1.10.16

Συμφωνία ΕΕ-Αφγανιστάν: Απελάσεις 80.000 προσφύγων προ των πυλών!



Στις 4-5 Οκτωβρίου, ανώτατοι αξιωματούχοι από 70 χώρες θα λάβουν μέρος σε διάσκεψη κορυφής για το μέλλον του Αφγανιστάν, που θα γίνει στις Βρυξέλλες. Στο περιθώριο αυτής της διάσκεψης θα υπογραφεί μια συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την κυβέρνηση του Αφγανιστάν που προβλέπει την επαναπροώθηση (ή απέλαση) 80,000 Αφγανών προσφύγων που ζουν εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.




Αυτό προβλέπεται από ένα “non-paper” που συντάχτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπήρεσία Δράσης (EEAS), το οποίο διέρευσε από το site statewatch.org.
Μάλιστα, η συμφωνία προβλέπει την επαναπροώθηση, παρά το γεγονός ότι σο ίδιο non-paper αναγνωρίζεται ότι έχει αυξηθεί δραματικά ο αριθμός αμάχων που έχουν πέσει θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων ή μαχών (πάνω από 11,000 άμαχοι σκοτώθηκαν το 2015), και η οικονομική κατάσταση έχει χειροτερέψει. Σύμφωνα με το ίδιο non-paper, η κατάσταση στην χώρα (τόσο από οικονομικής σκοπιάς, όσο και από την σκοπιά της ασφάλειας), αναμένεται να χειροτερέψει στο προσεχές διάστημα. Δηλαδή, η ΕΕ, σχεδιάζει να υπογράψει μια συμφωνία, υπό την μορφή κοινής δήλωσης-για να μην περάσει από τα εθνικά κοινοβούλια, για τον επαναπατρισμό προσφύγων σε μια χώρα, η οποία σύμφωνα με την ίδια την ΕΕ είναι ανασφαλής!

Στο ίδιο non-paper, εξετάζεται και η δυνατότητα της διενέργειας “πτήσεων επαναπατρισμου” προς το αεροδρόμιο της Καμπούλ, και η δημιουργία ξεχωριστού τέρμιναλ στο αεροδρόμιο, ειδικά για αυτές τις πτήσεις, ενώ η συμφωνία θα είναι σε ισχύ από την στιγμή της υπογραφής της, με διάρκεια δύο ετών και όψιον για επέκταση της για ακόμη δύο χρόνια. Επίσης προβλέπονται προγράμματα επανένταξης και εγκατάστασης για τους επαναπατρισθέντες.


Παρ’όλα αυτά, όμως, ένα πράγμα είναι καθαρό. Η ΕΕ δεν διστάζει να παρακάμψει δημοκρατικές διαδικασίες, για να απελάσει πρόσφυγες προς μια χώρα η οποία είναι κάθε άλλο παρά ασφαλής…..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.