17.5.16

Έκθεση φωτογραφίας για το προσφυγικό στο μουσείο Μπενάκη

Μια έκθεση φωτογραφίας με θέμα το ταξίδι των προσφύγων ανοίγει απόψε στις 8 μ.μ. τις πόρτες της στο μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138), η οποία διηγείται μέσω του φωτογραφικού φακού, ιστορίες ανθρώπων που εγκατέλειψαν με βίαιο τρόπο τους τόπους καταγωγής τους και έφτασαν στην Ελλάδα, ο οποίος είναι και ο πρώτος σταθμός των προσφύγων προς την αναζήτηση του «ευρωπαϊκού ονείρου».
Ο τίτλος της έκθεσης είναι «Το ταξίδι. Μετακινούμενοι πληθυσμοί» και αποτελείται από 140 φωτογραφίες, από οχτώ αναγνωρισμένους φωτορεπόρτερ, όπως τους βραβευμένους με βραβείο Πούλιτζερ Γιάννη Μπεχράκη και Άλκη Κωνσταντινίδη, αλλά και τους Γιώργο Μουτάφη, Άγγελο Τζωρτζίνη, Enri Canaj, Μυρτώ Παπαδοπούλου, Ορέστη Σεφέρογλου και Χλόη Κριθαρά – Devienne.

Οι φωτογραφίες αφορούν την διαδρομή των προσφύγων στην ελληνική επικράτεια και χωρίζονται σε τρεις ενότητες, οι οποίες είναι η είσοδος (όπου συμπεριλαμβάνονται φωτογραφίες από την άφιξη των προσφύγων στα ελληνικά νησιά), η παραμονή (δηλ. φωτογραφίες από κέντρα φιλοξενίας, κέντρα κράτησεις, καταυλισμούς και πλατείες στις οποίες έμειναν οι πρόσφυγες), αλλά και η έξοδος (δηλ. φωτογραφίες από την Ειδομένη).
Η εν λόγω έκθεση συνδιοργανώνεται απο την οργάνωση «αλληλεγγύη – SolidarityNow» και το Μουσείο Μπενάκη και εγκαινιάζεται σήμερα στις 8 το βράδυ στο μουσείο Μπενάκη, ενώ τα εκθέματα θα βρίκονται εκεί από τις 19 μέχρι και τις 29 Μαΐου.
«Στόχος μας με την παρούσα έκθεση είναι να προσεγγίσουμε ένα μεγαλύτερο κοινό ώστε να γνωρίσει τη σκληρή πραγματικότητα με την οποία έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι, απλά για να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους σε μια ζωή με ασφάλεια, για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Να τους φέρουμε σε επαφή, μέσα από δυνατές εικόνες κορυφαίων στο είδος τους διεθνών φωτογράφων, με αυτή την πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση που βιώνουμε», τονίζει ο γενικός διευθυντής του αλληλεγγύη-SolidarityNow, Επαμεινώνδας Φαρμάκης και συνεχίζει: «Είναι για εμάς μια μοναδική ευκαιρία να αναδείξουμε, μέσα από τη συστηματική προσπάθεια που γίνεται από το SolidarityNow, την κοινωνία της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς απέναντι στους πιο ευάλωτους από τους συνανθρώπους μας».
«Οι φωτογραφίες κάνουν το γύρω του κόσμου για να δείξουν τι συμβαίνει», επισήμανε η Γεωργία Ιμσιρίδου, από το Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη. Θυμίζοντας μια άλλη συλλογή του Φωτογραφικού Αρχείου του Μουσείου, τόνισε πως το χειμώνα του 41-42, φωτογραφίες που βγήκαν λαθραία από τη χώρα στο εξωτερικό αποκαλύπτοντας την εξαθλίωση του πληθυσμού από την ναζιστική κατοχή, κινητοποίησαν τον Ερυθρό Σταυρό, που ήρθε στην Αθήνα για βοήθεια.
Από τη μεριά του, ο φωτογράφος Γιάννης Μπεχράκης σημείωσε πως «Είμαστε η φωνή των κατατρεγμένων και τα μάτια τα δικά σας».
Εκτός από τις φωτογραφίες, στην έκθεση περιλαμβάνονται σκίτσα προσφύγων, καθώς επίσης, προβολή του ντοκιμαντέρ του Χρόνη Πεχλιβανίδη με τίτλο «Refugee Highway», αλλά και μια ηχητική εγκατάσταση και μία πραγματική σκηνή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που φιλοξένησε εκατοντάδες οικογένειες τον τελευταίο χρόνο στη Χίο, και στην οποία στεγάζεται μέρος από το δεύτερο μέρος της έκθεσης, που αφορά στην «Παραμονή».

Πηγή: presspublica.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.