάκρυνση των προσφύγων και κάλεσαν περισσότερους πολίτες να εγγραφούν στην κίνησή τους.

Μία ώρα νωρίτερα στο ίδιο σημείο έγινε συγκέντρωση μελών της Αντιφασιστικής Κίνησης Φοιτητών Καρλοβάσου και της Κίνησης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και δημιουργήθηκαν μικροεπεισόδια σε λεκτικό επίπεδο. Ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας έστησαν ζώνες ασφαλείας μεταξύ των δύο συγκεντρώσεων.
Σημειώνεται πως τα μέλη της κίνησης «Σάμος SOS» σε ανοιχτή συγκέντρωση που έκαναν πριν από λίγες μέρες στο νησί ζητούσαν «μια Σάμο καθαρή και ελεύθερη», την απομάκρυνση των προσφύγων «για εθνικούς λόγους» και υποστήριζαν «δεν θα δεχτούμε να γίνει στη Σάμο τζαμί, ούτε επίσημο μουσουλμανικό νεκροταφείο». Το γεγονός προσκάλεσε έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός Σάμου και χθες η φρασεολογία τους άλλαξε και ζητούσαν «καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής για τους πρόσφυγες».
Το γεγονός επισήμανε και η Κίνηση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Σάμου - Αλληλεγγύη, η οποία χαρακτήρισε «υποκριτικές τις όποιες ανησυχίες ξεκάθαρα ρατσιστικών κινήσεων, όπως η ''Σάμος SOS''» και κάλεσε σε αντισυγκέντρωση. 
Η Σάμος πλέον ασφυκτιά από τις αθρόες ροές και ο δήμαρχος Μιχάλης Αγγελόπουλος προαναγγέλλει κινητοποιήσεις και πανσαμιακό συλλαλητήριο αν δεν υλοποιηθεί η δέσμευση της κυβέρνησης για στελέχωση με 28 άτομα επιπλέον της Υπηρεσίας Ασύλου.

Με στοιχεία από το ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.