8.3.16

Προσφυγικό: Μια ακόμα σύνοδος κορυφής της ΕΕ τελείωσε…

Tου Τάκη Γιαννόπουλου


Ειδομένη, Μάρτης 2016:

Η Πίμαν, η οποία εργαζόταν ως καθηγήτρια Αγγλικών πριν φύγει από τη Συρία, βρίσκεται στο δρόμο δύο μήνες τώρα.

«Είμαι εδώ με την οικογένειά μου, κοιμόμαστε σε αυτή τη μικρή σκηνή. Ποτέ δεν φανταζόμασταν ότι θα βρισκόμασταν σε αυτή τη φρικτή κατάσταση. Όταν φύγαμε από την πόλη μας, τα παιδιά μου ήθελαν να πάρουν μαζί τα παιχνίδια τους και τα βιβλία τους. Τους έλεγα να μην ανησυχούν. Θα πάρουμε καινούρια παιχνίδια στο νέο μας σπίτι. Συνεχίζουν να ρωτούν, πού είναι το νέο μας σπίτι;»

Τι μπορεί να της απαντήσει ο οποιοσδήποτε από τους ηγέτες της ΕΕ ή της Τουρκίας; Απολύτως τίποτα. 29 πρωθυπουργοί της ΕΕ και της Τουρκίας, μετά από 12 ώρες συνεδρίασης στην 8η σύνοδο κορυφής από τον Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα, βασικά αποφάσισαν… να αποφασίσουν στην επόμενη σύνοδο κορυφής στις 17 και 18 Μαρτίου.

Η ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία που λέγεται ΕΕ ποτέ δεν ήταν πιο ξεγυμνωμένη, διαιρεμένη και παράλυτη.


28 «δημοκρατικές» χώρες – κάτι ξέχασαν

28 εκπρόσωποι υποτίθεται δημοκρατικών χωρών εκλιπαρούσαν έναν εκπρόσωπο ενός ημι- δικτατορικού καθεστώτος να κάνει κάτι, «ξεχνώντας»:

  • Την καταπίεση των Κούρδων

  • Τις διώξεις και τις δολοφονίες αριστερών αγωνιστών

  • Την δράση του παρακράτους

  • Τους βομβαρδισμούς συριακών εδαφών

  • Την καταπάτηση στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων

  • Την πολύ πρόσφατη ωμή και απροκάλυπτη κυβερνητική παρέμβαση στην εφημερίδα ΖΑΜΑΝ και στο πρακτορείο Cihan

  • Τους πυροβολισμούς προσφύγων στα σύνορα και τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης 2.7 εκ. προσφύγων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης

Το μόνο που ενδιαφέρει την «αναπτυγμένη» ΕΕ είναι το πρόβλημα να μείνει μακριά από την πόρτα της.

Το διεθνές δίκαιο, η συνθήκη της Γενεύης, οι πρόσφυγες…

Το τσαλαπάτημα κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου, της συνθήκης της Γενεύης κοκ για τα δικαιώματα των προσφύγων γίνεται και επίσημα πρακτική της ΕΕ. Ενδεικτικά 26 οργανώσεις από την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ, τη Σερβία, την Κροατία και τη Σλοβενία, που δουλεύουν στον βαλκανικό διάδρομο που χρησιμοποιούν οι πρόσφυγες, καταδικάζουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις:

«που παραβιάζουν το εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές Δίκαιο, κλείνοντας τις πόρτες τους προς ανθρώπους που δικαιούνται διεθνή προστασία.

»Οι ημερήσιοι περιορισμοί για τον αριθμό των ανθρώπων που δέχονται οι χώρες είναι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκάθαρα ασυμβίβαστοι με τη Συνθήκη της Γενεύης για τους Πρόσφυγες. Ανησυχούμε ότι θα οδηγήσουν σε "επαναπροωθήσεις" ή ομαδικές απελάσεις, οι οποίες παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα»

Ο Βενσάν Κοστέλ, περιφερειακός διευθυντής για την Ευρώπη της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στη Γενεύη πως:

«Η συλλογική απέλαση ξένων πολιτών απαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μια συμφωνία που θα ισοδυναμεί με καθολική επιστροφή σε μια τρίτη χώρα δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο.

»Η Ευρώπη δεν εκπλήρωσε καν τη συμφωνία του περασμένου Σεπτεμβρίου για τη μετεγκατάσταση 66.000 προσφύγων από την Ελλάδα, έχοντας κατανείμει μόνον 600 μεταξύ αυτών μέχρι σήμερα στο εσωτερικό της Ένωσης...»

Τα βασικά σημεία της απόφασης

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το τέλος της Συνόδου κορυφής στα βασικά της σημεία αναφέρει:

·      να εξασφαλίζουν την επιστροφή όλων των νέων παράτυπων μεταναστών που μεταβαίνουν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά· το σχετικό κόστος θα καλύπτεται από την ΕΕ

·      για κάθε Σύριο που θα γίνεται εκ νέου δεκτός στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ένας άλλος Σύριος θα επανεγκαθίσταται από την Τουρκία στα κράτη μέλη της ΕΕ

·      να επιταχύνουν την εφαρμογή του χάρτη πορείας για την ελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων με όλα τα κράτη μέλη, με στόχο να αρθούν οι απαιτήσεις θεώρησης για τους Τούρκους υπηκόους το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2016

·      να επισπεύσουν την εκταμίευση των 3 δισ.  ευρώ που είχαν αρχικά εγκριθεί ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση μιας πρώτης δέσμης έργων πριν από το τέλος Μαρτίου και να λάβουν απόφαση για πρόσθετη χρηματοδότηση

·      να προετοιμαστούν για την απόφαση επί του ανοίγματος νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις προσχώρησης το συντομότερο δυνατόν, βάσει των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου του 2015

·      οι ακανόνιστες ροές μεταναστών κατά μήκος της οδού των δυτικών Βαλκανίων έχουν πλέον σταματήσει.

·      προώθηση, κατά προτεραιότητα, όλων των στοιχείων του χάρτη πορείας της Επιτροπής σχετικά με το πρόγραμμα «Αποκατάσταση του χώρου Σένγκεν», ούτως ώστε να τερματιστούν οι προσωρινοί έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα και να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του χώρου Σένγκεν πριν από το τέλος του έτους.

·      Με το παρόν έγγραφο τα κράτη μέλη δεν αναλαμβάνουν νέες δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση.

·      Ανθρωπιστική βοήθεια 368 εκατομμυρίων ευρώ θα λάβει η Ελλάδα μέχρι το 2020, όπως ανακοίνωσε ο Φρανσουά Ολάντ μετά τη λήξη της Συνόδου.

Στα παραπάνω σημεία ξεχωρίζουν 2 που αφορούν άμεσα την Ελλάδα:

Η φράση-χρησμός «ακανόνιστες ροές μεταναστών κατά μήκος της οδού των Δ. Βαλκανίων». Στην πράξη ποιες είναι οι κανονικές ροές; Και το κυριότερο ποιος είναι αυτός και με ποια κριτήρια που αποφασίζει ότι μόνο οι Σύριοι –και αυτοί όχι όλοι– είναι πρόσφυγες και δεν είναι όσοι προέρχονται από το Ιράκ, το Αφγανιστάν και αλλού;

Η ελληνική κυβέρνηση της αυτοαποκαλούμενης Αριστεράς είχε ήδη υιοθετήσει από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών την βασική θέση της ΝΔ για δημιουργία κέντρων κράτησης και μαζικές απελάσεις παράτυπων μεταναστών. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι ένα μεγάλο μέρος των προσφύγων θα χαρακτηρίζονται αυθαίρετα «παράτυποι μετανάστες» και θα επιστρέφουν διά της βίας εκεί από όπου έφυγαν γιατί κινδύνευε η  ζωή τους.

Όσο για την οικονομική στήριξη που υποτίθεται ότι λάβει η Ελλάδα: Θα πάρει 368 εκατομμύρια σε 3 χρόνια όταν μόνο φέτος δαπάνησε για την προσφυγική κρίση 600 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ ή πάνω από 1 δισ. ευρώ σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής Γ. Μουζάλα.

Και η Χρυσή Αυγή έχει πρόταση

Μέσα στον ορυμαγδό οι νοσταλγοί του Άουσβιτς νεοναζί της Χρυσής Αυγής διά στόματος του εκπροσώπου τύπου Η. Κασιδιάρη σε συνέντευξη στην Ελεύθερη Ώρα προτείνουν:

«να αλλάξει το νομικό πλαίσιο και να θεσπιστεί ιδιώνυμο αδίκημα. Όποιος περνάει παράνομα τα σύνορα της Ελλάδος να μην πηγαίνει σε hot spots, να μην τον ταΐζουμε τζάμπα σε πολυτελείς εγκαταστάσεις, αλλά να πηγαίνει στην φυλακή και να κάνει καταναγκαστικά έργα.»

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι περίπου 36.000 πρόσφυγες –ένα μεγάλο μέρος των οποίων είναι μικρά παιδιά– που  βρίσκονται σήμερα εγκλωβισμένοι στην χώρα, αν δεν τους πνίγανε στην θάλασσα θα τους είχανε βάλει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης να σπάνε πέτρες.

Η ιστορία διδάσκει…

Ακούγεται φρικιαστικό και ανήκουστο και είναι. Όμως και οι προτάσεις της ΕΕ –παρότι από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες– όταν προτείνουν επαναπροώθηση των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία τι εννοούν;

Να τους πάρουμε με την βία από την Ειδομένη, τα νησιά ή από την θάλασσα  και να τους στείλουμε στα τούρκικα στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου θα γίνονται βορά των διακινητών που θα έχουν ήδη βρει νέες διόδους προς την Ευρώπη με ότι αυτό συνεπάγεται για νέους θανάτους και ανείπωτη δυστυχία.

Γιατί όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Συρία και το χάος αλλού οι πρόσφυγες δεν θα έχουν άλλη επιλογή. Θα προσπαθούν με κάθε μέσο να φτάσουν εκεί που θα νοιώθουν πιο ασφαλείς και ότι μπορεί να κάνουν ένα καινούργιο ξεκίνημα στην ζωή τους.

Όσους φράχτες και να βάλεις, όσα πολεμικά πλοία και να στείλεις καμία δύναμη δεν μπορεί να σταματήσει απελπισμένους ανθρώπους. Αυτή είναι η παγκόσμια ιστορία της μετανάστευσης και της μαζικής μετακίνησης πληθυσμών.

Αν κάτι αποδεικνύουν οι σύνοδοι κορυφής ή οι συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών είναι το πρωτοφανές επίπεδο κοινοβουλευτικού κρετινισμού.

Αυτοί οι τύποι δεν θέλουν και δεν μπορούν να λύσουν το προσφυγικό πρόβλημα. Όταν οι πρόσφυγες –σε συνθήκες ανάπτυξης– μπορούν να ενταχτούν σαν φτηνό εργατικό δυναμικό είναι «ευλογία». Σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης όμως γίνονται «κατάρα» και πρέπει να μείνουν όσο γίνεται πιο μακριά.

Στον αγώνα δρόμου που διεξάγεται καθημερινά από άκρη σε άκρη σε όλη την Ευρώπη της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης  πρέπει να πάρουμε θέση. Από την μια αναπτύσσονται οι δυνάμεις της αντίδρασης, της ξενοφοβίας και του νεοναζισμού. Πιο πρόσφατα με το 8% και τις 14 έδρες των νεοναζί του Λαϊκού Κόμματος του Κοτλέμπα στην Σλοβακία, την άνοδο του ακροδεξιού ευρωσκεπτικιστικού AfD όπου κατέλαβε την τρίτη θέση με 13.2% στις τοπικές εκλογές στο γερμανικό κρατίδιο της Έσσης και την άνοδο του αντιισλαμικού ξενοφοβικού κινήματος Pegida.


Από την άλλη είχαμε την άνοδο της Αριστεράς και ειδικά της επαναστατικής αριστεράς στις εκλογές στην Ιρλανδία και σημαντικές διεργασίες προς τα αριστερά σε μια σειρά χώρες, και του ευρωπαϊκού Νότου και της Βρετανίας και των ΗΠΑ. Είχαμε επίσης αντιφασιστικές διαδηλώσεις σε πολλές χώρες της Ευρώπης και το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Το γνωστό σύνθημα ή εμείς ή αυτοί ποτέ δεν ήταν πιο επίκαιρο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.