5.10.16

ΜΕΤΑΦΟΡΑ 8.000 ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΝΗΣΙΑ: Σε ποιες περιοχές θα στηθούν τα νέα hotspots

Τον σχεδιασμό για τη μεταφορά στην ενδοχώρα περίπου 7.000-8.000 προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου αναπτύσσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι δομές φιλοξενίας στις οποίες βρίσκονται περισσότεροι από 14.000, όταν το όριο φιλοξενίας δεν ξεπερνά τους 7.500 πρόσφυγες.

«Κλειδί» για τη διαδικασία αποτελεί ο χρόνος επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου στα νησιά, για να διαχωριστούν οι πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο στη χώρα μας και όσοι πρέπει να επιστραφούν στην Τουρκία.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής προσπαθεί με προσεκτικά βήματα να εξασφαλίσει τη συμφωνία των δήμων προκειμένου να διαμορφωθούν δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα ή να ενοικιαστούν σπίτια και δωμάτια ξενοδοχείων με το πρόγραμμα της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Συγκεκριμένα έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις για τη δημιουργία χώρων φιλοξενίας μέχρι 1.000 ατόμων (χωρίς όμως να έχουν οριστικοποιηθεί) στους δήμους:

• Θηβαίων σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους φιλοξενίας.

• Αγρινίου στο παλαιό νοσοκομείο.

• Στην Πέτρα Ολύμπου στο παλαιό ψυχιατρείο, όπου θα χρησιμοποιηθούν τα δωμάτια της μονάδας, αλλά θα τοποθετηθούν και οικίσκοι. Εναλλακτικά υπάρχει η πρόταση να διαμορφωθούν χώροι φιλοξενίας στο χωριό Χορήγι που βρίσκεται κοντά στην Πέτρα Ολύμπου.

• Στον Δήμο Λεβαδέων, όπου αναζητούνται σπίτια για ενοικίαση και δωμάτια ξενοδοχείων.

• Στο Δίον Πιερίας, όπου οι υπάρχουσες θέσεις αναμένεται να επεκταθούν.

• Τέλος στην Κρήτη, όπου αναμένεται να φιλοξενηθούν σε διάφορες πόλεις της Μεγαλονήσου περίπου 2.000-3.000 πρόσφυγες σε ενοικιαζόμενα σπίτια και δωμάτια ξενοδοχείων από το πρόγραμμα της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Επίσης αναμένεται να δημιουργηθούν δύο ενδιάμεσα κέντρα κράτησης στη Λεμονού της Λέσβου και στο Μερσινίδι της Χίου για άτομα με παραβατική συμπεριφορά, μέχρι να μεταφερθούν στα προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης στην ενδοχώρα.

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σχεδιάζει τη μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά, καθώς εκφράζονται αντιδράσεις από τοπικές κοινωνίες για τη μεταφορά προσφύγων σε άλλες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Χωρητικότητα

Κάθε δομή φιλοξενίας θα έχει χωρητικότητα από 500 έως 1.000 άτομα, ενώ στόχος των Αρχών είναι να εξασφαλιστούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες. «Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ θα θέσει τους όρους και τις προδιαγραφές» αναφέρουν πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ στελέχη του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης εξηγούν ότι πρόκειται «για χώρους που θα δημιουργηθούν με την προοπτική παραμονής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κι όχι προσωρινά. Ηδη σε κάποια κέντρα οι οικίσκοι έχουν τοποθετηθεί».

Σε αυτούς θα μεταφερθούν πρόσφυγες, των οποίων το αίτημα ασύλου που υπέβαλαν στα νησιά έχει εγκριθεί, καθώς και άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. Οι συγκεκριμένες κατηγορίες προσφύγων θα μπορέσουν είτε να ζητήσουν άσυλο στη χώρα μας είτε να υπαχθούν στο πρόγραμμα οικογενειακής επανένωσης.

Αιτήματα ασύλου

Ομως οι διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου εξακολουθούν να καθυστερούν, κυρίως λόγω της έλλειψης εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Ασυλο (EASO), με αποτέλεσμα ο χρόνος μεταφοράς τους να μην μπορεί να προσδιοριστεί.

«Χωρίς αυτούς η εξέταση των αιτημάτων δεν μπορεί για γίνει με γρήγορους ρυθμούς, με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν τόσο οι επιστροφές όσο και οι μετακινήσεις στην ενδοχώρα για όσους παίρνουν άσυλο» σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Πάντως οι αποχωρήσεις από τα νησιά θα γίνουν σταδιακά, καθώς «δεν θα γίνουν μαζικές μετακινήσεις, ούτε κάποια γιγαντιαία επιχείρηση».

Πάντως, πιο δύσκολο είναι το εγχείρημα της μεταφοράς στην ενδοχώρα ατόμων που εμπίπτουν στην κοινή δήλωση ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό και είναι υποψήφια για επιστροφή, καθώς η συντριπτική πλειονότητα έχει εκφράσει τη βούληση να ζητήσει άσυλο στη χώρα μας, κωλυσιεργώντας τη διαδικασία.

Από ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.