28.10.16

Αντιφασιστική συγκέντρωση στην Σάμο, Κυριακή 30 Οκτωβρίου, πλ. Πυθαγόρα Βαθύ, 10 πμ

Αναβρασμός επικρατεί στο νησί της Σάμου όπου εδώ και λίγο καιρό έχει κάνει την εμφάνισή της μια ρατσιστική, αντί -προσφυγική κίνηση υπό το όνομα «Σάμος SOS».

Η κίνηση αυτή, στην οποία συμμετέχουν απλοί πολίτες, πρώην τοπικοί παράγοντες αλλά και στελέχη της Χρυσής Αυγής προσπαθεί να απλώσει τις ρίζες της στο νησί εκμεταλλευόμενη το προσφυγικό πρόβλημα.

Πριν λίγες ημέρες πραγματοποίησε ανοιχτή συγκέντρωση και διαδήλωση στο νησί στην οποία καλούσε με μια άκρως ρατσιστική ανακοίνωση, που ζητούσε «μια Σάμο καθαρή και ελεύθερη, όπως μας την παρέδωσαν οι πρόγονοί μας» και την απομάκρυνση των προσφύγων από το νησί «για εθνικούς λόγους».

«Δεν θα δεχτούμε στη Σάμο, που βρίσκεται στην πόρτα της Τουρκίας, να εγκατασταθεί η μαγιά και το δόλωμα για μελλοντικές διεκδικήσεις της Τουρκίας. Δεν θα δεχτούμε στη Σάμο να γίνει τζαμί, ούτε επίσημο μουσουλμανικό νεκροταφείο. Δεν θα δεχτούμε στη Σάμο, σε συνδυασμό με την ύπαρξη Αλβανικού μουσουλμανικού στοιχείου, να υπάρξει μουσουλμανική μειονότητα» έλεγαν χαρακτηριστικά.

Η κίνησή τους προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στο νησί. Ο Δήμος Σάμου αντέδρασε με μια σχεδόν ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για τη διοργάνωση μιας συντεταγμένης, ειρηνικής πορείας διαμαρτυρίας για τα υπαρκτά προβλήματα του Προσφυγικού, που θα απομονώνει ακραίες συμπεριφορές και στοιχεία όπως αυτά της κίνησης «Σάμος SOS».

Τώρα η ρατσιστική αυτή κίνηση διοργανώνει συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία του νησιού και νέα πορεία διαμαρτυρίας, την Κυριακή 30 Οκτωβρίου.Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι για μπορέσουν να κινητοποιήσουν μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας της Σάμου, έβγαλαν μια διαφορετικού είδους ανακοίνωση. Σε αυτή οι πρόσφυγες έγιναν «άνθρωποι όμηροι», που πάντως πρέπει να προωθηθούν «άμεσα στην ενδοχώρα για τα νόμιμα». Κι επίσης λένε: «Θέλουμε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής των προσφύγων, και να επέλθει άμεσα η ειρήνη στην βασανισμένη πατρίδα τους».

Η Κίνηση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - Αλληλεγγύη της Σάμου καταγγέλλει έντονα την κίνηση «Σάμος SOS» και καλεί μαζί με την Αντιφασιστική Κίνηση των φοιτητών Καρλοβάσου σε συγκέντρωση - απάντηση στον ρατσισμό, την Κυριακή 30 Οκτωβρίου στην Πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ, στις 10:00 το πρωί.

«Θεωρούμε υποκριτικές τις όποιες ανησυχίες ξεκάθαρα ρατσιστικών κινήσεων όπως η Σάμος SOS, οι πρωτεργάτες των οποίων κατείχαν στο πρόσφατο παρελθόν ανώτατες θέσεις εξουσίας στο νησί. Αυτοί που ευθύνονται για την υποβάθμιση του νησιού στοχοποιούν τώρα τους πρόσφυγες προκειμένου να καλύψουν τα δικά τους σφάλματα ή να ξανακερδίσουν πολιτική επιρροή» αναφέρει χαρακτηριστικά η Κίνηση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - Αλληλεγγύη της Σάμου σε σχετική ανακοίνωσή της.

«Θαρρούν πως έχει ξεχαστεί το συμπέρασμα της επανιδρυτικής τους συνέλευσης το οποίο κατέληγε στο 'να τους πετάξουμε στη θάλασσα’. Επικαλούνται βέβαια ακόμα - με τη σύμφωνη γνώμη της δημοτικής και περιφερειακής αρχής - τη δήθεν ευαισθησία για το καλό των προσφύγων ζητώντας τη μεταφορά τους στην ενδοχώρα χωρίς ασφαλώς να ενδιαφέρονται για τις ίδιες ή μάλλον χειρότερες συνθήκες που περιμένουν τους πρόσφυγες εκεί. Το μόνο που θέλουν είναι 'να μην τους βλέπουν’. Εμείς, σαν Κίνηση Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες, στεκόμαστε αντίθετοι/ες σε οποιαδήποτε διάκριση ανάλογα με την εθνικότητα», προσθέτουν μεταξύ άλλων.

Ακολουθεί η νέα ανακοίνωση της ρατσιστική κίνησης «Σάμος SOS». Μπορείτε να βρείτε την προηγούμενη ανακοίνωσή τους εδώ.
«Είμαστε Σαμιώτες Πατριώτες - τίποτα «άλλο» - και ανησυχούμε για το μέλλον του Νησιού μας! Διαπιστώνουμε τον εμπαιγμό της Κυβέρνησης!Συμφωνήσαμε για 1 HOT SPOT ΓΕΦΥΡΑ – ΠΕΡΑΣΜΑ, μόνο 72 ωρών παραμονής των προσφύγων. Απαιτούμε την Άμεση Προώθηση των Ανθρώπων Ομήρων στην ενδοχώρα για τα νόμιμα. Θέλουμε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής των προσφύγων, και να επέλθει άμεσα η ειρήνη στην βασανισμένη πατρίδα τους. Ζητάμε η FRONTEX να περιοριστεί στα καθήκοντα της και να σταματήσει η ανεξέλεγκτη δράση των Μ.Κ.Ο!!!

Γνωρίζουμε την απόφαση της Ε.Ε. να εγκλωβίσει 20000 μετανάστες στα νησιά μας και αρνούμαστε κατηγορηματικά την δημιουργία Μουσουλμανικής μειονότητας στην Σάμο! Κατέχουμε θέση τουριστικού προορισμού και υποβαλλόμαστε σε δυσφήμιση και μεγίστη οικονομική ζημία! Καταγγέλλουμε την φορομπηχτική πολιτική, την αύξηση του Φ.Π.Α. στα νησιά, την κατάργηση της νησιωτικότητας, την παντελή έλλειψη μέτρων για την τόνωση της επιχειρηματικότητας, την αδιαφορία για ανάπτυξη, εκσυγχρονισμό, δημόσια υγεία.

Καλούμε άπαντες τους Σαμιώτες, τις Σαμιώτισσες και όλους τους Φορείς σε αφύπνιση, ενωτική επαγρύπνηση και αγώνα.

Σας προσκαλούμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την Κυριακή 30 10 2016 στην κεντρική πλατεία ΠΥΘΑΓΟΡΑ της πόλης της Σάμου και ώρα 11:00 π.μ

Η ΣΑΜΟΣ - ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ - ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ - ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ

Σάμος Οκτώβριος 2016

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ SAMOS SOS»

Και η ανακοίνωση της Κίνησης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - Αλληλεγγύη
Ο εγκλωβισμός προσφύγων στο νησί μας και στην Ελλάδα γενικότερα (που προκλήθηκε με ευθύνη Κυβέρνησης και ΕΕ), σε συνδυασμό με την τραγική οικονομική κατάσταση, έχει δώσει την ευκαιρία σε προϋπάρχουσες ρατσιστικές αντιλήψεις και ομάδες να προσπαθήσουν να κινητοποιήσουν ευρύτερα τμήματα της κοινωνίας κατά των ίδιων των προσφύγων.

Σε αυτά τα πλαίσια, θεωρούμε υποκριτικές τις όποιες ανησυχίες ξεκάθαρα ρατσιστικών κινήσεων όπως η Σάμος SOS, οι πρωτεργάτες των οποίων κατείχαν στο πρόσφατο παρελθόν ανώτατες θέσεις εξουσίας στο νησί. Αυτοί που ευθύνονται για την υποβάθμιση του νησιού στοχοποιούν τώρα τους πρόσφυγες προκειμένου να καλύψουν τα δικά τους σφάλματα ή να ξανακερδίσουν πολιτική επιρροή.

Αυτή τη φορά μάλιστα, στην προσπάθεια να κινητοποιήσουν Σαμιώτες και Σαμιώτισσες προς όφελος των δικών τους επιδιώξεων αλλάζουν το ύφος της ανακοίνωσής τους και μιλάνε για 'καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων' και 'για άνθρωπους ομήρους'. Θαρρούν πως έχει ξεχαστεί η μόλις προ-εικοσαημέρου επανιδρυτική τους ανακοίνωση η οποία μιλούσε για Σάμο 'καθαρή από πρόσφυγες', για 'σχέδια ισλαμοποίησης του νησιού' και για καταπάτηση πανανθρώπινων βασικών δικαιωμάτων σε βάρος των προσφύγων. Θαρρούν πως έχει ξεχαστεί το συμπέρασμα της επανιδρυτικής τους συνέλευσης το οποίο κατέληγε στο 'να τους πετάξουμε στη θάλασσα'.

Επικαλούνται βέβαια ακόμα -με τη σύμφωνη γνώμη της δημοτικής και περιφερειακής αρχής- τη δήθεν ευαισθησία για το καλό των προσφύγων ζητώντας τη μεταφορά τους στην ενδοχώρα χωρίς ασφαλώς να ενδιαφέρονται για τις ίδιες ή μάλλον χειρότερες συνθήκες που περιμένουν τους πρόσφυγες εκεί. Το μόνο που θέλουν είναι 'να μην τους βλέπουν'.

Εμείς, σαν Κίνηση Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες, στεκόμαστε αντίθετοι/ες σε οποιαδήποτε διάκριση ανάλογα με την εθνικότητα, έχουμε στο παρελθόν αλλά και στο παρόν ταχθεί κατά των κέντρων κράτησης και των άθλιων συνθηκών κράτησης των προσφύγων και μαχόμαστε για την πλήρη ένταξη στην κοινωνία όσων αποφασίσουν να μείνουν εδώ. Θεωρούμε πως η καθυστέρηση των διαδικασιών ασύλου κι οι τραγικές συνθήκες φιλοξενίας και διαβίωσης αποτελούν εσκεμμένες τακτικές αποθάρρυνσης μελλοντικών προσφύγων.

Δεν πιστέψαμε ούτε στιγμή ότι οι πρόσφυγες ευθύνονται για την υποβάθμιση της ζωής μας -άλλωστε ο ίδιος ο λαός της Σάμου γνωρίζει από προσφυγιά. Χιλιάδες Σαμιώτες ακολούθησαν στη μοντέρνα ιστορία τον αντίθετο ακριβώς δρόμο από αυτόν που χρησιμοποιούν οι σημερινοί πρόσφυγες και έζησαν στις ίδιες συνθήκες.

Αυτός ο λαός της Σάμου που πρόσφατα επέδειξε συγκλονιστική αλληλεγγύη δεν παρασύρεται, δεν στηρίζει και δεν συμμετέχει σε ρατσιστικές πρωτοβουλίες. Σε τέτοιες ιστορικές ανθρωπιστικές κρίσεις διαλέγουμε πλευρά και προσφέρουμε απεριόριστη κι ανιδιοτελή αλληλεγγύη. Δηλώνουμε την αποφασιστική μας αντίδραση στη στοχοποίηση των προσφύγων και την απέχθειά μας στον ρατσισμό.

Συντασσόμαστε με την Αντιφασιστική Κίνηση των φοιτητών Καρλοβάσου που καλεί σε συγκέντρωση-απάντηση στον ρατσισμό, την Κυριακή 30 Οκτωβρίου στην Πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ, στις 10 το πρωί.

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ.

Από tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.