15.3.16

Eπιστρέφουν στην Ελλάδα τους πρόσφυγες που πέρασαν στην ΠΓΔΜ - Ελεύθεροι οι 50 φωτορεπόρτερ και εθελοντές

Ελεύθεροι αφέθησαν τα ξημερώματα της Τρίτης οι 50 φωτορεπόρτερ και εθελοντές που κρατούνταν  από το  απόγευμα της Δευτέρας στο αστυνομικό τμήμα της Γευγελής. Οι φωτορεπόρτερ και οι αλληλέγγυοι  ακολουθούσαν τους περισσότερους από 1.000 πρόσφυγες που κατάφεραν και πέρασαν τον χείμαρρο που βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, μετά το ακριτικό χωριό Χαμηλό. Στο σημείο έφτασαν στη συνέχεια κατά διαστήματα νέες ομάδες προσφύγων από την Ειδομένη.
Κρατώντας σχοινιά και με τα λιγοστά τους υπάρχοντα ανά χείρας, οι πρόσφυγες πέρασαν μέσα από τα παγωμένα νερά επιχειρώντας να βρουν κάποιο πέρασμα, προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη, το οποίο είχε σταματήσει στην Ειδομένη εδώ και αρκετές ημέρες. Περίπου 1000 πρόσφυγες κατάφεραν να περάσουν στο έδαφος της γειτονικής χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 1000 πρόσφυγες που καταφέραν να περάσουν στην γειτονική χώρα  βρίσκονται  χωρίς φαγητό και βοήθεια από αλληλέγγυους και ΜΚΟ των οποίων η πρόσβαση στους πρόσφυγες έχει απαγορευθεί. Όπως αναφέρουν ακτιβιστές στο twitter οι Αρχές της γειτονικής χώρας έχουν συλλάβει περίπου 600 πρόσφυγες και είναι ακόμη άγνωστο αν θα επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα η την Τουρκία.
Σύμφωνα με τους Γιατρούς του Κόσμου που βρίσκονται στην Ειδομένη περισσότεροι από 500 πρόσφυγες έχουν επιστραφεί στην Ελλάδα από τις αρχές της ΠΓΔΜ.
Επιπλέον  στρατιώτες της ΠΓΔΜ επέστρεψαν με φορτηγά στην Ειδομένη εκατοντάδες πρόσφυγες που διέσχισαν τα σύνορα, περίπου 100 έφτασαν στον καταυλισμό στην Ειδομένη. 
«Παίρνουμε μέτρα για να επιστρέψουμε την ομάδα στην Ελλάδα. Η αστυνομία και ο στρατός έχουν ενισχύσει την ασφάλεια στα σύνορα σε καίρια σημεία», δήλωσε η εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ σύμφωνα με το Reuters.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το βράδυ του Σαββάτου μοιράζονταν στον καταυλισμό φυλλάδιο  όπου αναγράφονταν ότι τα σύνορα είναι εικονικά κλειστά και πως αν περπατούσαν πέντε χιλιόμετρα, θα μπορούσαν να περάσουν στην ΠΓΔΜ με χάρτη για την διαδρομή.



Πηγή: www.alterthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.