2.3.16

Ηράκλειο: Κάλεσμα σε ανοιχτή συζήτηση-συντονισμό για το προσφυγικό, Τετάρτη 2/3

Τετάρτη 2/3 στις 19.30 στον Κοινωνικό Χώρο

Τα σύνορα έκλεισαν -με απόφαση της Αυστρίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας, της Σερβίας και της Π.Γ.Δ.Μ- εγκλωβίζοντας στην Ελλάδα χιλιάδες ανθρώπους. Από τις 19/2 και μετά, οι χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου δέχονται ελάχιστους πρόσφυγες. Η Ε.Ε. κι η ελληνική κυβέρνηση αντιδρούν μεν σε διπλωματικό επίπεδο, δεν φαίνονται να κινούνται προς κάποια άλλη κατεύθυνση δε, αποδεχόμενες αμφότερες την νέα κατάσταση.

Το ΝΑΤΟ θα συνδράμει στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, δηλαδή των ανατολικών ακτών της χώρας, απόφαση που έγινε δεκτή από την κυβέρνηση με ανακούφιση, λες και δεν ευθύνεται το ΝΑΤΟ για τη δημιουργία όλων αυτών των κυμάτων ανθρώπων που κατακλύζουν τα νησιά εδώ και ένα χρόνο.

Ωστόσο, άνθρωποι κάθε ηλικίας, φύλου και εθνικότητας βγήκαν στους δρόμους με εφόδια αντιδρώντας αυτόματα στην εικόνα των κατατρεγμένων σε κάθε πόλη και γειτονιά όπου εμφανίστηκαν πρόσφυγες: Αλεξανδρούπολη, Ειδομένη, Πολύκαστρο, Διαβατά, Κοζάνη, Καβάλα, Τρίκαλα, Γρεβενά, Λάρισα, Αλμυρό, Ελαιώνα, Ελληνικό, Σχιστό, Πειραιά, πλατεία Βικτωρίας.

Εμείς εδώ, μακριά -προς το παρόν- από τις εικόνες των δελτίων των 8, διατρανώνουμε για άλλη μια φορά την αντίθεσή μας στον παράτυπο με βάση τις διεθνείς συνθήκες διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών της ΕΕ, στα σύνορα και στην παρεμπόδιση της ελεύθερης μετακίνησης τους, στις άθλιες συνθήκες φιλοξενίας και την ιδρυματοποίηση των συνανθρώπων μας στα "κέντρα φιλοξενίας", σε κάθε μορφής εγκλεισμού τους (που στερείται επιπλέον κάθε νομικής υπόστασης), στην εφαρμογή της κατάσταση εξαίρεσης, αυτή τη φορά στο πρόσωπό τους, στις επαναπροωθήσεις και απελάσεις, στην άνοδο της ακροδεξιάς και της μισανθρωπίας, στην «περιφρούρηση» των νησιών από μηχανές πολέμου.

Καλούμε συλλογικότητες, σωματεία και μεμονωμένα άτομα σε ανοιχτή συζήτηση προκειμένου να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους εγκλωβισμένους συνανθρώπους μας και τις ομάδες που δραστηριοποιούνται ανά την Ελλάδα και να απαντήσουμε συλλογικά και συνολικά στο προσφυγικό:
Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΧΩΡΟ ΣΤΙΣ 19.30 (Μονής Αγκαράθου 9, πίσω από τον Άγιο Δημήτριο)
(συσκευασμένα τρόφιμα ευπρόσδεκτα για τη λειτουργία του Κοινωνικού Συσσιτίου και του Κοινωνικού Παντοπωλείου)

Πρωτοβουλία Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες/Μετανάστες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.