13.7.16

Κύκλωμα διακίνησης προσφύγων χωρίς τον αστυνομικό του δεν γίνεται...

Τέλος στη δράση δύο πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων που διακινούσαν συστηματικά μετανάστες στο εσωτερικό της χώρας έβαλαν αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης. 


Σε ευρεία επιχείρηση σε Θεσσαλονίκη, Έβρο και Αττική, συνελήφθησαν συνολικά 29 άτομα, εκ των οποίων και τα δύο ηγετικά στελέχη τους. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και αστυνομικός.

Ως μέλη της πρώτης οργάνωσης ταυτοποιήθηκαν και συνελήφθησαν 22 άτομα, και συγκεκριμένα 14 Έλληνες, μεταξύ των οποίων ο 53χρονος επικεφαλής της, τρεις ομογενείς (δύο από την Αλβανία, ένας από το Καζακστάν) και πέντε αλλοδαποί (τρεις Αλβανοί, δύο Ιρακινοί). 

Για συμμετοχή τους στη δεύτερη οργάνωση συνελήφθησαν τρεις Έλληνες, δύο ομογενείς από την Αρμενία, μεταξύ των οποίων ο 27χρονος «εγκέφαλος», και δύο αλλοδαποί (ένας Σύρος κι ένας Ιρακινός).

Όπως προέκυψε, η πρώτη οργάνωση χρέωνε 800 ευρώ ανά άτομο για το δρομολόγιο Έβρος-Θεσσαλονίκη και 1.000 ευρώ για να τους πάει από τον Έβρο στην Αθήνα. Η δεύτερη εισέπραττε 1.800 ευρώ ανά άτομο για να τους μεταφέρει από την Τουρκία στη Θεσσαλονίκη.

Οι δράστες χρησιμοποιούσαν οχήματα-προπομπούς προκειμένου να ενημερώνουν τα οχήματα μεταφοράς για την παρουσία αστυνομικών περιπολιών και μπλόκων.

Όπως διαπιστώθηκε, τα μέλη της πρώτης οργάνωσης έκαναν τουλάχιστον 23 μεταφορές περίπου 400 μεταναστών από τον Δεκέμβριο του 2015 έως τον περασμένο Απρίλιο, ενώ η δεύτερη οργάνωση ενέχεται σε τουλάχιστον 16 λαθροδιακινήσεις περίπου 200 μεταναστών από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι τον Μάιο του 2016.

Τα χρήματα που αποκόμισαν τα μέλη της πρώτης οργάνωσης υπερβαίνουν τις 320.000 ευρώ, ενώ ο τζίρος της δεύτερης ξεπερνά τις 360.000 ευρώ.

Μέλος της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης είναι, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., και αστυφύλακας, που υπηρετεί σε Υπηρεσία του Έβρου. Εμπλέκεται σε μία λαθροδιακίνηση ως προπομπός, ενώ παρείχε ουσιώδεις πληροφορίες στον αρχηγό της οργάνωσης σχετικά με την επιχειρησιακή δράση των αστυνομικών δυνάμεων της περιοχής όπου υπηρετεί. Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, τέθηκε σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε σε βάρος του η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Στο πλαίσιο των ερευνών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο φορτηγά οχήματα, στο ένα εκ των οποίων είχε κατασκευαστεί ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη για τη μεταφορά των μεταναστών, τρία ταξί και πέντε Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα, 6.600 ευρώ, πλήθος κινητών τηλεφώνων και πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας. 

Με δικογραφία σε βάρος τους, κατά περίπτωση για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, προώθηση στο εσωτερικό της χώρας παράτυπων μεταναστών για λόγους κερδοσκοπίας από την οποία προέκυψε κίνδυνος ζωής, παράνομη διευκόλυνση εισόδου στη χώρα και διευκόλυνση εξόδου υπηκόων τρίτων χωρών χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις, οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους εισαγγελείς.


Από το www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.