19.5.16

Απεργία πείνας από 45 πρόσφυγες στη Σούδα- ζητούν υπεύθυνη ενημέρωση



Σε απεργία πείνας έχουν προχωρήσει από το πρωί της Τρίτης 45 πρόσφυγες, 20  άντρες και  25 γυναίκες στο Κέντρο φιλοξενίας στη Σούδα του Κάστρου της Χίου.
Κάτω από τέντες στην είσοδο του Κέντρου, κάθονται για δεύτερη μέρα αρνούμενοι να σιτιστούν και ζητώντας μία υπεύθυνη απάντηση για το μέλλον τους.
«Δεν χρειαζόμαστε φαγητό, χρειαζόμαστε ένα μέλλον», γράφουν σε ένα από τα ταμπλό όπου κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους.



Σύριοι στην πλειοψηφία τους, από το μεσημέρι και μετά, έκλεισαν με χαρτοταινία τα στόματα τους και δέθηκαν συμβολικά ανά δύο με πλαστικές λωρίδες
Οι περισσότεροι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Χίο από τις 20 του Μάρτη, όταν τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία ΕΕ. Και Τουρκίας.
Ο Γουασίμπ είναι καθηγητής αγγλικών στο Πανεπιστήμιο της Δαμασκού. Βρίσκεται στη χώρα μας μαζί με τη γυναίκα του και τα 3 παιδιά τους.
Έχουμε αποφασίσει να συνεχίσουμε την απεργία πείνας μέχρι να πάρουμε μια ικανοποιητική απάντηση από την Ελληνική Κυβέρνηση ή από τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών.
«Αν σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία , θέλουμε να γυρίσουμε στην πατρίδα μας», λέει.
 
Ο Ογκμα είναι από την πόλη deir al zour, ιδιαίτερα δυναμικός στο λόγο του ξεχωρίζει ανάμεσα στους απεργούς. 
Διέθετε μια μικρή επιχείρηση και αναγκάστηκε να φύγει μαζί με τη γυναίκα του και τα δύο παιδιά τους για ένα καλύτερο μέλλον.
Κρατά στα χέρια του, το ένα του παιδί, «για αυτά παλεύουμε» μας λέει.
Πολλοί πρόσφυγες επισημαίνουν τις ελλείψεις που υπάρχουν στο χώρο φιλοξενίας της Σούδας, κυρίως σε φαγητό, αφού σε αντίθεση με αυτούς που βρίσκονται στο κέντρο Κράτησης της ΒΙΑΛ δεν τους διανέμεται φαγητό.
Κοντά τους βρίσκονται οι αλληλέγγυοι πολίτες της Χίου, που τους προσφέρουν φαγητό αλλά και ψυχολογική στήριξη σε αυτή τη δύσκολη φάση της περιπέτειάς τους.

Αλλά και ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως η Νορβηγική NRC, με τον Sebastian Ntarintan, επικεφαλή του γραφείου Norvegian Refugees Council στη Χίο να μας μιλά για τα προγράμματα που προσπαθούν να υλοποιήσουν με στάδια ανοιχτά για τους πρόσφυγες ή την δεντροφύτευση σε χωριό της Χίου που είχε πληγεί από τη μεγάλη πυρκαγιά.
Η Φάτια είναι δασκάλα καλλιτεχνικών, πέρασε με κίνδυνο της ζωής της και του γιου της στη Χίο, εδώ και 2 μήνες περίπου. Στη Συρία άφησε τον άντρα της με τα άλλα δυο τους παιδιά, λόγω των άρρωστων γονιών τους.
Μάλιστα όπως λέει η οικογένειά της είναι εγκλωβισμένη σε περιοχή που ελέγχεται από τους ISIS, ενώ τελικός τους προορισμός θέλουν να είναι η Ολλανδία.
800 πρόσφυγες απαριθμούνται περίπου στο Κέντρο, από αυτούς το 40% είναι παιδιά και περίπου 60 ασυνόδευτα…


Ο υπεύθυνος του Κέντρου από πλευράς Δήμου Χίου Γιώργος Χαβιάρας, κατανοεί τα αιτήματα  των απεργών πείνας.
Επισημαίνει ότι έχει καθυστερήσει πολύ η εξέταση των αιτημάτων ασύλου, που αναμενόμενο είναι να προκαλεί μια νευρικότητα μέσα στο κέντρο, το οποίο δεν προοριζόταν για τέτοιο σκοπό.
Στους εσωτερικούς χώρους του Κέντρου της Σούδας, η ζωή των προσφύγων συνεχίζει τους ρυθμούς της.
Τα παιδιά συνεχίζουν το παιχνίδι τους, μια όμορφη κοπέλα με πορτοκαλί μαντήλα μας παρακαλεί να μην την χρησιμοποιήσουμε πλάνα σε περίπτωση που την έχουμε τραβήξει, κάποια γιαγιά κάθεται ακόμα στην «εξώπορτα» του οικίσκου με το εγγόνι αγκαλιά, ενώ οι άντρες συζητούν τα προβλήματα που καθημερινά προκύπτουν και πως μπορούν να τα λύσουν, μέχρι να πάρουν το πολυπόθητο χαρτί που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν το ταξίδι τους για μια καλύτερη ζωή.

Πηγή: era-aegean.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.