6.7.16

Λαγκαδίκια Θεσ/νίκης: Οι πρόσφυγες αυτο-οργανώνονται

Οι πρόσφυγες αυτο-οργανώνονται στο κέντρο φιλοξενίας στα Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκης, όπου ζουν περίπου 880 πρόσφυγες, κυρίως οικογένειες από τη Συρία.

Εκεί από τις 21 Απριλίου λειτουργεί χώρος φιλοξενίας, τον οποίο διαχειρίζεται το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. 
Συγκεκριμένα, μια ομάδα προσφύγων έχουν δημιουργήσει τη δική τους δομή αυτο-οργάνωσης, προκειμένου να συμβάλουν στη βελτίωση της καθημερινότητάς τους μέχρι να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
Ο 25χρονος Χοσάμ από τη Συρία, που , δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο: «Είναι πολύ ζεστά μέσα στη σκηνή και σηκωνόμαστε προτού καν ξημερώσει, αναζητώντας λίγη δροσιά κάτω από τα δέντρα ή δίπλα στο ποτάμι».
Ήρθε στα Λαγκαδίκια από την Ειδομένη, όπου σχεδόν καθημερινά ήταν πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή, κρατώντας, αμίλητος, ένα χαρτόνι μ' ένα μήνυμα -διαφορετικό κάθε φορά- προς την Ευρώπη για τα κλειστά σύνορα. 
Με μια μικρή παρέα συμπατριωτών του αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους για να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσής τους.
Έτσι, προχώρησαν στη συγκρότηση της ομάδας Jafra, ένα είδος άτυπης οργάνωσης, που αφού κέρδισε την εμπιστοσύνη, όπως εξηγεί ο Χοσάμ, της Ύπατης Αρμοστείας, προχώρησε σε μία σειρά από δράσεις.
«Συμβάλλουμε στην καθαριότητα του περιβάλλοντα χώρου, έχουμε δημιουργήσει ένα σχολείο, όπου τα παιδιά απασχολούνται μαθαίνοντας αγγλικά και αραβικά, βοηθάμε στη διανομή φαγητού ή άλλων προϊόντων, προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να προστατεύσουμε τις σκηνές από τον ήλιο και άλλα πολλά» εξηγεί ο Χοσάμ.
Η ιδέα να υπάρξει μια κάποια μορφή αυτο-οργάνωσης στο κέντρο έχει ως βασικό γνώμονα την ιδέα ότι «δεν μπορούμε να καθόμαστε όλη μέρα μέσα στη σκηνή και να μην κάνουμε τίποτα» λέει και τονίζει πως η μικρή -αρχικά- παρέα μεγάλωσε, πλέον αριθμεί 25 άτομα, ενώ η μεγάλη πλειονότητα των προσφύγων έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει στις δράσεις της Jafra.
«Όλοι θέλουν να εργαστούν εθελοντικά μαζί μας, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν τόσο πολλές δουλειές. Σκεφτόμαστε να κάνουμε βάρδιες ή να βρούμε άλλους τρόπους απασχόλησης» προσθέτει ο νεαρός Σύρος.
Και μπορεί να έχει ξεκινήσει η προεγγραφή στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, το επόμενο “βήμα” στο μακρύ ταξίδι των προσφύγων προς τη βόρεια Ευρώπη, αλλά ο Χοσάμ φαίνεται να κατανοεί πως δεν είναι κάτι που γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά θα απαιτηθεί κάποιος χρόνος ώσπου να μπορέσει να ταξιδέψει προς τον τελικό του προορισμό.
«Πιστεύω ότι θα χρειαστούν 8 μήνες, ίσως κι ένας χρόνος, γι' αυτό είναι σημαντική η αυτο-οργάνωση» λέει. «Δεν μπορούμε απλώς να καθόμαστε όλη μέρα σε μία σκηνή και να περιμένουμε άπραγοι. Είναι ένας αργός θάνατος η αναμονή» συμπληρώνει και “ξεδιπλώνει” τα μελλοντικά σχέδιά του: «στη χώρα μου σπούδαζα νομική, αλλά αυτό που θέλω είναι να ασχοληθώ με τη φωτογραφία, τη μουσική ή την ηθοποιία».
Η ιδέα της αυτο-οργάνωσης των προσφύγων κάθε άλλο παρά αντίθετη βρίσκει την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
«H προσέγγιση που έχουμε υιοθετήσει στα Λαγκαδίκα –τόσο εμείς ως Ύπατη Αρμοστεία, όσο και οι αρχές και οι οργανώσεις με τις οποίες συνεργαζόμαστε– είναι η αναγνώριση ότι οι πρόσφυγες έρχονται με δεξιότητες, ικανότητες και γνώσεις που πρέπει να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν. Έτσι, οι πρόσφυγες αντιμετωπίζονται ως ενεργοί εταίροι στην παροχή βοήθειας και προστασίας, και όχι ως παθητικοί δέκτες» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα Φιλίπ Λεκρέρκ.
«Μία τέτοια προσέγγιση» προσθέτει «ενισχύει την ικανότητα των προσφύγων να μπορούν να βασίζονται στις δικές τους δυνάμεις και να αυτο-οργανώνονται, κάτι που είναι βασικό συστατικό και προϋπόθεση οποιασδήποτε μακροπρόθεσμης λύσης για αυτούς τους ανθρώπους – είτε αυτή η λύση είναι η παροχή ασύλου και διαμονή στην Ελλάδα είτε η μεταφορά σε μια άλλη χώρα της Ε.Ε.».
Στο κέντρο φιλοξενίας δραστηριοποιείται επίσης η οργάνωση Danish Refugee Council (DRC), επιχειρησιακός εταίρος της Ύπατης Αρμοστείας, η ΑΡΣΙΣ, οι Γιατροί του Κόσμου και η Μετάδραση, που έχει αναλάβει τα ζητήματα της διερμηνείας.
Τα Λαγκαδίκια είναι ένα χωριό των περίπου 650 ατόμων στο νομό Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται ανάμεσα στις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη και οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Πλάι σ' αυτό το χωριό στήθηκε ένα δεύτερο «χωριό», αυτό των προσφύγων στο κέντρο φιλοξενίας, στο παλιό στρατόπεδο «Βογιατζόγλου». Πολλοί είναι οι πρόσφυγες που περπατούν ως το κέντρο του χωριού προκειμένου να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης.
Aπό ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.