22.8.16

H ελονοσία θεραπεύεται, ο ρατσισμός όχι

Η ελονοσία θεραπεύεται, ο ρατσισμός όχι πάντα. Αυτό απέδειξε για άλλη μια φορά η τελευταία έξαρση του ιού του ρατσισμού, με αφορμή έγγραφο του ΚΕΕΛΠΝΟ για την ελονοσία (που δημοσίευσε η Real News στις 13/8). Ετσι, από «υπαρκτό ενδεχόμενο επανεγκατάστασης της νόσου» (όπως το χαρακτήρισαν οι επιστήμονες), διάφορα ΜΜΕ είδαν «σοκ, σε καραντίνα 12 δήμοι» και «συναγερμό από ΚΕΕΛΠΝΟ».Ένας ιός εμφανίζεται ως υγειονομική βόμβα έτοιμη να εξολοθρεύσει την ανθρωπότητα, που καλείται να προσέχει τον εχθρό-φορέα του ιού, ενώ η πολιτική ηγεσία πρέπει να λάβει μέτρα εναντίον της αόρατης απειλής (που συνήθως είναι και φτωχός και ξένος).

Η ελονοσία είναι το καινούργιο σκιάχτρο κι αυτή τη φορά, εκτός από διάφορα ΜΜΕ, το χρησιμοποίησε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας. Τον... υγειονομικό συναγερμό σήμανε η «Καθημερινή» υπό τον εντυπωσιακό τίτλο «Σε “καραντίνα” 12 δήμοι, λόγω ελονοσίας» (20.8.).

Το ΚΕΕΛΠΝΟ διαπιστώνει πως «υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο επανεγκατάστασης της ελονοσίας σε ορισμένες περιοχές της χώρας, όπου συνδυάζεται η παρουσία των κατάλληλων διαβιβαστών (ανωφελών κουνουπιών) με την παρουσία ασθενών που προέρχονται από ενδημικές για την ελονοσία χώρες».
Σποραδικά κρούσματα

Ωστόσο, οι επιστήμονες είναι καθησυχαστικοί: μιλάνε για σποραδικά εγχώρια κρούσματα, τονίζουν πως έχουν εμφανιστεί και στο παρελθόν και πως ώς έναν βαθμό είναι αναμενόμενη η εμφάνισή τους.

Από τα μηδενικά εγχώρια κρούσματα του 2014 και τα 6 του 2015, φέτος -μέχρι τις 11 Αυγούστου- καταγράφηκαν 4 εγχώρια και 61 εισαγόμενα. Ετσι, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) εξέδωσε οδηγία για τα θέματα ασφάλειας του αίματος από την ελονοσία και απέκλεισε για 6 μήνες από αιμοδοσίες άτομα που ζουν και εργάζονται στις περιοχές υψηλού κινδύνου, όπως τις καθόρισε το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Τη σκυτάλη στη σκυταλοδρομία του τρόμου πήρε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, Γιώργος Πατούλης. Ο κ. Πατούλης υιοθετεί τη ρητορική της καραντίνας, μιλάει για «μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία», καταλογίζει «ολιγωρία στον στρατηγικό σχεδιασμό για την υλοποίηση των προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών» και, φυσικά, «δείχνει» ως ενόχους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Από www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.