31.5.16

«Έμοιαζε σαν να κοιμάται»… αλλά ήταν νεκρό

Της Χριστίνας Χάσου

Συγκλονίζει η φωτογραφία που διένειμε σήμερα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης η οργάνωση Sea Watch, η οποία απεικονίζει ένα πνιγμένο μωρό στην αγκαλιά ενός διασώστη. Το παιδάκι, το οποίο περισυνέλεξαν μέλη της οργάνωσης ανοιχτά της Ιταλίας, ήταν μάλλον μικρότερο του ενός έτους.

«Έμοιαζε σαν να κοιμάται», έγραψε στο e-mail που έστειλε στην οργάνωση ο Γερμανός που το περισυνέλεξε. «Έμοιαζε με κούκλα, με τα χέρια ανοιχτά. Το έπιασα από τον πήχη του χεριού του και τράβηξα αμέσως το ελαφρύ σώμα προστατευτικά στην αγκαλιά μου, σαν να ήταν ακόμη ζωντανό... Είχε τα χέρια ανοικτά με τα μικροσκοπικά δάχτυλά του στον αέρα, ο ήλιος έλαμπε στα φωτεινά, φιλικά αλλά ακίνητα μάτια του».
Ο διασώστης, πατέρας τριών παιδιών και μουσικοθεραπευτής στο επάγγελμα, συνέχισε: «Άρχισα να τραγουδώ για να παρηγορήσω τον εαυτό μου και να εκφράσω αυτή την αδιανόητη στιγμή που σου σκίζει την καρδιά. Μόλις έξι ώρες πριν το παιδί ήταν ζωντανό».
Πολύ λίγα πράγματα είναι γνωστά για το παιδάκι η σορός του οποίου παραδόθηκε στο ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό. Οι διασώστες δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν αν το βρέφος ήταν αγόρι ή κορίτσι και δεν είναι γνωστό ούτε αν η μητέρα ή ο πατέρας του περιλαμβάνονται στους επιζώντες. Το σκάφος στο οποίο επέβαινε το παιδάκι είχε αποπλεύσει από την Λιβύη και μετέφερε εκατοντάδες πρόσφυγες, όπως δήλωσαν επιζήσαντες του ναυαγίου.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Αμνηστία, πάνω από 700 πρόσφυγες έχουν πνιγεί από την προηγούμενη εβδομάδα προσπαθώντας να περάσουν από την Αφρική στην Ιταλία, αφού η συγκεκριμένη δίοδος είναι η μοναδική που έχει απομείνει μετά το κλείσιμο του «βαλκανικού δρόμου». Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των προσφύγων που έχουν χάσει τη ζωή τους στον δρόμο για την Ευρώπη ξεπερνά τους 8.000 από τις αρχές του 2014.

Η οργάνωση Sea Watch δημοσίευσε τη φωτογραφία με σκοπό να ευαισθητοποιήσει την διεθνή κοινή γνώμη για τους συνεχιζόμενους θανάτους προσφύγων, εννέα μόλις μήνες αφότου η εικόνα του μικρού Αιλάν Κουρντί προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση. Η έλλειψη ασφαλούς περάσματος συνεχίζει να αφαιρεί ανθρώπινες ζωές, τη στιγμή που τα μικρά παιδιά συνεχίζουν να είναι τα περισσότερα και τραγικότερα θύματα του πολέμου στη Συρία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.