4.10.16

Πολωνία: Οι γυναίκες στους δρόμους για τα δικαιώματα τους!

Η συμμετοχή στην γενική απεργία των γυναικών την χθεσινή μέρα στην Πολωνία ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Καταγράφηκε πως σχεδόν το 60% των γυναικών στις μεγάλες πόλεις δεν πήγε στην δουλειά του χθες!! 
Ντυμένες στα μαύρα, με μαύρο κραγιόν και μαύρες σημαίες, κατέβηκαν στους δρόμους κατά 10άδες χιλιάδες στην Βαρσοβία και σε όσες πόλεις υπήρχαν διαδηλώσεις. 
Μαζί τους βρέθηκαν για να τις στηρίξουν σύζυγοι, φίλοι, γιοί, απέχοντας κι αυτοί από τη δουλειά τους, τα σχολεία, ή τα πανεπιστήμια τους! 
Ακόμα και σε ιδιωτικά κανάλια οι παρουσιάστριες μετάδωσαν τις ειδήσεις φορώντας μαύρα! 
Ο νόμος που αφορούσε την άμβλωση στην Πολωνία ήταν έτσι κι αλλιώς από τους πιο συντηρητικούς πανευρωπαϊκά, με παρά πολλούς περιορισμούς. Αλλά αν εγκριθεί η νέα νομοθετική ρύθμιση τότε το δικαίωμα στην άμβλωση επί της ουσίας θα καταργηθεί και θα υπάρξουν σοβαρές ποινικές συνέπειες σε περίπτωση παραβάσεων. Για παράδειγμα προβλέπεται 5χρονη φυλάκιση της γυναίκας που θα διακόψει την κύηση της και αντίστοιχα για τους γιατρούς, μαίες κ.λ.π. που θα την συνδράμουν!
Οι γυναίκες της Πολωνίας εμπνεύστηκαν αυτό τον τρόπο διαμαρτυρίας από μια γυναικεία απεργία στην Ισλανδία το 1975 όταν το 90% των γυναικών αρνήθηκαν να δουλέψουν, να μαγειρέψουν, ακόμα και να φροντίσουν τα παιδιά τους για μια μέρα!
Μια βδομάδα πριν οι Ιρλανδές βγήκαν στους δρόμους, χθες οι Πολωνέζες. Είμαστε μαζί τους. Τους χρωστάμε την αλληλεγγύη μας και διεθνιστική υποστηρικτική δράση!

1 σχόλιο:

  1. Αλληλεγγύη στις γυναίκες της Πολωνίας

    ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών - Από το Δίκτυο Γυναικών, εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση:

    «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ»

    Στην Πολωνία, μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εισάγεται προς συζήτηση στο Πολωνικό Κοινοβούλιο ένα άκρως αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο, με κατεύθυνση ολοταχώς προς το Μεσαίωνα.

    Πρόκειται για το νομοσχέδιο που αποτελεί κατάφορη παραβίαση της ατομικής ελευθερίας και προβλέπει απαγόρευση των αμβλώσεων σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, ακόμη και στην περίπτωση βιασμού ή αιμομιξίας και ποινές φυλάκισης έως πέντε ετών για γυναίκες και γιατρούς που συμμετέχουν σε απαγορευμένες αμβλώσεις.

    Μαυροφορεμένες γυναίκες, αλλά και άνδρες Πολωνοί πολίτες, δηλώνοντας αλληλεγγύη στο δίκαιο των γυναικών, απείχαν σήμερα από την εργασία τους και συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, διαμαρτυρόμενοι έντονα για αυτές τις πράξεις απόλυτου σκοταδισμού, σε μία χώρα που ο αντίστοιχος νόμος είναι από τους αυστηρότερους στην Ευρώπη.

    Το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών υποστηρίζει το δικαίωμα των γυναικών, αλλά και κάθε πολίτη για ελεύθερη βούληση, υγεία και σωματική ακεραιότητα.

    Τέτοιου είδους απαγορεύσεις αποτελούν κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είναι πιθανόν να εκθέσουν τη ζωή των γυναικών σε κίνδυνο με την αύξηση των αμβλώσεων σε μη ιατρικό περιβάλλον.

    Δικαίωμα κάθε γυναίκας και υποχρέωση της Πολιτείας είναι να εξασφαλίζει την ασφαλή, νόμιμη και δωρεάν πρόσβαση σε δομές υγείας χωρίς στιγματισμούς και ποινικές κυρώσεις.

    Υποχρέωση της Πολιτείας είναι, επίσης, να φροντίζει για την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση όλων των πολιτών.

    Η μητρότητα δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα εξαναγκασμού, αλλά είναι δικαίωμα που προέρχεται από συνειδητή επιλογή και μόνο.

    Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας προς τις γυναίκες της Πολωνίας, αλλά και προς κάθε Πολίτη του οποίου οι ελευθερίες και τα δικαιώματα πλήττονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.