27.9.16

ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Αθλια μεταχείριση των προσφύγων καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία

Με νέα έκθεση της η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί την Βουδαπέστη ότι επιτρέπει στους αστυνομικούς να κακοποιούν πρόσφυγες, υποθάλποντας την ξενοφοβία και έχοντας στόχο να αποτρέψει με κάθε τρόπο την έλευση κι άλλων ξένων στη χώρα.

Η έκθεση δημοσιοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που προκήρυξε η κυβέρνηση Ορμπαν ζητώντας από τους πολίτες να αποφανθούν εάν δέχονται το σύστημα ποσοστώσεων στην επανεγκατάσταση των προσφύγων, που προσπαθεί να επιβάλει - μάταια μέχρι τώρα- η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία τα νέα μέτρα που υιοθέτησε η Ουγγαρία «είναι σχεδιασμένα μόνο και μόνο» για να εμποδίσουν τους πρόσφυγες να υποβάλουν αίτηση για άσυλο. Επιτρέπουν στην ουσία την υποβολή μόνο 15 αιτήσεων την ημέρα σε δυο συγκεκριμένα σημεία ελέγχου στα σύνορα με τη Σερβία, τα οποία έχουν «οχυρωθεί] με συρματόπλεγμα.

Η απόφαση έχει στην ουσία παγιδεύσει χιλιάδες πρόσφυγες στη Σερβία.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην έκθεση, τα προγράμματα ενσωμάτωσης είτε δεν έχουν κονδύλια για να λειτουργήσουν είτε έχουν σταματήσει τελείως.

Η έκθεση περιλαμβάνει ιστορίες ξυλοδαρμών και κυνηγητού με σκύλους της αστυνομίας, αναγκάζοντας φυσικά τους πρόσφυγες να φύγουν από το ουγγρικό έδαφος πίσω στη Σερβία για να γλυτώσουν.

«Η άθλια μεταχείριση και οι δαιδαλώδεις διαδικασίες ασύλου είναι μια κυνική συνωμοσία για να αποτραπεί η άφιξη αιτούντων άσυλο στα ολοένα και περισσότερο στρατοκρατούμενα σύνορα της Ουγγαρίας» είπε ο επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ευρώπη John Dalhuisen. «Με φόντο την τοξική εκστρατεία για το δημοψήφισμα, η δηλητηριώδης ρητορική κατά των προσφύγων είναι πυρετώδης».

Ο Dalhuisen αναφερόταν στο δημοψήφισμα που θα γίνει την Κυριακή, με την κυβέρνηση να διεξάγει μεγάλη καμπάνια διαφημίζοντας το «όχι» στα ευρωπαϊκά σχέδια για τον καταμερισμό των προσφύγων στις χώρες-μέλη.

Βουδαπέστη: Δεν υπάρχουν αποδείξεις

Ο εκπρόσωπος του Ορμπαν χαρακτήρισε τα ευρήματα της έκθεσης «ωμά ψέματα» προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ερευνήσει αυτές τις πληροφορίες και διαπίστωσε ότι είναι λανθασμένες.

Πρόσθεσε ότι η βοήθεια για την ένταξη των προσφύγων και ορισμένα κέντρα υποδοχής έπρεπε να κλείσουν «διότι μετανάστες συνειδητά του χρησιμοποιούσαν για να ξεγελάσουν το σύστημα».

Η διεθνής Αμνηστία ωστόσο επιμένει και στηρίζοντας σχετικό αίτημα και από άλλες διεθνείς οργανώσεις, ζητά από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες «να διαχειριστούν με σθένος τις παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας από την Ουγγαρία».


Από efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.