5.10.16

Σημαντική νίκη του γυναικείου κινήματος στην Πολωνία!

Μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις κατά της πρότασης για ολική απαγόρευση των αμβλώσεων στη Πολωνία, ο υπουργός Επιστήμης και Ανώτατης Παιδείας Jarosław Gowin δήλωσε πως η συντηρητική κυβέρνηση του κόμματος Νόμος και Τάξη (PiS) θα αποσύρει την υποστήριξη της στην σχετική πρόταση, καθώς οι αντιδράσεις την «ανάγκασαν να το ξανασκεφτεί και την δίδαξαν την ταπεινότητα».

Δεκάδες χιλιάδες Πολωνοί- και κυρίως γυναίκες - απείχαν χθες από τις δραστηριότητες τους ως κίνηση διαμαρτυρίας κατά των προτάσεων, που εάν είχαν υιοθετηθεί θα επέβαλε συνολική απαγόρευση, ακόμα και στις περιπτώσεις εγκυμοσύνης από βιασμό ή αιμομιξία.

Παρά τον βροχερό καιρό, σχεδόν 30.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι ντυμένοι στα μαύρα, συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Βαρσοβίας φωνάζοντας «Θέλουμε γιατρούς και όχι ιεραποστόλους!» και κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Δική μου η μήτρα, δική μου και η απόφαση».

«Η διαδήλωση ήταν μεγαλύτερη από το αναμενόμενο, όλοι ήταν έκπληκτοι», είπε η ακτιβίστρια Αγκνιέσκα Γραφ. «Η Βαρσοβία πλημμύρισε από γυναίκες στα μαύρα. Ηταν εκπληκτικό να νιώθεις αυτή την ενέργεια και την οργή, την συναισθηματική ένταση...»

Οι αποκαλούμενες «Μαύρες Διαδηλώσεις» φαίνεται ότι αντέστρεψαν την κοινή γνώμη στο θέμα των αμβλώσεων, με τις τελευταίες μετρήσεις να δείχνουν όχι μόνο μεγάλη υποστήριξη στην καταψήφιση της πρότασης αλλά και περαιτέρω απελευθέρωση των νόμων που ισχύουν ήδη.

Οι ίδιες δημοσκοπήσεις δείχνουν μείωση των ποσοστών της κυβέρνησης στα χαμηλότερα επίπεδα από τις περσινές εκλογές, πράγμα που ίσως εξηγεί και την αλλαγή στάσης εκ μέρους της.

Το PiS βεβαίως δεν ήταν αυτό που είχε την πρωτοβουλία της προτεινόμενη νομοθεσίας που συζητήθηκε για πρώτη φορά στη Βουλή τον Σεπτέμβριο, αλλά οι βουλευτές του είχαν ψηφίσει ομόφωνα να περάσει στο επόμενο στάδιο της νομοθετικής διαδικασίας. Την πρόταση είχε καταθέσει το υπερ-συντηρητική συμβουλευτική οργάνωση Ordo Iuris και τη συμμαχία «Stop στις Αμβλώσεις». Τόσο η πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο, όσο και ο ηγέτης του κόμματος Γιαροσλάβ Καζίνσκι είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι θα στηρίξουν μια σχετική νομοθεσία, αλλά βεβαίως πριν ξεσπάσει το κύμα των αντιδράσεων.

Ηδη η Σίντλο δήλωσε ότι «η κυβέρνηση ούτε επεξεργάστηκε ούτε επεξεργάζεται τροποποίηση του ισχύοντος νόμου για τις αμβλώσεις» ενώ άφησε να εννοηθεί ότι επέπληξε τον υπουργό Εξωτερικό για εμπρηστικά σχόλια που έκανε.

«Αφηστε τες να διασκεδάσουν» είπε για τις γυναίκες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, τονίζοντας ότι «με το να στολίζονται και να τσιρίζουν ανόητα συνθήματα και χυδαιότητες», οι διαδηλώτριες «γελοιοποιούν πολύ σοβαρά ζητήματα».

Aπο efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.