27.6.16

Σήμερα η δίκη του πρώην δημάρχου Ελληνικού Χρ.Κορτζίδη για το κίνημα που ελευθέρωσε χώρους το 2009

Δικάζεται σήμερα ο πρώην δήμαρχος Ελληνικού, Χρήστος Κορτζίδης. Κατηγορείται για την «απελευθέρωση» τμήματος πρώην αεροπορικής μονάδας το 2009. Ο χώρος που έγινε πάρκο είναι ξανά υποψήφιος για τσιμεντοποίηση, στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού. Στο πλευρό του δεκάδες φορείς, πανεπιστημιακοί, αιρετοί και συνδικαλιστές.  

Θυμάται κανείς το κίνημα για τους ελεύθερους χώρους και την ελεύθερη πρόσβαση στο πράσινο και τις παραλίες; Το καλοκαίρι του 2007, ο τότε δήμαρχος Ελληνικού, Χρήστος Κορτζίδης, είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη με μια πολυήμερη απεργία πείνας, διεκδικώντας εκ μέρους όλων το συνταγματικό δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στον αιγιαλό, ενώ μαζί με χιλιάδες πολίτες, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, παρουσία βουλευτών και πολιτικών αρχηγών, αφαίρεσε την περίφραξη της πλαζ του Αγ. Κοσμά αποδίδοντάς την στους δημότες. Θυμάται κανείς την ίδια ακριβώς πράξη, που επανέλαβαν πάλι ο Χρήστος Κορτζίδης και οι αιρετοί του Δήμου Ελληνικού τον Σεπτέμβρη του 2009, σε μια μαζικότατη συγκέντρωση, μετατρέποντας ένα κομμάτι της πρώην αεροπορικής μονάδας 129 ΠΥ σε πάρκο, υλοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων;
Επτά χρόνια μετά, ο τότε δήμαρχος Χρήστος Κορτζίδης και οι πρώην επικεφαλής των συνδυασμών της αντιπολίτευσης Ιορδάνης Εφραιμίδης και Παναγιώτης Κουλουρίδης αντιμετωπίζουν πρωτόδικη ποινή φυλάκισης ενός έτους για «κατάληψη δημόσιου κτήματος». Σήμερα, 27 Ιουνίου, εκδικάζεται η έφεση που άσκησαν, ενώ δεκάδες πανεπιστημιακοί, πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί, συνδικαλιστές κ.ά. υπογράφουν ψήφισμα συμπαράστασης στον Χρήστο Κορτζίδη, σημειώνοντας ότι τυχόν καταδίκη του «θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ποινικοποίηση των εργατικών και κοινωνικών αγώνων», καλώντας σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το δικαστήριο. Μεταξύ άλλων συνυπογράφουν ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής, οι πρώην υπουργοί Νάντια Βαλαβάνη, Κώστας Ησυχος και Δημήτρης Στρατούλης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Δέσποινα Κουτσούμπα και Φλώρα Νικολιδάκη και ο δημοτικός σύμβουλος Ν. Σμύρνης Γιώργος Αφεντουλίδης, ο καρδιολόγος, μέλος του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου του Ελληνικού, Γιώργος Βήχας, αριστεροί πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι κ.ά.
«Στον χώρο αυτό, που απελευθερώσαμε το 2009, προβλέπεται από το επιχειρηματικό σχέδιο του επενδυτή, αν γίνει αυτή η παραχώρηση, να χτιστούν εμπορικά κέντρα. Κάναμε τότε μια κινητοποίηση με τη συμμετοχή του κόσμου. Δώσαμε για χρήση έναν χώρο καταπράσινο, χωρίς να εμποδίσουμε σε τίποτα κανέναν, και βρεθήκαμε κατηγορούμενοι και τιμωρημένοι. Για τον ίδιο αυτό χώρο, όπως και για τον ευρύτερο χώρο του πρώην αεροδρομίου και της παραλίας, πρέπει να εντείνουμε την προσπάθεια για να μην ιδιωτικοποιηθεί και τσιμεντοποιηθεί» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Χρήστος Κορτζίδης εν όψει της δίκης.

Από www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.