2.9.16

2 Σεπτέμβρη 1944: Η Σφαγή του Χορτιατη. 2 Σεπτεμβρη 1948: Ο Φωτογραφος David Saymour φωτογραφίζει τα ορφανά του Χορτιάτη μπροστά από τα απομεινάρια του σχολείουΟρφανά παιδιά κάνουν γυμναστική μπροστά από το καμένο σχολείο τους. Δεν είναι σκηνικό από κάποια ταινία. Είναι η καθημερινή ζωή των παιδιών που επέζησαν στην κατοχή και προσπαθούν να συνεχίσουν τη ζωή τους. Τέσσερα χρόνια πριν οι Γερμανοί και ελάχιστοι Έλληνες συνεργάτες τους, εισέβαλαν στο χωριό και δολοφόνησαν τους γονείς τους, καίγοντας και πυροβολώντας όποιον έβρισκαν. Οι εκτελεστές ήταν οι διαβόητοι Σουμπερίτες που έδρασαν στην Κρήτη και τη Μακεδονία. Ήταν προδότες που συνεργάστηκαν με τον κατακτητή και έκαναν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο όνομα του Χίτλερ.


Η φωτογραφία είναι του Πολωνοαμερικανού David Saymour, που υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους φωτορεπόρτερ του 20ου αιώνα. Μαζί με τους Robert Capa και Henri Cartier –Bresson δημιούργησαν το 1947 το θρυλικό παγκόσμιο φωτογραφικό πρακτορείο Magnum. Την επόμενη χρονιά ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό της UNICEF για να καλύψει φωτογραφικά τις παράπλευρες απώλειες του εμφύλιου πολέμου και κυρίως το δράμα των παιδιών.


Ο Saymour επισκέφθηκε το Χορτιάτη και έκανε μια σειρά από εντυπωσιακές λήψεις με τους μαθητές μπροστά στο κατεστραμμένο Δημοτικό σχολείο και την εκκλησία του Αι-Γιώργη. Σουμπερίτες. «Τα Ελληνικά SS» Οι «Σουμπερίτες» υπήρξαν ένοπλες ομάδες Ελλήνων προδοτών που εξοπλίστηκαν από τους Γερμανούς  και υπηρέτησαν στον γερμανικό στρατό κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Έπαιρναν εντολές από τη Βέρμαχτ, φορούσαν γερμανικές στολές και διακρίθηκαν για τη βιαιότητα και τη σαδιστική συμπεριφορά τους σε βάρος αμάχων συμπατριωτών τους. Πήραν το όνομά τους από τους επικεφαλής τους, τον αδίστακτο Γερμανό επιλοχία Φριτς Σούμπερτ. Οι «Σουμπερίτες» έκαναν επιδρομές στα χωριά και βασάνιζαν ή δολοφονούσαν πατριώτες κάθε ηλικίας. Μέχρι τις αρχές του 1944 είχαν εκτελέσει σε διάφορα χωριά της Κρήτης περισσότερους από 200 αμάχους. Στη συνέχεια έδρασαν στα χωριά της Μακεδονίας. Το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη Αυτό που οι «Σουμπερίτες» έκαναν πειραματικά στην Κρήτη με το κάψιμο χωριών και κατοίκων, το «τελειοποίησαν» τον Σεπτέμβριο του ’44 στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης. Ο διεστραμμένος Σούμπερτ εγκατέλειψε κακήν κακώς την Κρήτη, μετά από μια αποτυχημένη επιχείρηση στα Μεσκλά, όπου οι αντάρτες του έστησαν ενέδρα. Η ομάδα του αποδεκατίστηκε και ο γερμανός μετακινήθηκε στη Βόρεια Ελλάδα, όπου αναδιοργανώθηκε. Με πρόσχημα μια αντάρτικη επίθεση και τον θάνατο ενός γερμανού στρατιώτη, ο Σούμπερτ έστησε μια οργανωμένη επιχείρηση αντιποίνων στον Χορτιάτη. Με την αμέριστη συμπαράσταση των λιγοστών ελλήνων συνεργατών του, συγκέντρωσε τα γυναικόπαιδα και στη συνέχεια τα εγκλώβισε σε δύο κτίρια, στον φούρνο του Γκουραμάνη και στο σπίτι του Νταμπούδη. Εκεί άνοιξε πυρ, έβαλε φωτιά και έκαψε ζωντανούς 149 κατοίκους. Ο απολογισμός: 149 άτομα κάηκαν ζωντανά ή εκτελέστηκαν. 51 κάτοικοι ήταν κάτω των 18 ετών. Οι 128 ήταν γυναίκες και παιδιά.


Πηγή: Εφημερίδα ΧΟΡΤΙΑΤΗΣ 570Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.