17.4.16

Ακροδεξιοί εισέβαλαν σε θεατρική παράσταση στη Βιέννη

Ομάδα περίπου τριάντα ακροδεξιών εισέβαλε το βράδυ της Πέμπτης σε θεατρική παράσταση έργου της τιμηθείσας με βραβείο Νομπέλ, Αυστριακής συγγραφέως, Ελφρίντε Γέλινεκ, πετώντας κόκκινη μπογιά στους θεατές και αφήνοντας αντιμεταναστευτικές προκηρύξεις.

Το κοινό του έργου «Οι Προστάτες», στο οποίο εκτός από τους ηθοποιούς έπαιζαν και αιτούντες άσυλο πρόσφυγες, αντέδρασε φωνάζοντας το σύνθημα: «Εξω οι ναζί!», με κάποιους να έρχονται στα χέρια με τους εισβολείς, οι οποίοι τράπηκαν σε φυγή.

Η αστυνομία, η οποία έφθασε στο σημείο μετά τη φυγή των ακροδεξιών ταραξιών, παρέμεινε στην αίθουσα, μετά την απαίτηση των συντελεστών της παράστασης, αλλά και του κοινού, για τη συνέχιση του έργου.Η προκήρυξη που πέταξαν οι ακροδεξιοί είχε τίτλο «Η πολυπολιτισμικότητα σκοτώνει», ενώ πριν διαφύγουν οι εισβολείς φώναξαν συνθήματα, «εξηγώντας» ότι η διαφωνία τους δεν αφορούσε το έργο, αλλά την «υποκρισία και την ηθική κατάπτωση του κοινού».

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Πολιτισμού της Αυστρίας, Γιόζεφ Οστερμάγερ, είπε ότι το «απαράδεκτο περιστατικό» δεν είναι παρά μία ακόμη επίθεση από την ακροδεξιά εθνικιστική ομάδα «Ταυτότητα».

«Η συνταγματικά εγγυημένη ελευθερία των τεχνών και της έκφρασης είναι εξίσου ιερή, όσο και η προστασία των μειονοτήτων. Δεν θα αποστρέψουμε το βλέμμα από τις απεχθείς αυτές ενέργειες, δεν θα τις αποδεχθούμε και δεν θα υποβαθμίσουμε τη σημασία τους», είπε ο κ. Οστερμάγερ, μιλώντας σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Το θεατρικό έργο «Προστάτες» της Ελφρίντε Γέλινεκ, που ανέβηκε για πρώτη φορά σε θεατρική σκηνή της Γερμανίας το 2014, αποτελεί οξύτατη καταγγελία της απάνθρωπης μεταχείρισης, που αντιμετωπίζουν από τα ευρωπαϊκά κράτη, όσοι αιτούνται άσυλο.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.