8.8.16

Η «γλυκόπικρη» γεύση του να φεύγεις απ’ τη Νάξο – το κλείσιμο του 23ου Antinazi κάμπινγκ

Ξανά, μια μεγάλη επιτυχία!
275 άτομα συμμετείχαν στο 23ο κάμπινγκ του Antinazi Zone – YRE στη Νάξο, χωρίς να υπολογίζονται οι «επισκέπτες» που πέρασαν για λίγο απ’ αυτό και –σ’ αυτό αξίζει ιδιαίτερη αναφορά­– η πολυμελής ομάδα των προσκόπων που ζήτησε να βοηθήσει στα πρακτικά του κάμπινγκ. Ο αριθμός ήταν μικρότερος από το περσινό κάμπινγκ στη Θάσο, το οποίο είχε ξεπεράσει τα 550 άτομα, αλλά αυτό ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενο. Από τη μια έπαιξε ρόλο το γενικότερο κλίμα της «πολιτικής κούρασης» και απογοήτευσης που δημιούργησε η υποταγή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη έπαιξε ρόλο η πολύ απόσταση της Νάξου από τη Βόρεια Ελλάδα σε σχέση με τη Θάσο που φιλοξένησε πέρυσι το κάμπινγκ. Οι αριθμοί μπορεί να ήταν μικρότεροι όμως το κλίμα και η ποιότητα καθόλου δεν υστέρησαν, σε πολλά επίπεδα μάλιστα το ξεπέρασαν.
Ήταν 10 μέρες εντελώς γεμάτες – γεμάτες με πολύ κέφι με πολλή συλλογικότητα και με ένα εξαιρετικό συνδυασμό συζητήσεων και διασκέδασης.
Όλη η διοργάνωση ήταν, όπως είναι πάντα, στηριγμένη στην αυτοδιαχείριση με πολλές δεκάδες εθελοντών να δουλεύουν καθημερινά για να προετοιμάσουν από τον πρωινό καφέ, το μεσημεριανό μαγειρευτό, τις σαλάτες, τα σνακ και τα γλυκά μέχρι το βραδινό ψήσιμο, συνδυασμένο με πολιτιστικά δρώμενα όπως προβολές, μουσικές παραστάσεις και συναυλίες.
Κάθε μέρα ήταν γεμάτη με πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις για κάθε μικρό και μεγάλο ζήτημα:
  • καθαρά πολιτικά θέματα, όπως το στρογγυλό τραπέζι για το «τι Αριστερά θέλουμε», και τις δύο εκδηλώσεις που οργάνωσε το «Ξ»
  • τα κεντρικά ζητήματα του αντιρατσιστικού κινήματος αυτή την εποχή, όπως το θέμα των προσφύγων και το θέμα της δίκης της Χρυσής Αυγής 
  • κινηματικά θέματα όπως τη συζήτηση για τον αγώνα των καθαριστριών, ο οποίος στέφθηκε με νίκη
  • τον αγώνα για τα δικαιώματα της γυναίκας καθώς και της ΛΟΑΤ κοινότητας
  • τον αγώνα «για τη γη και το νερό» – με ειδική συζήτηση για το κίνημα στις Σκουριές κι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού καθώς και για την ΤΤΙΡ,
  • πολιτιστικά θέματα όπως η σχέση των μουσικών ρευμάτων με τις κοινωνικές διεργασίες και τα κινήματα,
  • ιστορικά θέματα όπως οι Δίκες της Μόσχας και ο Μάης του ’36 στη Θεσσαλονίκη που συμπληρώνουν 80 χρόνια, κλπ
Η παρουσία σχεδόν 20 συντρόφων από χώρες του εξωτερικού έδωσε το δικό της πολύ σημαντικό διεθνιστικό χρώμα στην όλη διοργάνωση και ιδιαίτερο πλούτο στις συζητήσεις. Όλοι ακούσαμε με πολύ ενδιαφέρον τις ενημερώσεις από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, με τα κινήματα των «15 τώρα» και «black lives matter» καθώς και τις πολιτικές διεργασίες γύρω από το σύνθημα της «πολιτικής επανάστασης» που είχε ρίξει ο Σάντερς∙ τις εξελίξεις στη Βρετανία γύρω από το Brexit και τον πανευρωπαϊκό και διεθνή τους αντίκτυπο∙ τις εξελίξεις στην Ιρλανδία με την ιστορική νίκη ενάντια στη φορολογία του νερού και την εκλογική νίκη της επαναστατικής Αριστεράς στις τελευταίες εκλογές, καθώς και για τις εξελίξεις στη Γερμανία, το Βέλγιο, την Κύπρο, κοκ.
Η αναχώρηση από το νησί, την Κυριακή το μεσημέρι άφηνε μια «γλυκόπικρη» γεύση, όπως ανάφερε ο σύντροφος Νίκος Αναστασιάδης που έκανε το κλείσιμο του καμπινγκ – γλυκιά γιατί ήταν ένα τόσο σημαντικό και ωραίο 10ήμερο, πικρή γιατί τελείωνε!
Θα τα ξαναπούμε όμως του χρόνου! Σ’ αυτό σίγουρα έχουμε να προσβλέπουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.