20.7.16

Το 48% των προσφύγων στην Ελλάδα είναι παιδιά!!

Mε γρήγορο ρυθμό προχωρά η διαδικασία προκαταγραφής του αιτήματος ασύλου για όσους πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα πριν από τις 20 Μαρτίου, ημέρα έναρξης ισχύος της αμφισβητούμενης διακήρυξης Τουρκίας-Ε.Ε. για το προσφυγικό, και δεν μπόρεσαν να φύγουν καθώς έκλεισαν τα βόρεια σύνορα και ο βαλκανικός διάδρομος προς τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου και της Υπατης Αρμοστείας, τον πρώτο μήνα εφαρμογής της διαδικασίας, από τις 9 Ιουνίου μέχρι τις 5 Ιουλίου, συμπληρώθηκαν 20.100 δελτία προκαταγραφής, με τον ημερήσιο μέσο όρο να ανέρχεται σε 911 δελτία, αισθητά αυξημένο σε σχέση με τον αρχικό στόχο των 700 δελτίων την ημέρα.
Με τους ρυθμούς αυτούς, η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα.
Η διαδικασία αναδεικνύει ενδιαφέροντα στοιχεία για τη σύνθεση του προσφυγικού πληθυσμού που έχει μείνει στη χώρα μας, στοιχεία που μπορεί να αξιοποιηθούν τόσο για τον σχεδιασμό της προσωρινής φιλοξενίας τους μέχρι την αναχώρησή τους, με βάση το πρόγραμμα μετεγκατάστασης ή οικογενειακής επανένωσης, όσο και για τη χάραξη πολιτικών ένταξης για όσους μείνουν μόνιμα στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, σχεδόν ο μισός προσφυγικός πληθυσμός, το 48%, αποτελείται από παιδιά. Από τους ενήλικες, το 30% είναι άντρες και το 22% γυναίκες.
Ποσοστό 10,6% του προσφυγικού πληθυσμού, 2.143 άτομα, ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, κυρίως ασυνόδευτοι ανήλικοι (32,8%), μονογονεϊκές οικογένειες με ανήλικα παιδιά (22%), έγκυες ή γυναίκες σε λοχεία (16%), πάσχοντες από ανίατη ή σοβαρή ασθένεια, ανάπηροι (9%) και ηλικιωμένοι (5%).
Καταγράφονται επίσης άτομα με μετατραυματικές διαταραχές, θύματα βασανιστηρίων και θύματα ψυχολογικής, σωματικής ή σεξουαλικής βίας ή εκμετάλλευσης.

Ασυνόδευτοι ανήλικοι

Ιδίως σε ό,τι αφορά τους ασυνόδευτους ανήλικους, για τους οποίους επείγει πια η δημιουργία κατάλληλων θέσεων φιλοξενίας ή μεταβατικών χώρων διαμονής, ώστε να δοθεί τέλος στην απαράδεκτη πρακτική της κράτησής τους σε κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων και σε κέντρα κράτησης, τα στοιχεία δείχνουν ότι η μεγάλη πλειονότητα, το 75%, είναι ηλικίας 15-17 ετών, το 19% 10-14 ετών, το 5% 5-9 ετών και το 1% 2-4 ετών.
Λίγο περισσότεροι από τους μισούς, το 51%, προέρχονται από το Αφγανιστάν, το 33% από τη Συρία και το 13% από το Ιράκ.

Από www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.