18.2.16

Κως-Διαβατά-Σχιστό: Μια νέα κατάσταση στην προσφυγική κρίση

Του Τάκη Γιαννόπουλου

Αυτό τον καιρό το φάντασμα που πλανιέται πάνω από την Ευρώπη είναι μαύρο, κάταχνο και ζοφερό. Υπουργοί χωρών όπως η Δανία και το Βέλγιο, της αναπτυγμένης και ενωμένης –μην το ξεχνάμε– Ευρώπης προτείνουν δημόσια και επίσημα να πυροβολούμε ή να πνίγουμε τους πρόσφυγες. 

Η κυβέρνηση της Δανίας (που θα γινόμασταν –σύμφωνα με το όραμα του αλήστου μνήμης ΓΑΠ– το αντίστοιχό της στο Νότο) εφαρμόζει ήδη νόμο που κατάσχει χρήματα, τιμαλφή και περιουσιακά στοιχεία των προσφύγων. 

Οι Γιούνκερ και Τουσκ παζάρευαν τον περασμένο Νοέμβριο, σύμφωνα με πρακτικά που δημοσίευσε το euro2day.gr, με τον Ερντογάν για το πόσο κοστίζουν οι ζωές πιθανά ως και 15.000 πνιγμένων παιδιών στο Αιγαίο. 

 Φράχτες απλώνονται σαν ντόμινο στη μία χώρα μετά την άλλη. Και αυτά εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης, με την ακροδεξιά σε όλες της τις εκφάνσεις (ναζιστική, light κτλ) να καιροφυλακτεί σε ολοένα και περισσότερες χώρες.

Στο μάτι του κυκλώνα

Σε αυτές τις συνθήκες η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα μιας όξυνσης της προσφυγικής κρίσης και ενδεχόμενου εγκλωβισμού δεκάδων χιλιάδων προσφύγων αν τελικά κλείσουν τα σύνορα.

Μια πραγματικά αριστερή κυβέρνηση και όχι ο γελοίος θίασος του Αλέξη, το πρώτο που θα έκανε θα ήταν να καταλάβει ότι από την ΕΕ το μόνο που θα μπορούσε να περιμένει είναι εκβιασμοί και το πέταγμα του προβλήματος μακριά από την πόρτα της.

Και ότι ο ερχομός του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο όχι μόνο δεν θα λύσει το πρόβλημα αλλά αντίθετα θα αυξήσει την ένταση σε μια ήδη εύφλεκτη περιοχή.

Γιατί αν πιστεύεις στα σοβαρά ότι με τον Γιούνκερ, τον Τουσκ, τον Σόιμπλε και την Μέρκελ μπορείς να λύσεις το προσφυγικό σημαίνει ότι είσαι κρετίνος ή υπάλληλός τους. Γιατί αυτοί ακριβώς μαζί με το ΝΑΤΟ και τις πολεμικές τους παρεμβάσεις δημιούργησαν το χάος στην Ασία και τη Μ. Ανατολή. Αυτοί ενδιαφέρονται μόνο για τα συμφέροντα των πολυεθνικών που βρίσκονται από πίσω τους και τους χρυσοπληρώνουν. Ενδιαφέρονται για τους μετανάστες μόνο σαν φτηνή εργατική δύναμη («ευλογία» τους είχε αποκαλέσει ο πρόεδρος των Γερμανών βιομήχανων πριν λίγους μήνες). Όταν όμως γίνονται «πάρα πολλοί» τους αντιμετωπίζουν σαν ενοχλητική σκόνη που πρέπει να μπει κάτω από το χαλί μιας πόρτας μακριά από την δική τους.

Από την αλληλεγγύη στους «αγανακτισμένους πολίτες»

Το εκπληκτικό κύμα αλληλεγγύης που επέδειξε η ελληνική κοινωνία έσωσε προσωρινά την κατάσταση καλύπτοντας εν μέρει την πρωτοφανή κυβερνητική ανεπάρκεια, καθώς βοήθησε τις προσφυγικές ροές, περιόρισε τους νεκρούς, δεν επέτρεψε στην ακροδεξιά να εμφανιστεί δυναμικά.

Στο προσκήνιο ήταν οι γιαγιάδες της Λέσβου, ο φούρναρης της Κω, ο ψαράς της Καλύμνου που προκάλεσαν παγκόσμια συγκίνηση για τις ενέργειές τους.

Τώρα όμως η κατάσταση είναι διαφορετική. Οι πρόσφυγες μπορεί να αναγκαστούν να μείνουν εγκλωβισμένοι εδώ. Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών σε Διαβατά, Κω και Σχιστό αποτελούν καμπανάκι.

Κινητοποιήσεις «αγανακτισμένων πολιτών», ακόμα και μαθητικές καταλήψεις στα Διαβατά, συγκρούσεις με τα ΜΑΤ στην Κω και όλα αυτά βούτυρο στο ψωμί των Χρυσαυγιτών που εμφανίστηκαν σύσσωμοι στην κατ’ όνομα συγκέντρωση επιτροπών κατοίκων Πειραιά στο Σχιστό.

Και από κοντά δήμαρχοι που δήθεν αγωνιούν για ενδεχόμενες αποθήκες ψυχών αλλά –στην περίπτωση της Κω– βασικά ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα των μεγιστάνων του τουρισμού που «κινδυνεύουν» από τις εγκαταστάσεις για τους πρόσφυγες.

Μερικές προτάσεις για το κίνημα

Το αντιρατσιστικό, αντιφασιστικό κίνημα, οι οργανώσεις και συλλογικότητες της Αριστεράς, οι εκπρόσωποι της Αριστεράς στην τοπική αυτοδιοίκηση όλων των βαθμίδων, πρέπει άμεσα και από κοινού να προτείνουμε ένα πλέγμα προτάσεων και δράσεων για το προσφυγικό. 

Καταγγελία ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Οι προτάσεις αυτές  πρέπει να ξεκινάνε με την καταγγελία για τις ευθύνες ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Ρωσίας όπου για την εξυπηρέτηση οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων, με πολεμικές επεμβάσεις, βομβαρδισμούς κτλ έχουν μετατρέψει τη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ και άλλες χώρες σε κρανίου τόπο. Καμία παρέμβαση του ΝΑΤΟ ή της FRONTEX στο Αιγαίο που το μόνο που θα πετύχουν θα είναι αύξηση της έντασης και περισσότεροι πνιγμοί.

Οργανωμένη μεταφορά στην Ευρώπη προσφύγων με αεροπλάνα, λεωφορεία ή πλοία από την Τουρκία και τα παράλια της Αφρικής ώστε να κτυπηθεί το κύκλωμα των διακινητών και να σωθούν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. 506 εκατομμύρια κατοίκων της ΕΕ μπορούν να υποδεχτούν και να περιθάλψουν εύκολα 3-4 εκατομμύρια πρόσφυγες αν υπάρξει δίκαιη κατανομή με βάση τον πληθυσμό και το ΑΕΠ κάθε χώρας.

Φιλοξενία. Στις χώρες της ΕΕ υπολογίζεται πως υπάρχουν 15 εκατομμύρια άδεια σπίτια και διαμερίσματα – αυτά είναι υπεραρκετά για να φιλοξενήσουν για όσο καιρό χρειάζεται 3 – 4 φορές το σύνολο των προσφύγων που φεύγει αυτή τη στιγμή από τον εφιάλτη του πολέμου στη Συρία, το Ιράκ το Αφγανιστάν κλπ. 

Τα κονδύλια που προορίζονται για τη στρατιωτικοποίηση των συνόρων, τους φράχτες, το ΝΑΤΟ, τη FRONTEX κτλ να δοθούν για τις ανάγκες αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.

Στην Ελλάδα να δημιουργηθούν ανοικτά κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων, στα πρότυπα του Ελαιώνα, με πανελλαδική διασπορά και κατανομή, εντός των κατοικημένων περιοχών και με την ευθύνη των Δήμων, και την συμμετοχή οργανώσεων αλληλεγγύης, που να διασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες διαμονής, υγειονομική περίθαλψη, νομική υποστήριξη, παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων ή ασύλου για όσους το επιθυμούν κτλ.

Να αξιοποιηθούν για αυτό Ολυμπιακά Ακίνητα που αραχνιάζουν, παλιά στρατόπεδα που πληρούν τις προϋποθέσεις, καθώς και άδεια διαμερίσματα με βάση την ήδη υπάρχουσα συμφωνία επιδότησης ενοικίου από την Ύπατη Αρμοστεία και τον ΟΗΕ.

Ο φράχτης του Έβρου και όλοι οι φράχτες που κτίζονται σήμερα στην Ευρώπη πρέπει να καταργηθούν ώστε να υπάρξει ασφαλής και οργανωμένη διέλευση προσφύγων από εκεί. 

Δήμαρχοι με αναφορά στην Αριστερά έχουν ευθύνη να πάρουν πρωτοβουλίες που σπάνε το ρατσιστικό μίσος. Ο Κ. Πελετίδης στην Πάτρα, ο Σ. Ρούσος στο Χαλάνδρι, ο Α. Βασιλόπουλος στη Ν. Φιλαδέλφεια, ο Χ. Βρετάκος σε Κερατσίνι-Δραπετσώνα, ο Θ. Γαλιατσάτος περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, οι αντιπεριφερειάρχες Αττικής και Πειραιά (Θανοπούλου-Γαβρίλης κοκ)  σε αυτή την κρίσιμη στιγμή πρέπει να βγουν μπροστά με τις δικές τους προτάσεις και να μην επιτρέψουν σε δεξιούς ή ΠΑΣΟΚους δημάρχους τύπου Γ. Κυρίτση (Κω) ή Μ. Φωτόπουλου (Δήμου Δέλτα) να δίνουν το τέμπο και να διαγωνίζονται σε ρατσιστικές κορώνες αγκαλιά με τους χρυσαυγίτες βουλευτές. 

Όχι στις απελάσεις, στα κέντρα κράτησης και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Τέτοιου είδους καταστάσεις με βάση την ήδη υπάρχουσα εμπειρία ρίχνουν νερό στο μύλο της εγκληματικότητας και της ακροδεξιάς. Για παράδειγμα δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα με τη διαμονή χιλιάδων προσφύγων στο Παλαί του Γαλατσίου που ήταν ανοικτού τύπου δομή ή στον Ελαιώνα. Να περιφρουρήσουμε με οργανωμένο και μαζικό τρόπο τους πρόσφυγες από κινητοποιήσεις ή απειλητικές ενέργειες φασιστικών και ακροδεξιών στοιχείων όπου πάνε να εκδηλωθούν.

Η μάχη αυτή δεν αφορά μια χώρα, δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Πρέπει να χτίσουμε τους πιο στενούς δεσμούς με τα αντίστοιχα κινήματα στην Ευρώπη αλλά και την Τουρκία, να δώσουμε από κοινού τη μάχη ενάντια στην Ευρώπη φρούριο, να απαιτήσουμε την υποδοχή των προσφύγων, την παροχή όλων των απαραίτητων κονδυλίων για ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας, εγκατάστασης και προσαρμογής. Να απευθυνθούμε στο ευρωπαϊκό και τούρκικο αντιρατσιστικό και αλληλέγγυο κίνημα, τις οργανώσεις και τα κόμματα της Αριστεράς για να υπάρξουν διεθνείς μέρες δράσης, συναντήσεις, εκστρατείες ενημέρωσης ώστε αφενός να συμβάλλουμε σε πολιτικές ανατροπές και αφετέρου να σταματήσουμε την ανάπτυξη της ακροδεξιάς και των Ναζί σε  όλη την Ευρώπη. 

Η 21 Μάρτη που είναι παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού και ήδη οργανώνονται κινητοποιήσεις με αυτή την αφορμή μπορεί να είναι ένας πρώτος σταθμός σε αυτό τον στόχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.