21.9.16

Γερμανία: Άνοδος της ξενοφοβίας στην παλιά "μήτρα" του Ναζισμού

Σε λίγες ημέρες η Γερμανία θα γιορτάσει την 26η επέτειο της επανένωσής της, ωστόσο, η ανησυχία για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα με τον αυξανόμενο αριθμό επιθέσεων με ρατσιστικά και ξενοφοβικά κίνητρα. Αυτό καταγράφι η ετήσια έκθεση της κυβέρνησης για την πορεία της γερμανικής ενοποίησης.

Στην έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα γίνεται λόγος για «ιδιαίτερα ανησυχητικές εξελίξεις» που έχουν τη δυναμική «να θέσουν σε κίνδυνο την κοινωνική ειρήνη στην ανατολική Γερμανία». Στις διαμαρτυρίες που έλαβαν χώρα κατά της υποδοχής των προσφύγων, κατέστη σαφές ότι τα όρια μεταξύ της πολιτικής διαμαρτυρίας και ακροδεξιών συμπεριφορών γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτα, αναφέρεται, μεταξύ άλλων στην έκθεση.
Παράλληλα επισημαίνεται ότι «πέρα από τις αμέτρητες επιθέσεις εναντίον προσφύγων και των καταλυμάτων τους, τα βίαια επεισόδια όπως στο Χάιντεναου και το Φράιταλ έγιναν σύμβολα μιας ξενοφοβίας που έχει αρχίσει να εδραιώνεται».
Η Γερμανία άνοιξε πέρσι τις πύλες της σε περίπου 1 εκατομμύριο πρόσφυγες που έφυγαν από τις χώρες τους, κυρίως το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Συρία, για να γλιτώσουν από τον πόλεμο ή τη φτώχεια. Η άφιξη τόσων πολλών ανθρώπων δίχασε τη γερμανική κοινωνία, ανάμεσα σε αυτούς που είναι πρόθυμοι να παρέχουν βοήθεια στους πρόσφυγες και σε εκείνους που τους θεωρούν απειλή για τη χώρα. Έτσι, για πρώτη φορά μετά την πτώση του Γ΄ Ράιχ, παρατηρείται η άνοδος μιας σκληρής και λαϊκιστικής ακροδεξιάς, που εκπροσωπείται σήμερα από την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το κόμμα που έχει σημειώσει σημαντικές εκλογικές επιτυχίες την τελευταία διετία, κυρίως στα ανατολικά κρατίδια.
Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, από τις αρχές του έτους έχουν αναφερθεί 58 εμπρησμοί σε κοιτώνες όπου διαμένουν πρόσφυγες και 740 εγκληματικές ενέργειες συνολικά. Πριν ξεσπάσει η μεταναστευτική κρίση, το 2014, είχαν καταγραφεί 199 εγκληματικές ενέργειες και έξι πυρκαγιές σε κέντρα που φιλοξενούσαν ανθρώπους οι οποίοι έχουν ζητήσει άσυλο στη Γερμανία.
Οι γερμανικές αρχές, κυρίως ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, δεν παύουν να καταδικάζουν αυτές τις επιθέσεις. Οι σημαντικότερες έχουν διαπραχθεί στην πρώην Ανατολική Γερμανία, μολονότι στην περιοχή αυτή το ποσοστό των ξένων κατοίκων είναι πολύ μικρό (2-3%) και οι πρόσφυγες που διαμένουν εκεί είναι ελάχιστοι.
Στην κοινότητα Μπάουτσεν της Σαξονίας, την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ νεαρών προσφύγων και υποστηρικτών της ακροδεξιάς. Στην ίδια πόλη, τον Φεβρουάριο, πολλοί άνθρωποι παρακολουθούσαν διασκεδάζοντας την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει σε ένα κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και εμπόδισαν τους πυροσβέστες να επέμβουν, κάτι που προκάλσε σοκ σε όλη τη Γερμανία.

Αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομία

Οι συντάκτες της έκθεσης δεν αποκλείουν παράλληλα και αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομία της ανατολικής Γερμανίας. «Η ξενοφοβία, η άκρα δεξιά και η μη ανεκτικότητα συνιστούν μεγάλο κίνδυνο για την κοινωνική, αλλά και οικονομική ανάπτυξη των νέων χωρών (σσ. των ομόσπονδων κρατιδίων της ανατολικής Γερμανίας)», αναφέρεται στην έκθεση, που υπογραμμίζει παράλληλα ότι «η ανατολική Γερμανία θα έχει καλές αναπτυξιακές προοπτικές μόνον ως μια ανοιχτή στον κόσμο περιοχή, όπου όλοι οι κάτοικοί της θα αισθάνονται σπίτι τους και θα συμμετέχουν στον κοινωνική ζωή του τόπου τους».
Η γερμανική κυβέρνηση χαρακτηρίζει την ίδια ώρα «αξιοσημείωτο» το γεγονός ότι, με εξαίρεση το Βερολίνο, στα κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας εξακολουθούν να ζουν, συγκριτικά, ελάχιστοι ξένοι. «Αυτό καταδεικνύει ότι τα ξενοφοβικά κρούσματα δεν αποτελούν συνάρτηση ενός υψηλού ποσοστού αλλοδαπών», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Aπό efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.