10.10.16

Η Γερμανία θα αποζημιώσει τους 50.000 γκέι που φυλάκισε μετά τον πόλεμο

Η δικαίωση μπορεί να άργησε πολύ, αλλά ήρθε. Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αποζημιώσει περισσότερους από 50.000 ομοφυλόφιλους άνδρες που κατά το - σχετικά πρόσφατο - παρελθόν φυλακίστηκαν, εξαιτίας της σεξουαλικής τους ταυτότητας.

Οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις κατέστησαν «κολάσιμες» στη Γερμανία το 1871, με το άρθρο 175 του ποινικού κώδικα, και το ναζιστικό καθεστώς αυστηροποίησε τη νομοθεσία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στέλνοντας στα στρατόπεδα συγκέντρωσης χιλιάδες γκέι, για να «προστατέψει» την κοινωνία από την «επιδημία» της ομοφυλοφιλίας. Εύκολα αναγνωρίσιμοι από τα ροζ τριγωνα που αναγκάζονταν να φορούν, ως αναγνωριστικά σήματα, οι ομοφυλόφιλοι κρατούμενοι υπόκειντο σε σωματική και σεξουαλική κακοποίηση από τους φρουρούς των SS, πολλές φορές ευνουχίζονταν, εξαναγκάζονταν σε εξοντωτική καταναγκαστική εργασία και κατέληγαν στα κρεματόρια.

Οι ναζιστικές διατάξεις περί ομοφυλοφιλίας καταργήθηκαν το 1950 και η ομοφυλοφιλία αποποινικοποιήθηκε τόσο στη Δυτική όσο και στην Ανατολική Γερμανία μόλις το 1968 και 1969, αντίστοιχα, με το άρθρο 175 να παραμένει ωστόσο στον ποινικό κώδικα μέχρι το 1994 κι απλώς να έχει τεθεί εν αχρηστία.

Σε όλα αυτά τα χρόνια υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 140.000 Γερμανοί υπέστησαν διώξεις για τη σεξουαλική τους ταυτότητα, με τους 50.000 να έχουν παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη, να έχουν φυλακιστεί, να έχουν χάσει τη δουλειά και το σπίτι τους όταν αποκαλύφθηκε η σεξουαλική τους ταυτότητα, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Γερμανία αποζημίωσε το 2002 όσους φόρεσαν το ροζ τρίγωνο επί Γ’ Ράιχ, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπήρξε επίσημη συγγνώμη για τα θύματα των μεταπολεμικών διώξεων. Έτσι αν και αργά, όπως ανακοινώθηκε, 30 εκατ. ευρώ πρόκειται να διατεθούν για τις αποζημιώσεις όσων μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ΄60 είδαν το ανθρώπινο δικαίωμα τους στην επιλογή της σεξουαλικής τους ταυτότητας να καταστρατηγείται.

«Ποτέ δεν θα μπορέσουμε να σβήσουμε τα αίσχη που διαπράχθηκαν από αυτή τη χώρα, αλλά θέλουμε να αποκαταστήσουμε τα θύματα. Οι καταδικασθέντες ομοφυλόφιλοι δεν πρέπει να συνεχίσουν να ζουν με το στίγμα της αμαύρωσης του ποινικού τους μητρώου», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Heiko Maas.

Αν και ο γάμος μεταξύ ομοφυλόφιλων δεν είναι νόμιμος στη Γερμανία, ήδη από το 2001 τα γκέι ζευγάρια μπορούν να υπογράψουν σύμφωνο συμβίωσης, που τους δίνει τα ίδια νομικά δικαιώματα που έχει ένα ομόφυλο παντρεμένο ζευγάρι. Επίσης, στη Γερμανία είναι νόμιμη η υιοθεσία από γκέι ζευγάρια ενώ έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που επιτρέπει στους πολίτες της να διαλέξουν τι φύλο θα δηλώσουν στο πιστοποιητικό γέννησης τους.

Από tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.