23.3.16

«Θέλουμε την ελευθερία μας»: Οι πρόσφυγες που κρατούνται στη ΒΙΑΛ εξηγούν τα αιτήματά τους (Βίντεο)


Στο σύντομο βίντεο που τράβηξαν αλληλέγγυοι πολίτες, οι πρόσφυγες που «φιλοξενούνται» έγκλειστοι στο κέντρο κράτησης της ΒΙΑΛ εξηγούν τα αιτήματά τους: επαρκής τροφή, νερό, γάλα για τα παιδιά, ελευθερία.





«Είμαστε όλοι φυλακισμένοι, γέροι, παιδιά. Δεν υπάρχει καταφύγιο, κουβέρτες, δεν υπάρχει γάλα για τα βρέφη».
«Τα παιδιά μου είναι στη Γερμανία, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι. Εχω δικαίωμα να πάω κοντά τους»
«Οταν κάποιος πνίγεται στο Αιγαίο, όλα τα ΜΜΕ του κόσμου χύνουν δάκρυα. Αν περάσουμε το Αιγαίο, μας κλειδώνουν εδώ. Τι είναι αυτά;»
Οι πρόσφυγες που κρατούνται από την Κυριακή στη ΒΙΑΛ μίλησαν τη Δευτέρα σε εθελοντές που έφτασαν έξω από το κέντρο κράτησης κοντά στο Χαλκειός της Χίου και τους μοίρασαν είδη πρώτης ανάγκης. Τα θύματα της τελευταίας συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από τη στέρηση της ελευθερίας τους και άμεσες, βασανιστικές ανάγκες.

Φωτογραφία μέσα από τη ΒΙΑΛ, όπως την κατέγραψε πρόσφυγας στο τηλέφωνό του. Οι άνθρωποι κοιμούνται πάνω σε παλετες που έχουν καλυφθεί με χαρτόκουτες.

Όπως αναφέρεται στη σελίδα refugeetrail, «ξεκινήσαμε μια μακριά κουβέντα, που έκανε τις καρδιές μας να ραγίσουν. Προσπαθήσαμε να τους εξηγήσουμε την κατάσταση χωρίς να δημιουργήσουμε ταραχή, που θα κατέστρεψε τις ήδη λιγοστές ελπίδες τους να μείνουν στην Ευρώπη. Αλλά ήταν ξεκάθαρα απογοητευμένοι, λυπημένοι και θυμωμένοι.
Μας είπαν πως δεν είχαν ούτε τη δυνατότητα να αγοράσουν κάρτες SIM για τα κινητά τους, οπότε δεν μπορούν να έρθουν σε επαφή με τις οικογένειές τους, και δεν τους παρέχεται ρεύμα ή σύνδεση στο Ιντερνετ. Δεν είναι μόνο φυλακισμένοι, είναι και απομονωμένοι.
Ο αποκλεισμός αυτός ολοκληρώθηκε όταν δύο αστυνομικοί με ένα φορτηγάκι ήρθαν και μας ρώτησαν τι κάνουμε. Τους είπαμε ότι μιλάμε με τους πρόσφυγες. Μας ζήτησαν να φύγουμε. Υποσχεθήκαμε στους πρόσφυγες να επιστρέψουμε, με νερό και φαγητό. Και οι φυλακισμένοι μας ζήτησαν να πούμε στον κόσμο τι συμβαίνει».

Η τελευταία φωτογραφία από τη ΒΙΑΛ. Στο βάθος, γυναίκες με μωρά στα χέρια.


Πηγή: aplotaria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.