14.10.16

ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΦΗΤΗ ΒΟΛΒΗΣ

Για αδικήματα ρατσιστικής βίας ελέγχονται οι γονείς μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Προφήτη του Δήμου Βόλβης και άλλοι εμπλεκόμενοι στα θλιβερά γεγονότα των τελευταίων ημερών, κατά της φοίτησης προσφυγόπουλων στο σχολείο.

Χθες, τρίτη μέρα της αποχής, στα θρανία του Δημοτικού Σχολείου Προφήτη κάθισαν 32 μαθητές και μαθήτριες, έναντι 20 την Τρίτη. 

Με επείγουσα προκαταρκτική εξέταση, που διέταξε χθες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρος Τσόγκας, ζητά να διερευνηθεί αν τελούνται αδικήματα που εμπίπτουν στον αντιρατσιστικό νόμο, καθώς και άλλες παράνομες πράξεις, όπως η απρόκλητη έμπρακτη εξύβριση και η παράνομη βία, αλλά και ο εξαναγκασμός σε μη παρακολούθηση διδασκαλίας στο σχολείο, που είναι υποχρεωτική από τον νόμο.

Oπως ανέφεραν δικαστικές πηγές, θα διερευνηθεί συγκεκριμένα αν οι εμπλεκόμενοι στις αντιδράσεις προτρέπουν σε πράξεις που μπορεί να προκαλέσουν μίσος κατά ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή και την εθνική καταγωγή, και κατά τρόπο που ενέχει απειλή για την ελευθερία και τη σωματική ακεραιότητα άλλου ή εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη. Επίσης, θα διερευνηθεί αν έχει υπάρξει εξαναγκασμός σε πράξη ή παράλειψη για την παρακολούθηση διδασκαλίας σε σχολείο, έμπρακτη εξύβριση με τυχαία επιλογή του θύματος από τη γενικευμένη εκδήλωση της προσβλητικής συμπεριφοράς των υπόπτων με ρατσιστικά κίνητρα.

Παραγγελία

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών παρήγγειλε στην εισαγγελέα ποινικής δίωξης, Ευαγγελία Καρανίκα, τη διενέργεια της προκαταρκτικής έρευνας, την οποία θα διενεργήσει η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Σε περίπτωση που προκύψουν αξιόποινες πράξεις σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων, αυτά θα κληθούν να δώσουν ανωμοτί καταθέσεις, ως ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Είχε προηγηθεί η αναφορά στον εισαγγελέα από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Ανανιάδη, ο οποίος -όπως έγραψε χθες το «Eθνος»- του απέστειλε την απόφαση των γονέων για αποχή των παιδιών τους από τα μαθήματα. Η απόφαση αυτή έφερε τις υπογραφές μιας άτυπης πενταμελούς επιτροπής γονέων και όχι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, που δεν υφίσταται καθώς έχουν παραιτηθεί τα 4 από τα 7 μέλη του.

«Πιστεύω πως μετά από αυτή την εξέλιξη πάμε για ομαλοποίηση. Αν όχι αύριο (σ.σ. σήμερα), από Δευτέρα εκτιμώ ότι το σχολείο θα επανέλθει στους κανονικούς του ρυθμούς», είπε στο «Eθνος» ο κ. Ανανιάδης.

Χθες, τρίτη μέρα της αποχής, στα θρανία του Δημοτικού Σχολείου Προφήτη κάθισαν 32 μαθητές και μαθήτριες, έναντι 20 την Τρίτη και 13 τη Δευτέρα, σε σύνολο 130 παιδιών.

«Το να μην επιτρέψεις στο παιδί σου να πάει στο σχολείο είναι αδίκημα, εάν δεν συντρέχει ουσιαστικός λόγος. Και στον Προφήτη δεν υπάρχει λόγος. Είναι απαράδεκτο να αντιδρούν επειδή σε απογευματινές ώρες πηγαίνουν προσφυγόπουλα στο σχολείο, στο οποίο πηγαίνουν και τα παιδιά τους», δήλωσε στο «Πρακτορείο» ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης.

Από ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.