19.10.16

Ηχηρό όχι στο φασισμό βροντοφώναξε η Λέσβος

Από τη Μυτιλήνη μέχρι και από τη Σκάλα Συκαμνιάς το χωριό σύμβολο της αλληλεγγύης στους  πρόσφυγες, πλήθος κόσμου μαζεύτηκε σήμερα το απόγευμα στη πλατεία Σαπφούς δίνοντας μια ηχηρή απάντηση στη ξενοφοβία και το ρατσισμό που και εκεί στο ιστορικό ακριτικό νησί έχει κάνει την εμφάνιση του. 

Συλλογικότητες από το χώρο της αριστεράς, σωματεία εργαζομένων, πρωτοβουλίες αλληλεγγύης από όλο το νησί και μεμονωμένοι  πολίτες, στη πλειοψηφία τους νεολαίοι, ενώθηκαν σε μια μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμπαράστασης στους πρόσφυγες , καταδικάζοντας τα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας και κυρίως την συμφωνία της 20ης Μαρτίου μεταξύ ΕΕ –Τουρκίας, απαιτώντας τον απεγκλωβισμό των εκατοντάδων ανθρώπων που μήνες τώρα ζουν σε καθεστώς αγωνίας και αβεβαιότητας στα κέντρα προσωρινής διαμονής στη Μόρια και στο Καρα-Τεπέ. 
Μαζί τους και αρκετοί πρόσφυγες που εμφανώς συγκινημένοι και συγκρατώντας με δυσκολία τα δάκρυα τους, απεύθυναν από το βήμα τις ευχαριστίες τους σε όλους τους κατοίκους της Λέσβου και την έκκληση τους στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για άνοιγμα των συνόρων.
«Άφησα στη πατρίδα μου, το σπίτι μου, μια καλή δουλειά στο Πανεπιστήμιο και τώρα όλη μου η ζωή είναι εδώ σε αυτό το τσαντάκι με τα λιγοστά χαρτιά» έλεγε σχεδόν κλαίγοντας, ένας από τους πρόσφυγες που μίλησαν στη συγκέντρωση,  κερδίζοντας το χειροκρότημα του κόσμου.
Εμφανής και η ικανοποίηση στα πρόσωπα των διοργανωτών από το ενωτικό κλίμα που κυριάρχησε αφού το παρών έδωσαν πολιτικοί χώροι όπως η ΛΑΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η δημοτική παράταξη «Ο άλλος δρόμος» , η περιφερειακή παράταξη «Αιγαίο Γόνιμη Γραμμή» , ομάδες αλληλεγγύης όπως η «Ηλιακτίδα» η «Αγκαλιά» του Γιώργου Τυρίκου Εργάς από τη Καλλονή, η ΕΛΜΕ Λέσβου που είχε και τον συντονισμό της εκδήλωσης , πολίτες από τη Σκάλα Συκαμνιάς και αρκετοί ακόμα. 
Η συγκέντρωση με τη συμμετοχή 600 και πλέον ανθρώπων, ολοκληρώθηκε με πορεία στο κέντρο της Μυτιλήνης, στην οποία κυριάρχησαν αντιφασιστικά συνθήματα. 

Από efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.