20.7.16

Μικρό μου αγαπημένο κάμπινγκ...

του Τάκη Γιαννόπουλου που θα δημοσιευτεί στο Unfollow (τεύχος Αυγούστου).

Το κάμπινγκ της Νεολαίας ενάντια στο Ρατσισμό στην Ευρώπη(Υ.R.E) – Antinazi zone διανύει αισίως το 23ο έτος της ιστορίας του.


Πίσω από αυτή την ενηλικίωση κρύβεται μια ιστορία με κάποια σημασία για όποιον θέλει να μελετήσει το θέμα πολιτικό κάμπινγκ στην Ελλάδα.

Η Y.R.E(Youth against Racism in Europe) ήταν μια μετωπική πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία που είχε ξεκινήσει με μια μαζική αντιφασιστική διαδήλωση στις Βρυξέλλες το 1992 και είχε δημιουργήσει αντίστοιχα τμήματα σε 14 χώρες της Ευρώπης.

Ήταν μια προσπάθεια οργανωμένης και μαζικής απάντησης στο φαινόμενο του νεοφασισμού που είχε αρχίσει να δείχνει τα δόντια του σε όλη την Ευρώπη.

Το πρώτο κάμπινγκ της YRE στην Σέριφο το μακρινό καλοκαίρι του 1994 στην πραγματικότητα αποτέλεσε αφετηρία όχι μόνο για τα κάμπινγκ της YRE αλλά γενικότερα για την ιδέα του πολιτικού κάμπινγκ στην Ελλάδα.

Ο στόχος ήταν να συνδυάσουμε το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

Δηλαδή να ξεκουραστούμε αλλά και να ανταλλάξουμε ιδέες για το πώς θα αλλάξουμε τον κόσμο. Για το πώς θα ανατρέψουμε ένα σύστημα που καταστρέφει ζωές και γεννά τον φασισμό και τον ρατσισμό.

Με συζητήσεις, εργαστήρια, κινηματικά και καλλιτεχνικά events προσπαθήσαμε να επαναφέρουμε τις σοσιαλιστικές ιδέες στο προσκήνιο με έμφαση την νεολαία σε μια εποχή - λίγο μετά το 89-90 - που είχαν φροντίσει η σοσιαλδημοκρατία και ο σταλινισμός να φθείρουν όσο κανένας άλλος την έννοια και το περιεχόμενο του σοσιαλισμού.

Από τότε πέρασαν 22 καλοκαίρια. Το κάμπινγκ της YRE πέρασε από Αντίπαρο, Σαντορίνη(2 φορές), Χανιά, Πάρο(3 φορές), Σύρο, Ρέθυμνο, Σαμοθράκη, Σάμο, Αμοργό, Λευκάδα, Κέρκυρα, Κουτσουνάρι Ιεράπετρας, Νάξο, Κεφαλλονιά(2 φορές), Πλατανιά Πηλίου και Θάσο(2 φορές).

Οι λίγες δεκάδες συμμετέχοντες του 94 έγιναν πολλές εκατοντάδες με μαζικότερο το περυσινό κάμπινγκ της Θάσου όπου συμμετείχαν 550 άτομα πέρα από τους ντόπιους φίλους και φίλες.

Μια άλλη αλλαγή ήταν η προσθήκη του Antinazi zone στον τίτλο από το 2012. Βασικά για να τονιστεί ο αντιφασιστικός χαρακτήρας λόγω της ανόδου της Χρυσής Αυγής και έπειτα γιατί πλέον το ζήτημα δεν αφορούσε μόνο την νεολαία αλλά όλες τις ηλικίες.

Οι διοργανώσεις χρόνο με το χρόνο γίνονταν πιο πλούσιες θεματικά και καλλιτεχνικά
Απόκτησαν παιδότοπο, περισσότερα εργαστήρια και live. Οι ηλικίες των συμμετεχόντων ξεκινούσαν από 2 ετών και έφταναν αισίως στα 72…

Για να φτάσουμε στο φετινό 23ο κάμπινγκ που θα γίνει για δεύτερη φορά στην Νάξο στο κάμπινγκ ΜΑΡΑΓΚΑΣ μπροστά στην πανέμορφη παραλία της Αγίας Άννας, από την Παρασκευή 29 Ιουλίου ως την Κυριακή 7 Αυγούστου.

Με 17 συζητήσεις, 3 εργαστήρια, οργανωμένο παιδότοπο, 8 προβολές ταινιών, 3 συναυλίες, 2 πάρτυ και εκδρομή για να δούμε και άλλες ομορφιές του νησιού.

Και όλα αυτά με συλλογικά αυτοδιαχειριζόμενη κουζίνα-μπαρ που διασφαλίζουν ποιότητα στο φαγητό και πολύ φτηνές τιμές κάτι εντελώς απαραίτητο στην εποχή που ζούμε.

Στο κάμπινγκ μας όπως κάθε χρόνο θα έχουμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε μετανάστες πρώτης και δεύτερης γενιάς, ομιλητές-τριες από διαφορετικές συλλογικότητες από πολλά μέρη της Ελλάδας και φυσικά και της Νάξου καθώς και από 6 χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ.

Θα μιλήσουμε για το προσφυγικό, την δίκη της Χρυσής Αυγής, τα περιβαλλοντικά κινήματα ανά την Ελλάδα, το ΛΟΑΤ κίνημα, την κατάσταση στην Ευρώπη μετά το Brexit, τα κινήματα στις ΗΠΑ, και σε μια ιδιαίτερη συζήτηση για την σχέση της μουσικής με τα κινήματα με την πολύτιμη συμβολή των Social Waste που το ίδιο βράδυ θα συμμετέχουν σε συναυλία μπροστά στην παραλία του κάμπινγκ.

Πιο αναλυτικά το πλήρες πρόγραμμα και όλες τις χρήσιμες πληροφορίες μπορείτε να τις δείτε στο www.campingyre.gr ή στο www.antinazizone.gr και στο 6976436302.

Και όπως λέμε συνήθως στα κάμπινγκ μας: θέλουμε σε 10 μέρες να ζήσουμε σε έναν κόσμο όπως αυτός που ονειρευόμαστε..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.