29.3.16

Ένταση στη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη

Ένταση προκλήθηκε το μεσημέρι, όταν οι αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να εκκενώσουν για δεύτερη φορά σήμερα τις σιδηροδρομικές γραμμές στην Ειδομένη και οι πρόσφυγες απάντησαν με πετροπόλεμο.
Ακολούθησε μικροσυμπλοκή, κατά τη διάρκεια της οποίας η αστυνομία έβαλε στο αυτοκίνητο για να προσαγάγει μία γυναίκα, αλλά οι συγκεντρωμένοι πρόσφυγες την έβγαλαν έξω.
Το επεισόδιο εκτονώθηκε και οι πρόσφυγες παραμένουν πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, ενώ έστησαν και μικροφωνική εγκατάσταση προκειμένου, όπως είπαν, να ενημερώνουν όλους όσοι βρίσκονται στον καταυλισμό και να στείλουν το δικό τους μήνυμα προς την Ευρώπη.
Νωρίτερα το πρωί η αστυνομία προχώρησε στην ομαλή απομάκρυνση όσων παράμειναν στις γραμμές στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, χωρίς να σημειωθεί κάποια ένταση.

Ωστόσο, πρόσφυγες και μετανάστες που ζητούν το άνοιγμα των συνόρων επέστρεψαν και πάλι στο σημείο, όπου τις τελευταίες έντεκα μέρες πραγματοποιούν συμβολική κατάληψη. 
AP Photo/Darko Vojinovic
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλαπλασιάστηκαν οι αναχωρήσεις προσφύγων από την Ειδομένη -13 λεωφορεία- για άλλα κέντρα, καθώς τουλάχιστον έτσι έχουν ελπίδες για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.
Ωστόσο, ομάδες νεαρών όλων των καταυλισμών της περιοχής δεν φαίνεται να πτοούνται και παραδίδουν ο ένας στον άλλο τη σκυτάλη των ήρεμων διαμαρτυριών.
Επίσης, άλλοι άνθρωποι παρά την κούραση παραμένουν. «Εδώ στην Ειδομένη έχουμε βάλει τη ζωή μας σε αναμονή και περιμένουμε να πατήσουμε το κουμπί της επανεκκίνησης, μόλις μας δοθεί η ευκαιρία να συνεχίσουμε το ταξίδι μας» λέει νεαρή κοπέλα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Παρά το γεγονός ότι γνωρίζει πολύ καλά πως η σιδερόφραχτη πύλη στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ δεν πρόκειται να ανοίξει και δεν θα συνεχίσει από εκεί το ταξίδι του, δεν εγκαταλείπει τον καταυλισμό γιατί θα νιώθει «άχρηστος» δηλώνει άλλος πρόσφυγας.
Επίσης, 30 περίπου πρόσφυγες απέκλεισαν σήμερα την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, στο ρεύμα προς Ευζώνους και λίγο πριν τη στροφή για Ευζώνους, διαμαρτυρόμενοι για τα κλειστά σύνορα. Η κυκλοφορία των οχημάτων στον δρόμο αποκαταστάθηκε, καθώς έληξε η κινητοποίηση.
AP Photo/Darko Vojinovic 
Κλιμάκιο του Πανεπιστημίου Αθηνών επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις στην Ειδομένη, όπου διαπίστωσε σοβαρά προβλήματα και αυξημένη ρύπανση του περιβάλλοντος.
Στη θέση τέσσερα, την προτελευταία της κλίμακας από ένα έως πέντε, κατατάσσει τον άτυπο καταυλισμό το κλιμάκιο, που πραγματοποίησε αυτοψία στον χώρο με επικεφαλής τον καθηγητή του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Ευθύμη Λέκκα.
Στον καταυλισμό της Ειδομένης παραμένουν 11.370 και ακόμη οι 1.250 στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου. 
Πρόσφυγες στην ΕιδομένηAP Photo/Darko Vojinovic 

Στους 50.364 οι πρόσφυγες στη χώρα

Στους 50.364 υπολογίζονται οι πρόσφυγες στην ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.
Οι 4.242 παραμένουν στα νησιά, ενώ οι νέες αφίξεις ανέρχονται σε μόλις 192. Στις δομές της Αττικής φιλοξενούνται 14.698 άτομα, ενώ στην κεντρική Ελλάδα βρίσκονται 2.874.
Οι περισσότεροι βρίσκονται στη βόρεια Ελλάδα (28.550). Εκτός από την Ειδομένη, φιλοξενούνται σε χώρους στη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, την Καβάλα, τη Δράμα, την Κοζάνη, την Κατερίνη, την Κόνιτσα, την Πρέβεζα, τα Γιάννενα, τα Γιαννιτσά και τη Βέροια.
Χθες οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, που συμμετείχαν σε σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα, συζήτησαν για την αναγκαία δημιουργία 30.000 θέσεων φιλοξενίας, καθώς και για την εφαρμογή σχεδίου μετακίνησης προσφύγων από την Ειδομένη και τον Πειραιά σε κέντρα φιλοξενίας.


Στόχος είναι να ξεκινήσει η επιστροφή μεταναστών προς την Τουρκία στις 4 Απριλίου, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στην επικαιροποιημένη συμφωνία επανεισδοχής. 

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.