18.10.16

Ο Ουαλίντ «ξαναζεί» τον βασανισμό του

Συνεχίζεται ο δικαστικός αγώνας του βασανισμένου Αιγύπτιου εργάτη Ουαλίντ Τάλεμπ, καθώς ξεκίνησε χθες στο Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό της υπόθεσης που παραλίγο να του στοιχίσει τη ζωή τον Νοέμβριο του 2012 στη Σαλαμίνα.

Οποιος παρακολούθησε τη χθεσινή μέρα στα δικαστήρια Πειραιά είχε την αίσθηση πως δεν δικάζονται τόσο οι βασανιστές όσο «ένας ακόμα μετανάστης χωρίς χαρτιά». Ακόμα ένας Μοχάμεντ, όπως εξακολουθούν να τον αποκαλούν κάποιοι στο δικαστήριο ακόμα, ύστερα από τέσσερα χρόνια και παρά τη δημοσιότητα που πήρε η υπόθεση.

Συγκεκριμένα, η υπεράσπιση του αφεντικού του, Γιώργου Σγούρδα, ο οποίος πρωτόδικα καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκιση, συνεχώς επιχειρούσε να στρέψει την υπόθεση προς την υποτιθέμενη ληστεία, την οποία δήθεν έκανε ο Ουαλίντ. Ισχυρισμός που όχι μόνο δεν αποδείχτηκε κατά την εκδίκαση σε πρώτο βαθμό, αλλά αναιρέθηκε και από την πρόταση της εισαγγελέως.

Η υπεράσπιση των τεσσάρων κατηγορουμένων, οι τρεις εκ των οποίων παρά την καταδικαστική απόφαση δεν φυλακίστηκαν λόγω του ανασταλτικού χαρακτήρα της έφεσης, αναζήτησε χθες ασάφειες στην αρχική κατάθεση του τότε αιμόφυρτου θύματος, ξεχνώντας τον προμελετημένο βασανισμό που δέχτηκε ο άνθρωπος αυτός.
Η κατάθεση

Η πρώτη μέρα της εκδίκασης στο Εφετείο περιλάμβανε την κατάθεση του Ουαλίντ, που με ένταση περιέγραψε εκ νέου λεπτό προς λεπτό τα γεγονότα.

Εντύπωση προκάλεσε και η μερικώς διαφοροποιημένη κατάθεση του ανθοπώλη-μάρτυρα, ο οποίος είχε βρει τον λιπόθυμο Ουαλίντ. «Δεν κάνω παρέα με την οικογένεια του κατηγορούμενου, ο γιος μου έκανε παρέα με τον μικρό (σ.σ. Σταμάτη Σγούρδα, καταδικασμένο σε πέντε χρόνια με αναστολή). Εκανε πράγματα για τη Σαλαμίνα ο Σγούρδας ως αντιδήμαρχος» κατέθεσε ο συγκεκριμένος μάρτυρας, κάτοικος Σαλαμίνας.

Ενταση επικράτησε στο ακροατήριο κάποια στιγμή, καθώς ορισμένοι συγγενείς των κατηγορουμένων επιχείρησαν να φωτογραφίσουν με τα κινητά τους τους δεκάδες αλληλέγγυους που για άλλη μια φορά βρέθηκαν στο πλευρό τού, φίλου τους πλέον, Ουαλίντ Τάλεμπ.

«Ευτυχώς ένα νησί, η Σαλαμίνα, που στιγματίστηκε από τον ρατσισμό κάποιων, δεν το ανέχτηκε και δείχνει αλληλεγγύη πλέον άφοβα με ορισμένους κατοίκους του που βρίσκονται στο πλευρό του θύματος.

»Ο μόνος ξένος για μας είναι ο ρατσισμός. Να είμαστε όλοι δίπλα του και την επόμενη φορά» έλεγαν οι αλληλέγγυοι δίνοντας ραντεβού για τις 27 Οκτωβρίου στα δικαστήρια Πειραιά (Σκουζέ και Φίλωνος).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.