29.2.16

Μια εθνική οδός που χωρίζει δύο Ελλάδες …

Του Τάκη Γιαννόπουλου

Εικόνες
Ένα προσφυγόπουλο –όχι μεγαλύτερο από 7 ετών– σέρνει βάρος μεγαλύτερο από τα κιλά του περπατώντας κάπου στην Εθνική οδό στο ύψος της Λαμίας ανάμεσα σε νταλίκες και ΙΧ που τρέχουν με ταχύτητα και με στόχο να διανύσει περπατώντας 450 χλμ που το χωρίζουν από την Ειδομένη.

Αλληλέγγυοι πολίτες και οργανώσεις δίνουν καθημερινά το παρόν στην πλατεία Βικτωρίας, στον Αλμυρό, στα νησιά, στην Ειδομένη, ανοίγουν μέσα στη νύχτα το γυμναστήριο στην Κοζάνη, οργανώνουν αυτοσχέδιο γλέντι στα Τρίκαλα, μαθητές δίνουν το παράδειγμα στην Λαμία...

Από τη μια 5 εκατομμύρια...

Πάνω από 5.000.000 πολίτες βοήθησαν τον τελευταίο καιρό με οποιοδήποτε τρόπο τους πρόσφυγες σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της Public Issue (ΒΗΜΑ 28.2.16) η οποία έκανε προβολή του αποτελέσματος στο γενικό πληθυσμό με βάση το ότι 58% δήλωσε στην έρευνα ότι βοήθησε τους πρόσφυγες προσφέροντας τρόφιμα (39%) ρούχα (31%) χρηματική βοήθεια (10%) και εθελοντική βοήθεια (4%).

Στην ίδια έρευνα ένα εντυπωσιακό 66% δηλώνει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να κλείσει τα σύνορά της παρότι οι άλλες χώρες της Ευρώπης τα κλείνουν.

 ... κι από την άλλη τα φασιστοειδή

Από την άλλη φασιστοειδή και υπάνθρωποι βάζουν φωτιά και οργανώνουν συγκέντρωση έξω από το στρατόπεδο που θα φιλοξενήσει πρόσφυγες στα ΓιαννιτσάΤοποθετούν γουρουνοκεφαλές και ρίχνουν αίμα χοίρων στην είσοδο του κέντρου μετεγκατάστασης στο Σχιστό. Κάνουν κινητοποιήσεις στα Διαβατά και στην Κω όπου πρωτοστατούν οι δήμαρχοι. Μητροπολίτες όπως ο Άνθιμος και πρώην στρατιωτικοί όπως ο ΦΦραγκούλης οργανώνουν συγκέντρωση στο Βελλίδειο στην Θεσσαλονίκη για να σπείρουν ρατσιστικό μίσος και ισλαμοφοβία. Οι ναζιστές της Χρυσής Αυγής ζητούν κλειστά σύνορα και απελάσεις των μεταναστών δηλαδή είτε να τους πνίξουμε είτε να τους στείλουμε να πεθάνουν στις χώρες τους.

Και στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης υπάρχουν δύο ΕλλάδεςΑυτή που αντιστέκεται με όπλο την αλληλεγγύη και αυτή που προσκολλάται στο φόβοτην ξενοφοβία και το ρατσισμό.

Η «ενωμένη» Ευρώπη;

Αν δεν υπήρχε η ανθρώπινη τραγωδία η έννοια της ενωμένης ΕΕ θα ήταν το μεγαλύτερο σύγχρονο ανέκδοτο.

Όλοι εναντίον όλων. Έξι Σύνοδοι Κορυφής από το Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα και καμία λύση.

Η Αυστρία με 9 Βαλκανικά κράτη κλείνουν τα σύνορα 24 ώρες μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ότι ως τις 6 Μάρτη τα σύνορα δεν θα έκλειναν. Η Ουγγαρία θέλει να οργανώσει δημοψήφισμα με στόχο να μην δεχθεί τις ποσοστώσεις στην κατανομή προσφύγων που είχε αποφασίσει η ΕΕ τον περασμένο Νοέμβρη. Η Βρετανία κόβει τα κοινωνικά επιδόματα πολιτών από χώρες μέλη της ΕΕ – όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία κα. Σκανδιναβικές χώρες, άλλοτε πρότυπα κράτους πρόνοιας και ανεκτικότητας,  αποφασίζουν μέτρα για τους πρόσφυγες όπως κατασχέσεις χρημάτων και τιμαλφή (Δανία) ή να δουλεύουν αμισθί (Φινλανδία). 

Και όλα αυτά ενώ το ΝΑΤΟ προσκαλείται στο Αιγαίο, Ρωσία και Τουρκία ακονίζουν τα ξίφη τους και στη Συρία εξελίσσεται ένας καταστροφικός πόλεμος εδώ και 5 χρόνια και η πρόσφατη συμφωνία εκεχειρίας παραμένει εύθραυστη και αμφίβολη.

Στις δύο μεγαλύτερες μεταπολεμικές κρίσεις (οικονομική, προσφυγικήη καπιταλιστική ΕΕ αποδεικνύεται βαθιά διαιρεμένηανήμπορη και ανίκανη να δώσει λύσεις

Και η κυβέρνηση;

Εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα των μνημονιακών της επιλογών η κυβέρνηση απλά παρακαλεί την ΕΕ να δεχθεί τους πρόσφυγες και την Τουρκία να εμποδίσει τις ροές. Όλες οι προεκλογικές υποσχέσεις για κλείσιμο των κέντρων κράτησης μεταναστών, κατάργηση του φράχτη στον Έβρο και σταμάτημα των απελάσεων ξεχάστηκαν. Άρον άρον φτιάχτηκαν 5 κέντρα καταγραφής και 2 χώροι μετεγκατάστασης που μαζί με τον Ελαιώνα και το Ελληνικό φράκαραν τις δύο πρώτες μέρες που έκλεισαν τα σύνορα.

Τώρα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, μιλάει για σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο, όπως το περιέγραψε στο Mega στις 28/2/16, θα είναι το εξής:

«...Στη Μακεδονία θα έχουμε 4 hot spots, τα δύο εκ των οποίων σε Κιλκίς & ΔιαβατάΈχουμε σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο πλέον πρέπει να υλοποιηθείΤο έχουμε ποσοτικοποιήσει και σε είδηκαι σε χρήματα και σε προσωπικόΕλπίζουμε ότι η ΕΕ θα κινηθεί πιο γρήγορα.. θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα 50.000-70.000 πρόσφυγες τον επόμενο μήνα.

»Οι ροές μειώνονται όσο υπάρχει το σχέδιοόταν κλείνουν τα σύνοραΣήμερα είμαστε στις 22.000 εγκλωβισμένων ανθρώπων στη χώρα μαςΦτιάχνουμε χώρους έκτακτης ανάγκης -ούτε καν φιλοξενίαςμε σκηνές σε γήπεδα κλπ


«Θα το απλώσουμε σε όλη την ΕλλάδαΜπορεί να είναι για μικρό διάστημα σε αποθήκες αλλά παγκόσμια έτσι συμβαίνει μέχρι να φτιαχτούν οι χώροι». 

Όμως και αυτός ο σχεδιασμός αφενός δεν καλύπτει ούτε καν τις 70.000 που εκτιμάει ο Γ. Μουζάλας και αφετέρου περιγράφει άθλιες συνθήκες διαμονής τύπου Ειδομένης. Και σίγουρα δεν καλύπτει πιθανές μεγαλύτερες ροές και απελπισμένους πρόσφυγες που θα εγκλωβιστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μια χώρα που δεν θα θέλουν να μείνουν.

Η Αριστερά και οι εκπρόσωποί της σε Δήμους, Περιφέρειες, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες μαζί με το αντιρατσιστικό/αντιφασιστικό κίνημα και τους αλληλέγγυους πολίτες πρέπει να δώσουν το δικό τους στίγμα και τις δικές τους προτάσεις ενωτικά και άμεσα ώστε να μη βρουν έδαφος ξενοφοβικές αντιλήψεις και πρακτικές.

Βασικά σημεία αυτών των προτάσεων μπορούν να είναι:
  • Να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.
  • Ασφαλής διέλευση των προσφύγων μέσω οργανωμένης μεταφοράς και κατάργησης του φράχτη του Έβρου ώστε να χτυπηθούν τα κυκλώματα διακίνησης και να σωθούν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.
  • Δημιουργία ανοικτών κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας κατανεμημένα σε όλη την Ελλάδα με την ευθύνη των Δήμων και των αλληλέγγυων οργανώσεων που να διασφαλίσουν ανθρώπινες συνθήκες διαμονής, υγειονομική περίθαλψη, παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων και ασύλου.
  • Να περιφρουρήσουμε οργανωμένα και μαζικά  τις προσφυγικές δομές από ρατσιστικές ενέργειες και πρακτικές.
  • Διεθνές κάλεσμα αλληλεγγύης και κινητοποιήσεων σε όλη την Ευρώπη και την Τουρκία με στόχο την αναλογική κατανομή των προσφύγων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με βάση τον πληθυσμό και το ΑΕΠ κάθε χώρας.
Ο καγκελάριος της Αυστρίας Β. Φάιμαν δήλωσε πως η Αυστρία έχει δεχτεί 90.000 πρόσφυγες το 2015 κι ότι μπορεί να δεχθεί ακόμα 37.500 φέτος. Παρά τον αντιδραστικό ρόλο που ανέλαβε η Αυστρία  για να κλείσουν τα σύνορα των βαλκανικών χωρών και ο βαλκανικός διάδρομος, κρατάμε τους αριθμούς που ανέφερε. Με βάση αυτή την ποσόστωση η ΕΕ των 28 κρατών μπορεί να δεχθεί πάνω από 2.000.000 πρόσφυγες χωρίς πρόβλημα. Όλα τα άλλα είναι ψέματα, υποκρισία και ρατσισμός. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.