15.7.16

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: «20 φορές ακριβότερο το εμβόλιο για την πνευμονία στην Ελλάδα»

Ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλουν ότι η τιμή του εμβολίου για την πνευμονία στην Ελλάδα είναι 20 φορές υψηλότερη από οπουδήποτε αλλού, εξέδωσαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF).
Επισημαίνοντας πόσο αυτό δυσχεραίνει τον εμβολιασμό ευάλωτων παιδιών, καλούν τις εταιρείες Pfizer και GSK να μειώσουν τις τιμές.
Όπως εξηγούν, ο εμβολιασμός χιλιάδων παιδιών στους προσφυγικούς καταυλισμούς πλέον καθίσταται εξαιρετικά δύσκολος.
Στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν εμβολιάσει περισσότερα από 5.000 παιδιά, ηλικίας από έξι μηνών έως 15 ετών, σε διάφορους καταυλισμούς και τόπους διαμονής προσφύγων σε όλη την Ελλάδα.
Η θωράκιση αφορά δέκα ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης και της πνευμονίας, η οποία παραμένει η κυριότερη αιτία θανάτου για τα παιδιά κάτω των πέντε ετών παγκοσμίως και αποτελεί ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο για τα παιδιά που ζουν σε καθεστώς κρίσης.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έκαναν έκκληση στην Pfizer και την GlaxoSmithKline (GSK) «να μειώσουν για τις κυβερνήσεις και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε περιβάλλοντα κρίσεων την τιμή του εμβολίου PCV κατά του πνευμονιόκοκκου, ενός από τα μικρόβια που προκαλούν σοβαρή πνευμονία».
Στο πλαίσιο της εμβολιαστικής κάλυψης στην Ελλάδα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα πλήρωσαν 60 ευρώ ανά δόση για το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο, το οποίο προμηθεύτηκαν από τοπικά φαρμακεία.
«Η τιμή αυτή είναι 20 φορές πιο ακριβή από τη χαμηλότερη τιμή του εμβολίου σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία είναι περίπου 2,80 ευρώ ανά δόση, ενώ απαιτούνται τρεις δόσεις του εμβολίου προκειμένου ένα παιδί να είναι πλήρως προστατευμένο», εξηγούν.
Όπως αναφέρεται, παρά το γεγονός ότι ο εμβολιασμός στην Ελλάδα πραγματοποιείται σε εξαιρετικά ευάλωτα παιδιά, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως είναι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν είναι σε θέση να αγοράσουν τα εμβόλια στη χαμηλότερη διαθέσιμη τιμή, καθώς αυτή η τιμή είναι διαθέσιμη μόνο στις πιο φτωχές χώρες του κόσμου μέσω της «Συμμαχίας Gavi».
Ένα ακόμη εμβόλιο που χορηγείται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα κατά τη διάρκεια αυτών των εμβολιασμών στην Ελλάδα και προστατεύει τα παιδιά από έξι ασθένειες, είναι επίσης ιδιαιτέρως ακριβό, με κόστος περίπου 65 ευρώ ανά δόση.
«Οι κυβερνήσεις και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις χρειάζονται τα απαραίτητα εργαλεία για να προστατεύσουν τα παιδιά που βιώνουν μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις της εποχής μας», δήλωσε ο Απόστολος Βεΐζης, γιατρός και Διευθυντής Προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα.
Και προσθέτει:
«Η Pfizer και η GSK πρέπει να μειώσουν την τιμή του εμβολίου κατά της πνευμονίας. Με την κατάρρευση των συστημάτων υγείας στη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, όπως είναι φυσικό, τα περισσότερα παιδιά που ζουν στους καταυλισμούς και γύρω από αυτούς δεν έχουν εμβολιαστεί στη χώρα τους ή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους. Αυτά τα παιδιά ζουν σε απαράδεκτες συνθήκες και δεν θα πρέπει να έχει επίπτωση στην υγεία τους το γεγονός ότι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους για να σωθούν. Είμαστε υποχρεωμένοι να τα προστατεύσουμε με κάθε κόστος από την πνευμονία και άλλες θανατηφόρες ασθένειες».
«Για περισσότερα από έξι χρόνια, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσπαθούν να διαπραγματευτούν χαμηλότερη τιμή για το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο με τις δύο μοναδικές εταιρίες που το παράγουν, την Pfizer και την GSK, προκειμένου η διεθνής ιατρική οργάνωση να είναι σε θέση να προστατεύσει τα παιδιά που πλήττονται από την πνευμονία στη διάρκεια διαφόρων κρίσεων.
»Μέχρι στιγμής, και οι δύο φαρμακευτικές εταιρίες έχουν αρνηθεί να μειώσουν την τιμή, με αποτέλεσμα να μην διαφαίνεται στον ορίζοντα λύση για τους πληθυσμούς που ζουν σε κρίση» τονίζεται.
«Τον περασμένο Μάιο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέδωσαν τις υπογραφές περισσότερων από 416.000 ανθρώπων από 170 χώρες, οι οποίοι υπέγραψαν έκκληση, ζητώντας από την Pfizer και την GSK να μειώσουν την τιμή του εμβολίου κατά της πνευμονίας στα 5 δολάρια ανά παιδί (και για τις τρεις δόσεις) σε περιπτώσεις πληθυσμών που πλήττονται από κρίσεις, αλλά και για όλες τις αναπτυσσόμενες χώρες. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν τους εμβολιασμούς 3.000 παιδιών στην Ειδομένη τον Μάιο».
Στη συνέχεια πραγματοποίησαν εμβολιαστική κάλυψη για όλα τα παιδιά στους προσφυγικούς καταυλισμούς στον Ελαιώνα, το Ελληνικό, τις Θερμοπύλες και τη Σάμο. Αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται εμβολιασμοί στη Λέσβο, τον Πειραιά και την Ήπειρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εμβολιασμοί πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας.

Aπό www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.